Συντεχνίες, σύνδεσμοι καταναλωτών και άλλες οργανώσεις -στο σύνολο 14- με χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, καλώντας την Κυβέρνηση να καθορίσει και να εφαρμόσει συνολική αντιπληθωριστική πολιτική, προτείνοντας προς αυτήν την κατεύθυνση συγκεκριμένα μέτρα, τόσο στοχευμένα όσο και οριζόντια.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τις οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΕΚΠΖ, ΚΣΚ, ΠΕΣΥΣ, ΕΚΥΣΥ, μετά από χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της ΣΕΚ, σε συνέχεια προηγούμενης σύσκεψης την περασμένη εβδομάδα στην ΠΕΟ.
Στη χθεσινή σύσκεψη κωδικοποιήθηκαν διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, οι οποίες θα προωθηθούν στην Κυβέρνηση με τη μορφή υπομνήματος, με το οποίο θα ζητείται και συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Το αποτέλεσμα της συνάντησης (που ζητείται να γίνει αμέσως) «θα αξιολογηθεί ανάλογα», προφανώς για τις επόμενες κινήσεις του κοινού μετώπου που σφραγίστηκε χθες.
Με την ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται πως ήταν καθολική η εκτίμηση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι οργανώσεις καλούν ξανά την Κυβέρνηση να καθορίσει και να εφαρμόσει συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Τι προτείνουν
Κατά τις οργανώσεις, η πολιτική στήριξης θα πρέπει να στηρίζεται ανάμεσα σε άλλα στους πιο κάτω άξονες:
1.Στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της λογικής της επιδότησης.
- Στη μείωση των τιμών των καυσίμων, είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως, τα 2/3 της τιμής είναι φόροι.
- Στη μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, (τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά). Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να διευρυνθεί ο κατάλογος με τα προϊόντα που έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ (π.χ. στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα).
- Στην άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, που ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα φορολογίας των υπερ-κερδών που συσσώρευσαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής, που διαρκώς είναι ελλειμματική.
- Στον αποτελεσματικό έλεγχο για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την προώθηση της διαφάνειας. Σε εποχές έξαρσης του πληθωρισμού είναι σύνηθες φαινόμενο στην αγορά, (πέραν της ακρίβειας) να υπάρχουν κρούσματα αισχροκέρδειας, παραπλανητικές διαφημίσεις και άλλου είδους αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αρμόδιες Υπηρεσίες καλούνται να αυξήσουν τους ελέγχους στην αγορά.
- Στην προστασία της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων από την έντονη πληθωριστική πίεση και τη σμίκρυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να παραχωρείται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στην πλήρη της μορφή.
- Στην αύξηση του ύψους του Ε.Ε.Ε., με στόχο τουλάχιστον να καλυφθεί η διάβρωση της αγοραστικής του αξίας, λόγω του πληθωρισμού.
Καλούν τέλος την Κυβέρνηση να αρχίσει συγκροτημένη εκστρατεία για αύξηση των εσόδων του κράτους, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και αυξάνοντας την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, «λαμβάνοντας υπόψη πως οι καθυστερημένοι ανείσπρακτοι φόροι ξεπέρασαν τα €3 δισ.».