Ο τουρισμός ήταν ανέκαθεν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της Κύπρου, συνεισφέροντας (άμεσα και έμμεσα) το 20% περίπου του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος.
Η ευρωπαϊκή αγορά απέδειξε, μετά την απώλεια των ρώσων τουριστών, ότι αποτελεί για την Κύπρο τον μεγάλο σύμμαχο για τον τουρισμό της. Το πλεονέκτημα αυτό, πρέπει να αξιοποιείται με τη συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, κρατώντας την Κύπρο ψηλότερα.
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να επιλέγουν ευκολότερα και συχνότερα ευρωπαϊκούς προορισμούς για τις αποδράσεις τους. Η αύξηση της συνδεσιμότητας, η ενιαία αγορά και το ευρώ αλλά ιδιαίτερα η ασφάλεια και το υψηλό επίπεδο του προϊόντος που προσφέρει, αποτελούν παράγοντες που συνυπολογίζονται στην προτίμηση και επιλογή της Κύπρου.
Οι διαπιστώσεις αυτές και τα άλλα πλεονεκτήματα που το νησί προσφέρει καθιστούν την Κύπρο ανταγωνιστικό προορισμό, ποιότητας και τιμής. Το κυπριακό προϊόν προσφέρει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους τουρίστες και η υπάρχουσα υποδομή, οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις που έχουν στην διάθεσή τους οι επισκέπτες αποδεικνύονται ικανοποιητικές μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, και εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει, είναι αδήριτη ανάγκη η εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τουριστικό τομέα.
Απαιτείται να εξετάζονται οι διεθνείς τουριστικές τάσεις, οι τρόποι προσέλκυσης τουριστών από νέες αγορές, να εντοπίζονται οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των τουριστών, με απώτερο σκοπό να αναθεωρείται και να αναπροσαρμόζεται το τουριστικό μας προϊόν και να αντιμετωπιστεί το μακροχρόνιο ζήτημα της τουριστικής εποχικότητας.
Τα πλεονεκτήματα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος
– Η Κυπριακή φιλοξενία: Θεωρούμαστε καλοί οικοδεσπότες, και αυτό είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική επικοινωνία και εξυπηρέτηση.
– Το Ασφαλές μας περιβάλλον: Η Κύπρος είναι γνωστό ότι είναι μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη λόγω του χαμηλού ποσοστού εγκληματικότητας. Η Κύπρος έχει τις περισσότερες παραλίες με πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καθαρών παραλιών στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι ορεινές περιοχές προσφέρουν προσβάσιμες επιλογές ολόχρονα.
– Η Επικοινωνία: οι περισσότεροι κάτοικοι της Κύπρου μπορούν να επικοινωνούν άνετα με τους τουρίστες σε διάφορες γλώσσες. Επιπλέον οι ευκαιρίες για εξωτερική επικοινωνία είναι στο υπέρτατο επίπεδο
– Ο Πολιτισμός μας: η Κύπρος προσφέρει αιώνες πολιτισμικής εξέλιξης. Πληθώρα επιλογών και ανεξάντλητες ευκαιρίες αναζήτησης και μάθησης.
– Οι μικρές αποστάσεις: Είναι εύκολο για έναν επισκέπτη να συνδυάσει διαφορετικές εμπειρίες στο νησί, καθώς οι αποστάσεις του το επιτρέπουν.
– Η γαστρονομία μας: Τα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα με πληθώρα γαστρονομικών επιλογών δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα
– Το ευνοϊκό κλίμα μας για «ολόχρονο τουρισμό»: Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 24°C, με πολλές ώρες ηλιοφάνειας.

Τα μειονεκτηματα
Η αχίλλειος πτέρνα όμως του τουριστικού τομέα παραμένει η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενδιαφέροντος λόγω της εποχικότητας αλλά και απουσίας προγραμμάτων υποστήριξης και προώθησης.
Είναι γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι ακούγονται τα ίδια πράγματα από τους αρμόδιους για την έλλειψη προσωπικού. Η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό σε όλους τους συναφείς με τον τουρισμό κλάδους. Η έλλειψη Κύπριων υπαλλήλων/στελεχών στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, στην υποδοχή, στα δωμάτια και γενικότερα στον τουριστικό τομέα δημιουργεί αρκετά προβλήματα τα οποία αυξάνονται συνεχώς.
Η πραγματοποίηση ενός ή και δύο σεμιναρίων σε κάθε τουριστική μονάδα θα βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνονται ολόχρονα ή σε τακτική βάση σεμινάρια με έμφαση τη χειμερινή/φθινοπωρινή περίοδο με στόχο την επιμόρφωση και κατάλληλη προετοιμασία του προσωπικού που ασχολείται ή θα ασχοληθεί στον τουριστικό τομέα ώστε να είναι έτοιμοι για τη νέα τουριστική περίοδο.
Αδιαμφισβήτητα, η εκπαίδευση θα βελτιώσει το τουριστικό μας προϊόν γιατί μέσα από την εκπαίδευση διαμορφώνονται τάσεις, γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες αλλά κυρίως χαρακτήρες. Η εκπαίδευση, πιστεύω αποτελεί το κύριο συστατικό της επιτυχίας της τουριστικής ανάπτυξης όχι μόνο για σήμερα αλλά για τις επόμενες δεκαετίες.
Η καταπολέμηση της εποχικότητας παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους όσων απασχολούνται και δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Η τουριστική περίοδος ξεκινά αρχές Απριλίου και λήγει αρχές Νοεμβρίου. Συνεπώς, είναι δυνατή η καθιέρωση της ολόχρονης απασχόλησης και επιμόρφωσης, που μπορεί να επιλύσει σημαντικά το πρόβλημα. Η ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών τουρισμού που δεν εξαρτώνται από τη εποχικότητα ή τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν μπορούν να συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα της βιομηχανίας και την οικονομική ευημερία των επαγγελματιών τουρισμού και φιλοξενίας.

Ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ
Γενικότερα, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ για την προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, προτάσσοντας το κυπριακό τουριστικό προϊόν και τα μοναδικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ώστε να αναχαιτιστεί ο έντονος τουριστικός ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή μας, με στρατηγικό στόχο την ανάδειξη της πατρίδας μας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.
Να επωφεληθεί τόσο η εγχώρια αγορά από την προσέλκυση περισσότερων τουριστών με την αύξηση των κερδών των τοπικών επιχειρήσεων όσο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εν κατακλείδι, το τουριστικό προϊόν της Κύπρου μπορεί να εμπλουτιστεί και να διαφοροποιηθεί ως προς τις ανάγκες των τουριστών και τις τάσεις στην αγορά διακοπών, χωρίς να εγκαταλείπεται το παραδοσιακό μοντέλο ήλιου και θάλασσας.
Το όραμά μας να εστιάζεται στην καθιέρωση της Κύπρου ως ενός ολόχρονου, ποιοτικού, ψηφιακά έξυπνου και κοινωνικά ωφέλιμου προορισμού.