Την πρόθεση της Επιτροπής Εργασίας να εμπλακεί στη γενικότερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος επιβεβαίωσε στον «Φ» ο πρόεδρός της, Ανδρέας Καυκαλιάς, εφόσον, όπως είπε, φαίνεται να προκύπτουν εξελίξεις όσον αφορά την αναλογιστική μείωση του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως η συνάντηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γινόταν την ερχόμενη Τρίτη, πλην όμως, λόγω κωλύματος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, αναβλήθηκε και αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές ή προς τα μέσα Οκτωβρίου.
Ο κ. Καυκαλιάς μάς ανέφερε πως η Επιτροπή Εργασίας θα ζητήσει ενημέρωση γενικότερα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, για το πότε αυτή θα αρχίσει και ειδικότερα για το ζήτημα του 12%, βάσει των προθέσεων της Κυβέρνησης για αλλαγές, που όπως όλα δείχνουν θα προηγηθούν.
Ήδη η Κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έκαναν γνωστή την πρόθεση τους για ανακούφιση από το πέναλτι όσων εργαζομένων έχουν συμπληρώσει πολλά χρόνια εργασίας και κατ’ επέκταση πολλά χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ. Το θέμα συζητήθηκε τόσο στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα όσο και στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναμένεται να υπάρξουν νέες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.
Μέχρι και χθες, πάντως, δεν είχε καθοριστεί ούτε νέα συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ούτε και του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται, όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Εργασίας, πριν την παρουσία του στη Βουλή, να έχει επαφές στο υπουργείο με τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας, καθώς στόχος του, όπως ανέφερε και με την ανάληψη των καθηκόντων του, είναι να υπάρχει συχνή επικοινωνία και ενημέρωση των βουλευτών για τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, πριν τη συζήτηση του συνταξιοδοτικού στην Επιτροπή Εργασίας να προηγηθούν και επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα για το 12%.
Αγκάθι οι συντάξεις χηρείας
Πέραν, πάντως, της αναλογιστικής μείωσης του 12%, θεωρείται βέβαιο πως όταν ο υπουργός Εργασίας παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εργασίας θα συζητηθεί και το ζήτημα με τις συντάξεις χηρείας σε άνδρες. Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο κ. Καυκαλιάς εξήγησε ότι το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα το καλοκαίρι με σχετική έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως όσον αφορά τα κενά που συνεχίζουν να υφίστανται, παρά τη ρύθμιση του 2019, με την οποία πλέον δικαιούνται σύνταξης χηρείας και άνδρες. Όχι, όμως όλοι οι χήροι, παρά μόνο όσων η σύζυγος τους απεβίωσε κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.
Για το θέμα, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι έντονα επικριτική για το Υπουργείο Εργασίας, καθώς στα ευρήματα της αναφέρεται πως η θεραπεία που αποφασίστηκε το 2019, μετά που κρίθηκε αντισυνταγματική η συγκεκριμένη πρόνοια που απαγόρευσε τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες, παραμένει προβληματική, καθώς συνεχίζεται η διάκριση των αιτητών βάσει φύλου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου, με την τροποποίηση του 2019, παρόλο που η αντισυνταγματικότητα θεραπεύεται για τις περιπτώσεις ανδρών χήρων των οποίων οι γυναίκες έχουν αποβιώσει ή θα αποβιώσουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, η αντισυνταγματικότητα δεν θεραπεύεται για εκείνους των οποίων οι σύζυγοι απεβίωσαν προγενέστερα, οι οποίοι ενδεχομένως μόνο μέσω της δικαστικής οδού και μιας νέας δικαστικής απόφασης θα μπορούσαν να αποκτήσουν σχετικά δικαιώματα. Μάλιστα, υποστηρίζεται πως η διαχείριση των διαφόρων αιτημάτων, μετά και από σχετική δικαστική απόφαση που δικαίωσε αιτητή που έχασε τη σύζυγο του πριν το 2018, εξετάζεται κατά περίπτωση, μετά από καθοδήγηση της ΝΥ και δημιουργεί «πολίτες δυο ταχυτήτων»: Σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και σε αυτούς που δεν την έχουν».
Υπό το φως των πιο πάνω, η Επίτροπος Μαριìα Στυλιανού – Λοττίδη καλεί το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής νέου νομοσχεδίου προς τη Βουλή «για νέα τροποποίηση του άρθρου 41 του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, απαλείφοντας τον περιορισμό που τίθεται στη βάση του χρόνου θανάτου των συζύγων των αιτούντων, ώστε να αίρεται πλήρως η δικαστικώς διαγνωσθείσα διάκριση λόγω φύλου που υπήρχε στον νόμο πριν την τροποποίησή του κατά το 2019 και ο οποίος συνεχίζει να παράγει δυσμενή αποτελέσματα εις βάρος των παραπονουμένων έως σήμερα».