Εντείνεται η πίεση από κόμματα και οργανώσεις και γενικότερα από την κοινωνία προς την Κυβέρνηση για λήψη πρόσθετων μέτρων προς αντιμετώπιση της ακρίβειας, ιδιαίτερα στα καύσιμα και τα τρόφιμα.
Πλην όμως, λόγω και της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, δύσκολα αναμένονται αποφάσεις πριν την επιστροφή του, παρ’ ότι ο ίδιος είχε πει πριν αναχωρήσει πως θα παρακολουθεί το θέμα και από τη Νέα Υόρκη και θα παρέμβει εφόσον το κρίνει αναγκαίο.
Αυτό προφανώς είχαν υπόψη τους χθες συντεχνίες και σύνδεσμοι καταναλωτών, που εξέτασαν σε κοινή σύσκεψη τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και εξέφρασαν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, χωρίς όμως να λαμβάνουν με τη σειρά τους συγκεκριμένες αποφάσεις για τρόπους αντίδρασης ή άλλες ενέργειες, επιφυλασσόμενες να το πράξουν την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν να παραστούν και άλλες οργανώσεις.
Παρομοίως και παρά τις κάποιες προσδοκίες που υπήρξαν μετά τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη προ της αναχώρησης του για τη Νέα Υόρκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγγελιών, δεν υπήρξε χθες οποιαδήποτε απόφαση για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Σώματος, επαναλαμβάνοντας, όμως, πως η Κυβέρνηση, λόγω της κατάστασης, επεξεργάζεται κάποια πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί «στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων μας, γιατί με κανένα τρόπο δεν πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο την οικονομία μας».
Υποδείξεις για στόχευση
Ο υπουργός Ενέργειας στις ίδιες δηλώσεις υποστήριξε πως η Κομισιόν απαγορεύει την οριζόντια επιδότηση στα καύσιμα. Πρόσθεσε ότι η στοχευμένη επιδότηση επιτρέπεται μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά είναι δύσκολη πρακτικά και γίνεται με τη χρήση κουπονιών σε δικαιούχους. Σημείωσε περαιτέρω πως ο μόνος τρόπος μείωσης της τιμής του καυσίμου με παρέμβαση του κράτους είναι μέσω μείωσης του φόρου κατανάλωσης, που είναι θέμα απόφασης των κρατών – μελών της ΕΕ.
Ο ΥΠΟΙΚ συμφώνησε χθες πως «τα νοικοκυριά τα καίνε ναι και τα καύσιμα αλλά και ο ηλεκτρισμός και πάρα πολλά άλλα». Κατά τον ίδιο, «το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μόνο με την εισαγωγή του αερίου, ούτως ώστε να έχουμε φτηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όμως βεβαίως μας απασχολεί η ακρίβεια και όταν χρειαστεί η Κυβέρνηση θα παρέμβει με το δικό της αποτελεσματικό τρόπο για να αμβλύνει τα προβλήματα που έχουν τα νοικοκυριά μας, τα μεσαία στρώματα και οι μεσαίοι εργαζόμενοι».
Σε ερώτηση αν τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (του μεγαλύτερου μεμονωμένου δανειστή της Κύπρου, με €6,3 δισ.), που είναι θεσμοί που παρακολουθούν και αξιολογούν την ικανότητα αποπληρωμής της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλουν να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα και να προχωρήσουμε μόνο σε στοχευμένα προς τις ευάλωτες ομάδες. «Η Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη συνταγή, αλλά να υπενθυμίσω ότι βρίσκεται σε εφαρμογή ένα μέτρο το οποίο είναι οριζόντιο», είπε, αναφερόμενος στην εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για προϊόντα καθημερινής χρήσης.
Ίσως την Τρίτη να μιλήσουν για νέα μέτρα
Την επεξεργασία νέων μέτρων, ιδιαίτερα για αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, με δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ, συνδέοντας χρονικά τις όποιες αποφάσεις με την επιστροφή του Προέδρου από τις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι είναι σε διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως συζητείται η εξεύρεση λύσης που να είναι βιώσιμη από πλευράς δημόσιων οικονομικών και να είναι στο πλαίσιο όσων επιτρέπει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, κατά την εξέταση του νέου προϋπολογισμού του κράτους από το Υπουργικό, εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, που να ανατρέπουν την έγκαιρη επιστροφή του ΠτΔ.