Την ανάγκη επαναξιολόγησης όλων των πολιτικών απασχόλησης ζητά η ΣΕΚ γιατί, όπως υποστηρίζει, «η κυπριακή αγορά εργασίας έγινε ξέφραγο αμπέλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο».

Στη διαπίστωση περί ξέφραγου αμπελιού κατέληξε το Επαγγελματικό Γραφείο της ΣΕΚ σε πρόσφατη πολύωρη συνεδρία του, που ασχολήθηκε με τη μελέτη και την αξιολόγηση των δεδομένων που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το εκφραστικό όργανο της ΣΕΚ, «Εργατική Φωνή», από την παράθεση των στοιχείων και δεδομένων εξήχθη το συμπέρασμα πως «στην αγορά εργασίας υπάρχει σοβαρή απορρύθμιση, η οποία συνίσταται κυρίως στη μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην ύπαρξη πειρατών εργοδοτών, κυρίως υπεργολάβων στην οικοδομική βιομηχανία, που δεν έχουν καμία σχέση με την εφαρμογή προτύπων κανόνων λειτουργίας, απουσιάζουν από αρκετούς χώρους οι κανόνες που αφορούν τα θέματα ασφάλειας και υγείας, ενώ χάθηκε το μέτρο στην απασχόληση αλλοδαπών εργατών από τρίτες χώρες και σε ό,τι αφορά επίσης την εκμετάλλευση της δυνατότητας απασχόλησης αιτητών πολιτικού ασύλου, σε επίπεδο παρανομίας».

Ιδιαίτερα, προσθέτει η ΣΕΚ, μετά τη μονομερή αναθεώρηση της Στρατηγικής που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κατάσταση με την εργοδότηση αλλοδαπών έχει ξεφύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχεδόν αυτό που ήθελαν οι εργοδότες για αιτητές ασύλου

Κατά τη συντεχνία «σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στην οικοδομική βιομηχανία, στη γαλακτοβιομηχανία (όπου υπάρχουν αρκετές επιχειρηματικές μονάδες που απασχολούν σχεδόν μόνο αλλοδαπούς εργάτες), στα κέντρα αναψυχής, στην αρτοποιητική βιομηχανία, στα συνεργεία καθαρισμού και στους διανομείς».

Προτάσεις και μέτρα

Ενόψει των πιο πάνω, η ΣΕΚ καλεί την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε ολοκληρωτική επαναξιολόγηση όλων των πτυχών της πολιτικής απασχόλησης, ως εξής:

  • Να ρυθμιστεί εκ νέου η πολιτική που αφορά τους αιτητές πολιτικού ασύλου.
  • Να μελετηθεί εκ νέου και να αναθεωρηθεί εκ βάθρων η στρατηγική απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα μέχρι σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα υπέβαλε γραπτώς προς την Κυβέρνηση, π.χ. διασύνδεση της στρατηγικής με τη μεταναστευτική πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση.
  • Να αυξηθούν οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Καμία σύμβαση για κατασκευή έργων του Δημοσίου δεν πρέπει να δίδεται σε εταιρείες που δεν έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας με το θεσμοθετημένο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή η εισήγηση θα αποτελέσει εφαλτήριο και προσπάθεια για επέκταση της εφαρμογής του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων με στόχο την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων.

Συμβάσεις για όλους, ζητά και η ΠΕΟ

Η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί τη λύση που προτείνει και η ΠΕΟ, όχι μόνο για αντιμετώπιση της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας αλλά και για αντιμετώπιση του φαινομένου εργαλειοποίησης των μεταναστών εργαζομένων.

Η ΠΕΟ, σύμφωνα με το «Εργατικό Βήμα», επιχειρεί εδώ και καιρό να τεθεί η συζήτηση για τους ξένους εργαζόμενους σε ορθή και ορθολογιστική βάση και να σταματήσει το φαινόμενο δημιουργίας τεχνιτών εχθρών ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενείται στο «Εργατικό Βήμα», η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους προτείνει μεταξύ άλλων επανεξέταση της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργαζομένων, σωστή ανάλυση και μελέτη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση και κατάρτιση των ανέργων και επέκταση της κάλυψης συλλογικών συμβάσεων.

Για το τελευταίο αναφέρει πως οι όροι των συμβάσεων πρέπει να είναι υποχρεωτικοί για όλους, είτε Κύπριους, είτε κοινοτικούς, είτε από τρίτες χώρες.