Ακρίβεια και επιτόκια δεν αφήνουν τα νοικοκυριά να σηκώσουν κεφάλι και φαίνεται ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων από την ΕΚΤ συμβάλλουν εν τέλει στις ανατιμήσεις στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες και οδηγούν σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Η ίδια η ΕΚΤ επιμένει στη θέση ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ήταν και παραμένει το μοναδικό της όπλο για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Για αρκετούς οικονομολόγους, ωστόσο, η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους μεταφέρεται από επιχειρήσεις στις τιμές που πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση των επιτοκίων στο μέτωπο του πληθωρισμού. Το μέσο επιτόκιο στην Κύπρο για τις επιχειρήσεις για δάνεια άνω του €1 εκατ. έχει αυξηθεί στο 6,33% από 3,11% πέρυσι και για ποσά ως €1 εκατ. στο 5,40%, από 3,39% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC: Τα υψηλά επιτόκια απειλούν το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη
Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή η ακρίβεια στα είδη διατροφής, δεν πρόκειται να εμφανίσει σημαντική αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πληθωρισμού, από πέρυσι τον Αύγουστο υπάρχει μεν μία σαφής αποκλιμάκωση του πληθωρισμού -από το 9,6% μειώθηκε στο 3% στην Κύπρο, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat και στο 2,6% με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Στατιστικής- αλλά δεν υπάρχουν σαφή σημάδια υποχώρησης της ακρίβειας στο κομμάτι των ειδών διατροφής, που παρουσίασαν αύξηση 10% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, σε σχέση με αύξηση 2,3% πέρυσι, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέχουν για αναδιαρθρώσεις δανείων νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, δηλαδή κατά πόσο θα επιβληθεί ή όχι νέα αύξηση κατά 0,25%. Νέα δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει πως οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι στις προβλέψεις τους.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν τις αποκλίνουσες απόψεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Τα λεγόμενα «γεράκια» καλοβλέπουν μία ακόμα αύξηση -θα είναι η 10η από τον Ιούτλιο του 2022- ενώ τα υποτιθέμενα «περιστέρια» θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να μπει τελεία στις αυξήσεις και να δοθεί μια ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που οδηγούνται -κάποιες- από τη μεγάλη επιβράδυνση στην ύφεση.