Δύο απογοητεύσεις επιφύλαξαν για την Κύπρο τα στοιχεία του εναρμονισμένου πληθωρισμού που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για τον Αύγουστο, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη στην Ευρωζώνη, 14 μέρες πριν συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να αποφασίσει αν θα αυξήσει για 10η φορά μέσα σε 13 μήνες τα επιτόκια ή αν θα τα αφήσει στάσιμα.

Μετά από ένα σερί μείωσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, για τον Αύγουστο καταγράφηκε στην Κύπρο αύξηση, ενώ η δεύτερη απογοήτευση προέρχεται από τον πληθωρισμό των τροφίμων, που συνεχίζει αμείωτος.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί τον πληθωρισμό του Αυγούστου στην Ευρωζώνη στο 5,3%, σταθερός σε σύγκριση με τον Ιούλιο, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από πέρυσι τον Ιούλιο, με στόχο τη μείωσή του κοντά στο 2%. Οι αναλυτές στην Ευρώπη ανέμεναν κατά πλειοψηφία ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνόταν στο 5,1%.

Νέος γύρος ανόδου;

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat (που συνήθως έχουν απόκλιση από τα στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας) ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον φετινό Αύγουστο παρουσίασε άνοδο στο 3%, από 2,4% που ήταν τον Ιούλιο. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2022 ο πληθωρισμός ήταν 9,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλπάζει σε Κύπρο και Ευρωζώνη η ακρίβεια στα τρόφιμα

Παρ’ ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο τρέχει πλέον με σαφώς μικρότερη ταχύτητα σε σχέση με πέρσι, η αύξηση για τον Αύγουστο του ρυθμού ανόδου των τιμών προβληματίζει, καθώς είναι δυνατό να παραπέμπει σε μια ανάκαμψη της ακρίβειας και για τους επόμενους μήνες, αλλά και γιατί με το 3% που κατέγραψε η Eurostat μπήκε τέλος σε ένα σερί επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

8,6% ακριβότερα τρόφιμα

Το δεύτερο στοιχείο προβληματισμού από τα στοιχεία της Eurostat αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Κύπρο, ο οποίος επιμένει να μην υποχωρεί και παραμένει σχεδόν δυόμιση φορές πιο πάνω από τον γενικό πληθωρισμό, δυσχεραίνοντας τη ζωή των νοικοκυριών, τα οποία λόγω της ακρίβειας δύσκολα αποταμιεύουν πλέον, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα.

Τον Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού έτρεχαν με ετήσιο ρυθμό 8,6%, έναντι 8,7%  τον Ιούλιο και 8,9% τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να μειώνονται αλλά με χαμηλότερο ρυθμό -7,8% τον Αύγουστο, έναντι -14,1% τον Ιούλιο και -15,4% τον Ιούνιο.

Δύσκολη απόφαση

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο δυσκολεύουν την απόφαση που καλείται να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 14 Σεπτεμβρίου.

Από τη μία πλευρά, ο γενικός πληθωρισμός έμεινε σταθερός στο 5,3%, ενώ από την άλλη ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, μειώθηκε ελαφρώς στο 5,3% από 5,5% τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει εννέα φορές τα επιτόκια τους τελευταίους 13 μήνες, με τη συζήτηση να έχει ανάψει τώρα για το αν θα προχωρήσει και σε 10η αύξηση στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, στον προβληματισμό των στελεχών της ΕΚΤ έχει προστεθεί η έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (απόρροια της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής), με κίνδυνο η οικονομία, που ήταν στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα, να εισέλθει ακόμη και σε ύφεση.

Οι αγορές είναι διχασμένες όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Μιλώντας χθες σε συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, το μέλος του δ.σ της κεντρικής τράπεζας Ισαμπέλ Σνάμπελ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη δέχεται πιέσεις, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύσφιξη (με νέα αύξηση επιτοκίων) να συνεχιστεί, προειδοποιώντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Χειρότερα στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 9,8% έναντι 10,8% τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 3,3% έναντι μείωσης 6,1%.

Μικρή επιβράδυνση σημείωσαν οι τιμές των υπηρεσιών (5,5% από 5,6%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (4,8% από 5%). Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο, από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, ανέβηκε στο 5,7% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η Eurostat ενημερώνει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Αύγουστο καταγράφηκε στη Σλοβακία με 9,6% και ο χαμηλότερος στο Βέλγιο και στην Ισπανία (2,4%).