Για την πορεία ετοιμασίας των νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες θα ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις αναμένουν να ενημερωθούν το επόμενο διάστημα τα συγκυβερνώντα κόμματα, από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι επαφές των δύο μερών πάγωσαν μετά την απόρριψη από τη Βουλή της πρότασης νόμου με την οποία θα αναστέλλονταν κάποιες εκποιήσεις μέσω της έκδοσης δικαστικού διατάγματος.
Πριν την απόρριψη της σχετικής πρότασης, τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) είχαν προχωρήσει σε κοινή δήλωση πολιτικής, η οποία περιελάμβανε οκτώ προτάσεις, οι οποίες παρέχουν σύμφωνα με τους εισηγητές δίκτυ προστασίας στους δανειολήπτες.
Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί πως θα εξέταζε τις προτάσεις στη βάση των δικών του εξαγγελιών για το ίδιο ζήτημα.
Κατά τη συνάντηση που θα διευθετηθεί προσεχώς, τα συγκυβερνώντα κόμματα αναμένουν από το Υπουργείο Οικονομικών να τους παρουσιάσει το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος θα υλοποιηθεί μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, το αρμόδιο υπουργείο έλαβε τις θέσεις του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, με στόχο να ενισχυθούν οι εξουσίες του Επιτρόπου.
Παράλληλα, αναμένεται να ληφθούν και οι απόψεις των υπολοίπων ενδιαφερομένων μερών.
Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων τα συγκυβερνώντα κόμματα είχαν ζητήσει διεύρυνση των κριτηρίων για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομων χρεώσεων.
Επιπρόσθετα, είχαν ζητήσει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, για σκοπούς αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων.
Η πρόταση, η οποία φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι η αξιοποίηση της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου σε δικαστική διαδικασία υπό μορφή μαρτυρίας, τόσο στο πλαίσιο του δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας, όσο και οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια από τα επηρεαζόμενα μέρη για το ενδεχόμενο αξιοποίησης της απόφασης του Επιτρόπου.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία, γνωστής ως Δικαστήριο Εκποιήσεων.
Όπως μας λέχθηκε, δεν μπορεί να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για εκδίκαση των υποθέσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό. Υπάρχουν ωστόσο δεσμεύσεις από τη δικαστική εξουσία για τάχιστη εξέταση των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Το υπουργείο θα πρέπει εντός Σεπτεμβρίου να έχει έτοιμες τις νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και τις αλλαγές σε κάποια νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα στη Βουλή, καθώς τέλος Οκτωβρίου εκπνέει η οικειοθελής αναστολή των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αξίας μέχρι 350.000, που εφαρμόζουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Στόχος είναι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις να συζητηθούν ως πακέτο μαζί με την πρόταση νόμου της συγκυβέρνησης που αφορά τον Μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας για διαχείριση κόκκινων δανείων.
Οι εκποιήσεις ενδεχομένως να αποτελέσουν το πρώτο θέμα συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία θα συνέλθει στις 11 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά μετά τις διακοπές.