Στη γωνία θα στήσουν σήμερα τις τράπεζες εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για τα ψηλά δανειστικά επιτόκια και για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια, τα οποία δημιουργούν υπερκέρδη.
Οι εννέα διαδοχικές αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσα σε περίπου ένα χρόνο, καθώς η επίμενη ή επόμενες που θα ακολουθήσουν, ως μέτρο για τιθάσευση του πληθωρισμού, έφεραν τα πάνω–κάτω στις δόσεις των δανειοληπτών, οι οποίοι, πέραν των ψηλών επιτοκίων, έχουν γονατίσει και από την ακρίβεια στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία θα διεξαχθεί παρουσία του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού αλλά και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, καθώς και των ηγεσιών των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, τα κόμματα θα απαιτήσουν να ληφθούν μέτρα προστασίας των δανειοληπτών από τα ψηλά επιτόκια, καθώς και για την αποτροπή δημιουργίας νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το επόμενο δεκαήμερο ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει ξανά σε χωριστές συναντήσεις τις ηγεσίες των τραπεζών, τις οποίες θα καλέσει να διαφοροποιήσουν τις πολιτικές τους, τόσο για τα δανειστικά όσο και για τα καταθετικά επιτόκια.
Αντικείμενο συζήτησης σήμερα θα αποτελέσει και η ενδεχομένη επιβολή εφάπαξ φορολογίας στα απρόσμενα κέρδη των τραπεζών.
Ο Μάκης Κεραυνός θα καλέσει εκ νέου τις τράπεζες να προσφέρουν κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες και να προχωρήσουν σε αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, καθώς θεωρεί ότι η ψαλίδα δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων είναι μεγάλη.
Με χθεσινές του δημόσιες παρεμβάσεις, ο κ. Κεραυνός υποστήριξε πως είναι αδικαιολόγητη η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων στη χώρα μας, καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί (2,4%).
Είναι δεδομένο πως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα ερωτηθεί από τους βουλευτές για την ενδεχόμενη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Ήδη οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τη συγκεκριμένη επιλογή.
Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες.
Μάλιστα, επισήμανε πως αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να είναι νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη για να μην είναι εύκολο να «πέσει» σε περίπτωση που προσφύγουν οι τράπεζες στη δικαιοσύνη.
Πάντως, ενδεικτικό της δυσκολίας που υπάρχει είναι και το γεγονός πως μέχρι στιγμής μόνο η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία επιβάλλουν τέτοια φορολογία.
Διαφωνία από ΚΤ
Από πλευράς του, ο Διοικητής της ΚΤ αναμένεται να μεταφέρει στη Βουλή τη διαφωνία της Κεντρικής για το ενδεχόμενο επιβολής εφάπαξ φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΤ δεν θεωρεί πως η συγκεκριμένη φορολογία θα έχει κάποια χρησιμότητα.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο κ. Ηροδότου με τον Σύνδεσμο Τραπεζών.
Ο Διοικητής προχώρησε σε νουθεσίες και σε συστάσεις προς τις τράπεζες σε σχέση με την ψαλίδα μεταξύ των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων. Ειδικά για το δεύτερο, τις κάλεσε να προσμετρήσουν στις αποφάσεις τους την πολιτική συζήτηση αλλά και τον αντίκτυπο που υπάρχει στην κοινωνία.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΤ «σε σχέση με το ζήτημα των επιτοκίων, ο Διοικητής επανέλαβε την προτροπή προς τις τράπεζες -όπως είχε γίνει, μεταξύ άλλων, και κατά τη συνάντηση της 21ης Μαρτίου 2023- να αξιολογούν διαρκώς και άμεσα τα διεθνή και τοπικά οικονομικά κι άλλα δεδομένα και βάσει αυτών να καθορίζουν την πολιτική τους αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων και των άλλων τελών/χρεώσεων προς τους πελάτες τους».
Σπρώχνει σε αναδιαρθρώσεις
Μέσα από παλαιότερα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η ΚΤ σε σχέση με τα επιτόκια των εξυπηρετουμένων δανείων μέχρι το τέλος του 2022, φαίνεται πως το 12.82% των χορηγήσεων είχαν σταθερό επιτόκιο και το 74.33% κυμαινόμενο επιτόκιο (και επηρεάζονται από τις αυξήσεις επιτοκίων).
Επιπρόσθετα, σε επιστολή της είχε τονίσει πως μετέφερε στις τράπεζες τη σημαντικότητα της στενής παρακολούθησης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, έτσι ώστε να προβαίνουν έγκαιρα σε βιώσιμες και αμοιβαία αποδεκτές αναδιαρθρώσεις δανείων, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις και επιβαρύνσεις.