Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως η δυσφορία σε κάποιες τραπεζικές διοικήσεις δεν αφορά μόνο την ουσία της συζήτησης, για την επιβολή ή όχι έκτακτης φορολογίας, αλλά και την παράλειψη, όπως θεωρούν, του Υπουργείου Οικονομικών να τις ενημερώσεις για τις σκέψεις και τις προθέσεις του, ώστε να διεξαχθεί κάποιος διάλογος και να ακουστούν επιχειρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και με πολιτικούς αρχηγούς. Όπως μας λέχθηκε, στις τράπεζες επικρατεί αναβρασμός και εκφράζεται απορία για το γεγονός ότι από τη μια ο υπουργός τούς έδινε τα εύσημα για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν και από την άλλη εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής εφάπαξ αποκοπής επί των κερδών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς μετωπική σύγκρουση για τα δανειστικά επιτόκια
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο προχώρησαν σε αυξήσεις των καταθετικών επιτοκίων. Επικαλούνται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο Ιανουάριο τα καταθετικά επιτόκια για τις επιχειρήσεις ήταν 0.70% και τον το Μάιο αυξήθηκαν στο 1.19% και τον Ιούνιο του 2023 στο 1.86%. Σε σχέση με τις καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά, φέτος τον Ιανουάριο το επιτόκιο ήταν της τάξης του 0.24%, τον Μάιο έγινε αύξηση στο 0.79% και τον Ιούνιο ανέβηκε στο 1.21%.
Στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2023 τα επιτόκια επί των καταθέσεων των επιχειρήσεων ήταν 2.01%, τον Μάιο αυξήθηκαν στο 2.96% και τον Ιούνιο άγγιξαν το 3.16%. Παράλληλα, τα επιτόκια για τις καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιανουάριο του 2023 ήταν 1.65%, τον Μάιο αυξήθηκαν στο 2.47% και τον Ιούνιο έφτασαν στο 2.7%. Τραπεζική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλότερα λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας που υπάρχει στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών. Υποστήριξε, επίσης, πως, παρόλα αυτά, είναι σημαντική η αύξηση στα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούνιο, καθώς η αύξηση στα νοικοκυριά στο εξάμηνο ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 404% και για τις επιχειρήσεις στο 165%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν κλείνει η ψαλίδα στα καταθετικά
Σε σχέση με την πλεονάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες, όπως μας λέχθηκε διευρύνεται, καθώς παρά τις πιέσεις οι καταθέσεις συνεχίζουν αυξάνονται (σχεδόν €53 δισ.).