Το ύψος των δανειστικών επιτοκίων, τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια και τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και αναμένεται όπως όλα δείχνουν να αποτελέσουν πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ Βουλής, Κυβέρνησης και τραπεζικών διοικήσεων.
Οι σκέψεις που φαίνεται να γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενη επιβολή εφάπαξ φορολογίας στα απρόσμενα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες, λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων, έχουν θορυβήσει τις τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός από τον Απρίλιο προτρέπει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και να αυξήσουν τα καταθετικά. Ήδη, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στις ανακοινώσεις σχεδίων τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους και αφορούν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων των συνεπών δανειοληπτών. Η Κυβέρνηση όμως φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένη από τις κινήσεις που έγιναν, τόσο για τα δανειστικά όσο και για τα καταθετικά επιτόκια και έχει αρχίσει η επεξεργασία σκέψεων για εφάπαξ φορολογία των υπερκερδών που προήλθαν κατά κύριο λόγο από τα έσοδα των τόκων.
Εκτάκτως προέκυψαν
Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι τα κέρδη αυτά δεν είναι μόνιμα αλλά έκτακτα και με αυτά οι τράπεζες θα ενδυναμώσουν τα κεφάλαια τους, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, να απορροφήσουν απρόβλεπτες ζημιές ή να καλύψουν μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Σημειώνουν επίσης ότι σημαντικό μέρος από τα κέρδη που προέκυψαν θα δοθούν υπό τη μορφή μερίσματος στους μετόχους τους, οι οποίοι δεν έχουν πάρει μέρισμα από το 2011 και ένα άλλο μέρος θα επενδυθεί στη βελτίωση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τραπεζικές πηγές διαμηνύουν ότι αν επιβληθεί υπερφορολόγηση των κερδών θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα κριτήρια δανεισμού, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tραπεζίτες: «Ήδη αυξήσαμε τα καταθετικά επιτόκια»
Και επιπλέον τονίζουν, στέλνοντας μήνυμα κυρίως στην Κυβέρνηση και Βουλή, ότι έχουν ανακοινώσει σχέδια ανακούφισης των συνεπών δανειοληπτών ως απάντηση στις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ ή διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια πριν ακόμα αρχίσουν οι προτροπές της Κυβέρνησης. Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, τα επιτόκια δεν τα αυξάνουν οι τράπεζες για να βγάλουν κέρδη, αλλά η ΕΚΤ για να μειώσει τον πληθωρισμό στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Παραπέμπουν, επίσης, και στην αρνητική απάντηση που αναμένεται να δώσει η ΕΚΤ στην πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Κυβέρνησης για επιβολή εφάπαξ φορολογίας 40% στα απρόσμενα τραπεζικά κέρδη.
Στην Επιτροπή Εμπορίου την Τρίτη
Το θέμα των ψηλών δανειστικών και χαμηλών καταθετικών επιτοκίων θα συζητηθεί στις 29 Αυγούστου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και προφανώς θα επεκταθεί και στο ενδεχόμενο επιβολής ενός φόρου επί απρόσμενων κερδών.
Προχθές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι «αναμένουμε από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για περιορισμό του αρνητικού αντικτύπου για δανειολήπτες και καταθέτες. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να συζητήσει κάθε μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε ότι η διαφορά μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, με βάση τα σημερινά δεδομένα, προκαλεί την κοινωνία και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στυλοβάτης των τραπεζών οι ψηλοί τόκοι
Από πλευράς της, η ΕΔΕΚ τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών και της διοχέτευσης των εσόδων στοχευμένα σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Χθες εξέδωσε ανακοίνωση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμό για αύξηση κόκκινων δανείων συνεπεία του αυξανόμενου ρυθμού των δανειστικών επιτοκίων. Υπέδειξε πως θα πρέπει να στηριχθούν οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αύξησης επιτοκίων και της ακρίβειας. Κατά τον κ. τρυφωνίδη, η μη απορρόφηση μέρους των δανειστικών επιτοκίων από τις τράπεζες ενδεχομένως να προκαλέσει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Να αντιληφθούν την κατάσταστη οι τράπεζες
Παρέμβαση στο θέμα των επιτοκίων έκανε χθες και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ -και πρόεδρος της Βουλής- Αννίτα Δημητρίου, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» είπε πως το κόμμα θα τοποθετηθεί όσον αφορά τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών όταν θα έχει ενώπιον του συγκεκριμένες προτάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε συμφέρει η αλλαγή επιτοκίου
Είπε ακόμα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουμε μια οικονομική κατάσταση η οποία δεν είναι δεδομένη. «Αρκετός κόσμος», επισήμανε, «αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μας ανησυχεί πολύ όλο αυτό που επέρχεται. Έχουμε κάνει έρευνα για τα επιτόκια και κατέχουμε συγκριτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι στην Κύπρο η διαφορά μεταξύ των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων είναι από τις υψηλότερες». Κατά την πρόεδρο του ΔΗΣΥ «τα κέρδη των τραπεζών που ανακοινώθηκαν καταδεικνύουν τη δυνατότητα απάμβλυνσης των συνεπειών, τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για τους καταθέτες. Θα πρέπει να δείξουμε καλή βούληση και η Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».