Ο μπαμπούλας του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος ξυπνά πάλι. Δυο κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων βρέθηκαν με χειροπέδες στο πλαίσιο διερεύνησης μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που απασχόλησε ποτέ τη Σιγκαπούρη.

Πρόκειται για τον 40χρονο Su Haijin και τον 34χρονο Wang Dehai, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη από τις Αρχές της ασιατικής χώρας, μαζί με άλλα οκτώ πρόσωπα, επτά άνδρες και μια γυναίκα. Ο πρώτος είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της αντίστασης κατά της νόμιμης σύλληψης.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο, βαρύνεται με μια κατηγορία που αφορά ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ στην κατοχή του έχει βρεθεί ακίνητη και κινητή περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Αστυνομία της Σιγκαπούρης, τα 10 αυτά άτομα συνελήφθησαν μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση. Στο πλαίσιο της δεσμεύτηκε περιουσία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (736 εκατ. αμερικανικά δολάρια).

Πιο συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν ή παγοποιήθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετρητά και αγαθά πολυτελείας. Μέρος του πλούτου που δεσμεύτηκε, μάλιστα, απαθανατίζεται σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας και προκαλεί αίσθηση.

Ο Su Haijin φέρεται να απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα περί τα τέλη του 2019 μαζί με τη σύζυγό του. Ο δε 34χρονος Wang Dehai έλαβε διαβατήριο τον Μάιο του ίδιου έτους. Αμφότεροι κατάγονται από την Κίνα. Αξιοποίησαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για να αποκτήσουν ιδιότητα Ευρωπαίου πολίτη, ως επενδυτές.

Πάντως, για τους Haijin και Dehai δεν υπάρχει καμία αναφορά στα πορίσματα των ερευνών που έγιναν για να διαπιστωθούν οι κακές πρακτικές που ακολουθούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον τα δυο αυτά πρόσωπα, έχουν απασχολήσει διωκτικές Αρχές χωρών και στο παρελθόν.

Στην έκθεση της «ερευνητικής επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών» (Ιούλιος 2021), υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, τέθηκαν υπό το μικροσκόπιο 195 πρόσωπα που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο από το 2007 μέχρι και τον Αύγουστο του 2020.

Το εν λόγω Σώμα, μάλιστα, είχε ως αποστολή να εισηγηθεί αποστέρηση υπηκοοτήτων ή εξέταση συγκεκριμένων πολιτογραφήσεων, οι οποίες ενδεχομένως να παραβίαζαν τους όρους του προγράμματος. Ωστόσο, οι Haijin και Dehai δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα που προηγήθηκε και έγινε από τριμελή επιτροπή που διορίστηκε και στην οποία είχε προεδρεύσει η τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον να εστιάσει στις περιπτώσεις των προαναφερθέντων επιχειρηματιών.

Κι αυτό γιατί, η τριμελής επιτροπή είχε ως αποστολή να εξετάσει κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που είχαν γίνει μέχρι το 2018. Όπως σημειώσαμε, οι Haijin και Dehai πολιτογραφήθηκαν τον επόμενο χρόνο.

Για την ώρα και σύμφωνα με την έρευνά μας στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων, δεν έχει προκύψει διασύνδεσή τους με κάποια εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία. Εξάλλου, μέχρι χθες το απόγευμα οι Αρχές της Σιγκαπούρης δεν είχαν αποταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία με κάποιο αίτημα συνδρομής.
Διαστάσεις στην υπόθεση έδωσε χθες το πρωί η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Με γραπτή τοποθέτησή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε: «Σύμφωνα με δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο, οι Αρχές της Σιγκαπούρης έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις 10 ατόμων σε σχέση με ξέπλυμα χρήματος. Ανάμεσα στους 10 είναι και 2 πρόσωπα με κυπριακά διαβατήρια». Στη συνέχεια, σχολίασε τα ακόλουθα:

«Ο διεθνής στιγματισμός της χώρας μας αποτέλεσμα της κατάχρησης της πρακτικής των “χρυσών διαβατηρίων” θα πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης από τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάκληση των διαβατηρίων. Έχω ζητήσει ενημέρωση από το τπουργείο Εσωτερικών κατά πόσο αυτό γίνεται για τους συγκεκριμένους δυο οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως Κύπριοι πολίτες!».

Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έστειλε το μήνυμα πως είναι έτοιμο να κάνει τις δέουσες ενέργειες: «(…)Το υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί την υπόθεση και, εάν προκύψουν οποιεσδήποτε πληροφορίες, οι οποίες να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας, θα προχωρήσει άμεσα με όλες τις δέουσας ενέργειες, που προβλέπονται από τον νόμο, για την ανάκληση της υπηκοότητας τους».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης δίδεται η διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που γίνει οποιοδήποτε αίτημα παροχής βοήθειας από τις Αρχές της Σιγκαπούρης στο πλαίσιο της διερεύνησης που διεξάγεται, τότε «θα παρασχεθεί άμεσα οποιαδήποτε πληροφόρηση ή άλλη απαιτούμενη συνδρομή».

Τα ερωτήματα της Χαραλαμπίδου προς Ιωάννου

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ζητά να απαντηθεί σειρά ερωτημάτων για τους δυο συλληφθέντες. Κι αυτό σε μια προφανή προσπάθεια να πέσει άπλετο φως στον τρόπο που έτυχαν χειρισμού οι περιπτώσεις των Su Haijin και Wang Dehai από το υπουργείο Εσωτερικών όταν οι δυο επενδυτές είχαν υποβάλει αίτημα για κυπριοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ζητά να μάθει κατά πόσον τα δυο αυτά πρόσωπα έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν από αρμόδια σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, η κ. Χαραλαμπίδου ρωτά αν το Υπουργείο θα κάνει έρευνα για τους εν λόγω επιχειρηματίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιμετώπιζαν κατηγορίες όταν είχαν υποβάλει αίτημα για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου και ποιοι ήταν οι πάροχοι υπηρεσιών που τους εξυπηρέτησαν.

Ζητεί να πληροφορηθεί, ακόμη, ποια ήταν η επένδυση στη βάση της οποίας απέκτησαν διαβατήριο οι προαναφερθέντες και αν αυτές ικανοποιούσαν τα κριτήρια του ΚΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Σιγκαπούρης CAN (Channel News Asia) στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 400 μέλη της Αστυνομίας. Οι 10 συλληφθέντες που είναι ηλικίας από 31 μέχρι και 44 ετών με διαβατήρια Κύπρου, Τουρκίας, Κίνας, Καμπότζης και Βανουάτου, συνελήφθησαν την Τρίτη στις κατοικίες τους. Δώδεκα πρόσωπα φέρονται να συνεργάστηκαν με τις Αρχές δίνοντας πληροφορίες, ενώ οκτώ άλλα άτομα καταζητούνται.

Οι συλληφθέντες ήδη τέθηκαν υπό κράτηση στη βάση δικαστικού διατάγματος. Παραθέτουμε τα αδικήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι δυο κυπριοποιημένοι που φόρεσαν χειροπέδες:


Su Haijin: Ο 40χρονος κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου κατηγορείται για αντίδραση κατά τη νόμιμη σύλληψη. Όταν αστυνομικοί κτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματος όπου βρισκόταν, διέφυγε πέφτοντας από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου του κτηριακού συγκροτήματος και τραυματίστηκε. Εντοπίστηκε λίγο αργότερα να κρύβεται σε εγκατάσταση συστήματος αποχέτευσης.

Συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Σιγκαπούρης «Zaobao», ανέφερε στο Δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πως ήταν αστυνομικοί αυτοί που του είχαν κτυπήσει την πόρτα. Πίστευε πως ήταν άλλο πρόσωπο το οποίο τον είχε απειλήσει γιατί συνήψε παράνομο δεσμό με μια γυναίκα στο Ντουμπάι τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόσφατα παραιτήθηκε από την εταιρεία No Signboard Holdings Ltd. Στην παρούσα φάση συμμετέχει στις ακόλουθες επιχειρηματικές οντότητες: Yihao Cyber Technologies, Aiqinhai Investment, Daily Glory International.
Wang Dehai: Ο 34χρονος αντιμετωπίζει μια κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στην ιστοσελίδα της Σιγκαπούρης MotherShip, σημειώνεται πως το αδίκημα που τον βαραίνει έχει να κάνει με ένα ποσό 2.299.950 δολαρίων Σιγκαπούρης που βρέθηκε στην κατοχή του.

Η Αστυνομία κατάσχεσε αγαθά που βρίσκονται στο διαμέρισμά του: 10 ηλεκτρονικές συσκευές, 35 ρολόγια και τσάντες πολυτελείας, καθώς και 51 κοσμήματα. Επίσης, η Αστυνομία εξέδωσε διάταγμα παγοποίησης ενός ακινήτου και δυο οχημάτων συνολικού κόστους 23 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης. Επιπλέον, προχώρησε σε παγοποίηση πέντε τραπεζικών λογαριασμών του που ξεπερνούν το 1,7 εκατ. δολάρια Σιγκαπούρης.

Aυτόπτης

Φαίνεται πως τα βάσανα της Κύπρου είναι πίσω σε σχέση με το μαρτυρικό, όπως εξελίχθηκε, για το νησί μας Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ο ασιατικός και διεθνής Τύπος ασχολείται δεόντως με δυο Κινέζους, οι οποίοι απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο το 2019 και τέθηκαν υπό σύλληψη εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο γιγαντιαίας επιχείρησης για υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Όποια τροπή και να έχει η υπόθεση, η ουσία είναι ότι για μια ακόμη φορά η Κύπρος διασύρεται διεθνώς.