Τα μισά δάνεια με κρατικές εγγυήσεις -απ’ όσα επιτρέπει ο νόμος- θα παραχωρήσουν, όπως φαίνεται τελικά, οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στους αυτοεργοδοτούμενους που πλήγηκαν από τον κορωνοϊό. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους μέχρι €1 δισ., τελικά ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επτά τράπεζες, για να δώσουν δάνεια ύψους €510 εκατ.

Να σημειωθεί πως εγγυημένα από το κράτος δάνεια €490 εκατ. δεν θα δοθούν, καθώς δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον από τα τραπεζικά ιδρύματα. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως δεν αναμένεται να δοθεί νέα ευκαιρία στις τράπεζες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, καθώς είχαν στη διάθεση τους ένα μήνα για να το πράξουν.  Όπως εκτιμάται, το μικρό ενδιαφέρον των τραπεζών οφείλεται στην καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο ουσιαστικά καθυστέρησε 20 μήνες για να υιοθετηθεί, λόγω κυρίως της πολιτικής κόντρας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή. Επίσης, φαίνεται να οφείλεται στον υπερδανεισμό στον οποίο είναι εκτεθειμένες πολλές επιχειρήσεις αλλά και στην αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μάλιστα, υπάρχουν και απόψεις πως διαφορετικό σκοπό εξυπηρετούσε το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων τον Μάιο του 2020 και διαφορετικό σκοπό εξυπηρετεί αρχές του 2022. Με την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, και τα απανωτά lockdown, το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων θα συνέβαλλε στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, το σχέδιο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Φυσικά, υπάρχουν και εκτιμήσεις πως, με τα €510 εκατ. δάνεια με κρατικές εγγυήσεις που θα δώσουν οι τράπεζες, θα συμβάλουν σε νέο επιπρόσθετο δανεισμό που ίσως να μην εξυπηρετήσει πραγματικές επενδύσεις αλλά λειτουργικά έξοδα. 

Υπάρχει προβληματισμός ως προς το τι θα γίνει εάν οι δανειολήπτες που θα αιτηθούν δανεισμό με εγγύηση από το κράτος θα ζητήσουν ποσό μεγαλύτερο των €510 εκατ. που είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν οι τράπεζες.    

 Πρέπει να είναι υπό διευθέτηση οι οφειλές στις Κ.Α.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, πέραν της βεβαίωσης για διευθέτηση των φορολογικών τους οφειλών, θα πρέπει να προσκομίσουν και βεβαίωση για διευθετημένες ή σε ρύθμιση οφειλές τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να εγκρίνουν τα δάνεια με τη λήψη υπεύθυνης δήλωσης από τους δικαιούχους ότι έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση, τόσο τις φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις τους προς τη Δημοκρατία, όσο και τις οφειλές τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ότι έχουν αιτηθεί την έκδοση σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας. Τέλος, η εκταμίευση των δανείων θα πραγματοποιείται μετά την υποβολή των σχετικών βεβαιώσεων των αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας, από τον δικαιούχο προς το πιστωτικό ίδρυμα.