Της αναθεώρησης του διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό θα προηγηθεί όπως όλα δείχνουν η αναθεώρηση του σχετικού διατάγματος που καθορίζει κατώτατους μισθούς στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως ζητούν εδώ και αρκετό καιρό οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εξελίξεις γύρω από το θέμα αναμένονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, δίχως να αποκλείεται οι αλλαγές που θα υπάρξουν να λάβουν χώρα περί τα τέλη Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, με την αναθεώρηση του διατάγματος που εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2020, βάσει του περί κατωτάτου ορίου μισθού νόμου αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στους μίνιμουμ μισθούς στα ξενοδοχεία που θα προσεγγίζουν το 7% περίπου, συνεπεία της αύξησης του πληθωρισμού έως τώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συντεχνίες ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ  ΠΕΟ αποτάθηκαν από πέρσι στο Υπουργείο Εργασίας καλώντας το να προβεί στην έκδοση αναθεωρημένου διατάγματος προκειμένου να ενσωματωθούν στους κατώτατους μισθούς στον ξενοδοχειακό κλάδο, που αφορούν 19 επαγγέλματα και το τιμαριθμικό επίδομα.

Χωρίς όμως αυτό να προστεθεί στο διάταγμα την 1η Ιανουαρίου του 2022, την 1η Ιανουαρίου 2023 και τον Ιούνιο φέτος μετά τη νέα μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ. 

Η θέση των συντεχνιών  βασίζεται στο διάταγμα το ίδιο, το οποίο αναφέρει πως οι μισθοί που αναφέρονται στο πίνακα που το συνοδεύει περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού και την ΑΤΑ, όπως και το δικαίωμα υπηρεσίας που ενσωματώθηκε βάσει συμφωνίας στους μισθούς.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» για τις προθέσεις του το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται να ενημέρωσε και τους συνδέσμους ξενοδόχους, χωρίς όμως το όλο ζήτημα να συζητήθηκε εις βάθος. 

Η αναθεώρηση του διατάγματος αναμένεται όπως αναφέρθηκε να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που αφορούν κατά κύριο λόγο νεοπροσληφθέντες στον κλάδο και έτσι να καταστήσει ελαφρώς πιο ελκυστική την απασχόληση στον τομέα που ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Οι συντεχνίες, ευελπιστούν, πως το ζήτημα θα ρυθμιστεί σύντομα, όπως αναφέρουν και οι δικές μας πληροφορίες. Εντούτοις, το συνδικαλιστικό κίνημα αναμένει να δει πέραν της προσαρμογής των μίνιμουμ μισθών που θα υπάρξει και το πότε αυτές θα ισχύσουν, καθώς υπάρχει αίτημα για μερική έστω αναδρομικότητα των νέων μίνιμουμ μισθών.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα με διάταγμα του Υπουργού Εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ισχύουν κατώτατοι μισθοί για 19 επαγγέλματα του κλάδου, με το οποίο ορίζονται τόσο μίνιμουμ μηνιαίοι μισθοί όσο και μίνιμουμ ωριαίοι μισθοί. 

Στο διάταγμα διευκρινίζεται πως οι μηνιαίοι μισθοί αφορούν εργασία 38 ώρες εβδομαδιαία σε 5νθήμερη βάση.

Οι μισθοί στο υφιστάμενο διάταγμα αρχίζουν από τα 870 ευρώ για βοηθούς υποδοχής και φτάνουν έως και τα 1070 ευρώ για υπαλλήλους μίνι μπαρ.

Πιο αναλυτικά βάσει και του διατάγματος σήμερα ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής όσον αφορά τους μισθούς στον κλάδο:

  • Πόρτερ/Υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσίας μέχρι 6 μηνών: Μηνιαίος μισθός 870 ευρώ, ωριαίος 5,28 ευρώ.
  • Βοηθός υπάλληλος υποδομής με υπηρεσία μέχρι 3 μηνών: Μηνιαίος 870 ευρώ, ωριαίος 5,28 ευρώ.
  • Γκρουμ/Υπάλληλος υποδοχής: Μηνιαίος 935 ευρώ, ωριαίος 5,68 ευρώ.
  • Υπάλληλος υποδοχής Β: Μηνιαίος 1070 ευρώ, ωριαίος 6,50 ευρώ.
  • Βοηθός τραπεζοκόμος μπαρ με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών: Μηνιαίος 900 ευρώ, ωριαίος 5,47 ευρώ.
  • Υπάλληλος μίνιμπαρ: Μηνιαίος 1070 ευρώ, ωριαίος 6,50 ευρώ.
  • Βοηθός τραπεζοκόμος με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών: Μηνιαίος 900 ευρώ, ωριαίος 5,47 ευρώ.
  • Υπάλληλος πισίνας: Μηνιαίος 960 ευρώ, ωριαίος 5,83.

Εξαιρούνται από τον Εθνικό Κατώτατο

Λόγω του διατάγματος που αφορά τους κατώτατους μισθούς σε επαγγέλματα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, το διάταγμα για τον Γενικό Κατώτατο Μισθό που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023 εξαιρεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία από την εφαρμογή του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΚΜ πρόσληψης καθορίστηκε στα €885 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο στα €940 ακαθάριστα.

Δηλαδή, είναι χαμηλότερος για αρκετά από τα επαγγέλματα που καλύπτει το το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.

Διάταγμα, πάντως που εξαιρεί με τη σειρά του εξαιρεί του φοιτητές των ξενοδοχειακών σχολών οι οποίοι στα πλαίσια των σπουδών τους απασχολούνται για λόγους πρακτικής εξάσκησης σε ξενοδοχεία.