Το Υπ. Ενέργειας θέλει να το αγοράζει όλο η ΑΗΚ – Προμήθεια για να μειωθούν οι χρεώσεις για όλους τους καταναλωτές, λόγω κρατικής ενίσχυσης
Επιτυχημένος -και πολύ ανταγωνιστικός- κρίνεται μέχρι στιγμής ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταριών) ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Υποβλήθηκαν 93 προσφορές και κρίθηκαν συμβατές με τους όρους οι 90, σύμφωνα με την energypress.gr.
Στην Κύπρο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φθάσουμε έστω στο σημείο να προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης είναι πολύ περισσότερα και θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο ακόμα. Η δημόσια διαβούλευση στην οποία το Υπουργείο Ενέργειας έθεσε το πλαίσιο πολιτικής και τον σχεδιασμό για εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων σε υφιστάμενα ή νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα λήγει στις 10 Αυγούστου. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες διαφαίνεται πως στη διαβούλευση θα κατατεθούν πολλές και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, καθώς υπάρχουν σοβαρά οικονομικά συμφέροντα που είτε εξυπηρετούνται από τον σχεδιασμό που κατατέθηκε, είτε πλήττονται.
Ενδεικτική ήταν η δημόσια παρέμβαση προ ημερών του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού, ο οποίος θεωρεί πως οι προθέσεις της Κυβέρνησης θα πλήξουν την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, και του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, που ευνοεί στο μεγαλύτερο μέρος τους τις προτάσεις της Κυβέρνησης και ζητά την εγκατάσταση και ενός μεγάλου κεντρικού συστήματος αποθήκευσης, υπό την ιδιοκτησία της ΑΗΚ Δίκτυα και υπό τη διαχείριση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέσπασε πόλεμος ΑΠΕτζήδων για την αποθήκευση ενέργειας
Σημείο αντιπαράθεσης, το οποίο είναι βέβαιο πως θα συγκεντρώσει πολλά σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση, είναι η πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας να καταστήσει υποχρεωτική την πώληση στην ΑΗΚ Προμήθεια του ηλεκτρισμού που θα αποθηκεύεται στα ιδιωτικά συστήματα αποθήκευσης (υβριδικά πάρκα ΑΠΕ), σε τιμές που θα καθοριστούν μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών. Με αυτή τη μέθοδο, το υπουργείο θεωρεί πως η κρατική χρηματοδότηση που θα δοθεί στους ιδιώτες παραγωγούς θα αξιοποιηθεί για πώληση ρεύματος σε χαμηλές τιμές στην ΑΗΚ, ώστε να επωφεληθούν όλοι οι καταναλωτές και όχι μόνο οι μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές – πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών.
Οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγοράζουν τον ηλεκτρισμό από τα υβριδικά πάρκα (με μπαταρίες) που ανήκουν σε δικές τους εταιρείες παραγωγής. Η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις εταιρείες προμηθευτών, που επικαλούνται σύγκρουση με το ενωσιακό κεκτημένο και τον ισχύοντα κυπριακό νόμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και διασύνδεση EuroAsia
Ο ελληνικός διαγωνισμός
Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό μειοδοτικό διαγωνισμό για μπαταρίες, το energypress.gr έγραψε ότι στις 10 Αυγούστου θα διαμορφωθεί, με κριτήριο το μικρότερο ύψος αιτούμενης επιδότησης, ο τελικός κατάλογος των έργων που θα «περάσουν» στο διαγωνισμό, δηλαδή θα «κλειδώσουν» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πολλές από τις προσφορές κυμάνθηκαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από την ανώτερη επιτρεπόμενη τιμή των 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν ουσιαστικά και η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού.
Ειδικότερα, η διατιθέμενη ισχύς των 400 MW καλύπτεται από 12 έργα ισχύος έως 50 MW των εταιρειών HELLENIQ Energy, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Mytineos, INTRAKAT, Energy Bank, Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή, καθώς και μιας Ενεργειακής Κοινότητας. Οι χαμηλότερες προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 34.000 ευρώ/MW/έτος, ενώ οι προσφορές των τελευταίων έργων που «περνάνε» κυμαίνονται στα επίπεδα των 64.000 ευρώ/MW/έτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΤΥΦΑ Προμηθέας: Ολοκληρώθηκαν οι θαλάσσιες δοκιμές και ετοιμάζεται για Κύπρο (βίντεο)
Υπενθυμίζεται ότι οι 93 προσφορές που κατατέθηκαν άθροιζαν ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 3,3 Γιγαβάτ. Όπως προαναφέρθηκε, στην «πρεμιέρα» του σχήματος στήριξης, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 400 Μεγαβάτ, κατά συνέπεια υπήρξε πολύ ισχυρός ανταγωνισμός.