Οι εκποιήσεις και οι πλειστηριασμοί των ακινήτων έχουν καταστεί πλέον καθημερινό φαινόμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά φυσικά και νομικά πρόσωπα να έρχονται αντιμέτωπα με αυτή τη διαδικασία.

Στις περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου οι οφειλέτες παραλείπουν ή αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους για την αποπληρωμή δανείων άλλων οφειλών που τους παραχωρηθήκαν, οι δανειστές στην προσπάθεια τους να λάβουν τις όφειλες των δανειοληπτών, προσχωρούν σε διαδικασία εκποίησης των ενυπόθηκων ακινήτων.

Η διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου ρυθμίζεται από τις πρόνοιες του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία ο Ενυπόθηκος Δανειστής αποκτά το δικαίωμα για να προχωρήσει τη διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου όταν το ενυπόθηκο χρέος έχει καταστεί πληρωτέο και υπάρχουν καθυστερήσεις πέραν των 120 ημερών. Η διαδικασία εκποίησης του ακινήτου διενεργείται με την αποστολή σχετικών ειδοποιήσεων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ

Η διαδικασία πλειστηριασμού του ξεκινά με την αποστολή προς τον οφειλέτη Ειδοποίησης μαζί με κατάσταση λογαριασμού του οφειλόμενου χρέους . Μέσω της Ειδοποίησης ο οφειλέτης καλείται όπως εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό εντός προθεσμίας όχι μικρότερης των 45 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της αναφερόμενης ειδοποίησης.

 Παράλληλα ενημερώνεται ότι, σε περίπτωση μη εξόφλησης, ο δανειστής μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του για πώληση του εν λόγο ακινήτου. Σε περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ειδοποίησης τότε ενημερώνεται ότι το ακίνητο του πρόκειται να πωληθεί με πλειστηριασμό. Κατά την αρχική προσπάθεια πώλησης, εφαρμόζεται επιφυλασσόμενη τιμή που αντιστοιχεί στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου και το ακίνητο δεν μπορεί να πωληθεί σε τιμή χαμηλότερη αυτής. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται πώληση του ακινήτου κατά τον πρώτο πλειστηριασμό, ο δανειστής μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω προσπάθειες πώλησης του ακινήτου είτε με πλειστηριασμό είτε με απευθείας πώληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία οι εκποιήσεις στη Βουλή: Παίγνια σε βάρος των πολιτών

ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Είναι γεγονός ότι η διαδικασία εκποίησης υποθηκευμένης περιουσίας για κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Υπάρχει η άποψη ότι η χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία εκποίησης υποθηκευμένων περιουσιών είναι προς όφελος του πολίτη και των επιχειρήσεων, επειδή προστατεύει την περιούσια τους από τις τράπεζες. Όμως ο απλός πολίτης και οι επιχειρήσεις πληρώνουν αυτή τη χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία από την τσέπη τους. Οι τράπεζες χρέωναν για να καλύψουν τον επιπρόσθετο κίνδυνο που αναλάμβαναν και οι πολίτες τις πλήρωναν με πιο ψηλά επιτόκια.

Οι δανειολήπτες το πλήρωσαν και συνεχίζουν να το πληρώνουν και οι τράπεζες αποζημιώθηκαν μέσω υψηλότερων επιτοκίων.

Για τα νέα δάνεια οι συμβαλλόμενοι γνωρίζουν τις νέες απαιτήσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες δεν χρειάζεται να χρεώνουν για τη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία εκποίησης. Οπότε τα επιτόκια θα πρέπει να είναι πιο μειωμένα από ότι θα ήταν πριν την εκτίμηση αυτή. Έτσι θα ωφεληθούν και οι δανειζόμενοι. Για τα υφιστάμενα δάνεια, οι δανειολήπτες στο σύνολο τους ήδη έχουν πληρώσει για αυτή τη δύσκολη διαδικασία και αν τώρα βρεθούν στη θέση το έχουν ήδη προεξοφλήσει.

Οι τράπεζες έχουν πληρωθεί για αυτή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εκποίηση υποθηκεύσεων και άρα τώρα θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Η αλλαγή της νομοθεσίας για πιο γρήγορη διαδικασία είναι εις βάρος των υφιστάμενων δανειοληπτών.

Αυτό το γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψη και να δίνονται τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα. Η όποια αλλαγή της νομοθεσίας σίγουρα θα ωφελήσει την οικονομία. Οι όποιες άδικες επιπτώσεις μπορούν να προκύψουν θα να διορθώνονται με αντισταθμιστικά μέτρα. Με αυτό τον τρόπο η όποια διορθωτική κίνηση θα μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία με όλες τις θετικές της επιπτώσεις.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η αδυναμία των Τραπεζικών Ιδρυμάτων να αξιοποιήσουν με κάποιο παραγωγικό τρόπο, έστω ένα αξιόλογο μέρος της υποθηκευμένης ακίνητης περιουσίας που απέκτησαν, είναι ευδιάκριτη, με μία περιήγηση στους ιστότοπους και εν γένει στις αναρτήσεις ακινήτων προς πώληση. Δυστυχώς κάποιες από τις αναρτήσεις αυτές παραμένουν μήνες ή και έτη χωρίς να προσελκύουν ενδιαφερόμενους αφού κάποια ακίνητα δεν παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον με αντίστοιχα ακίνητα να μπορούν να βρεθούν προς απόκτηση και εκτός διαδικασίας πλειστηριασμού.

Από την Κυπριακή έκδοση του περιοδικού Forbes (Τεύχος Ιουνίου)