Με απόφασή της που δημοσιεύτηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, η ΡΑΕΚ γνωστοποίησε την αποδοχή -από κοινού με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της Ελλάδας- του αναθεωρημένου προϋπολογισμού της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Το έργο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, με πιθανή διασύνδεση στο μέλλον και με το ηλεκτρικό σύστημα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα μέλη της Ανώτερης Διοίκησης της ΡΑΕΚ «το έργο έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο επίπεδο ωριμότητας και είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία υλοποίησης».

Πριν από δύο εβδομάδες ο ιδιωτικός φορέας υλοποίησης του έργου (EuroAsia Interconnector) υπέγραψε συμβόλαιο με τη νορβηγική Nexans για την κατασκευή και πόντιση των καλωδίων της διασύνδεσης, αξίας 1,4 δισ.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται πλέον να ανέλθει στα 1,94 δισ., από 1,57 δισ. που υπολογιζόταν το 2017.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕΚ, από τις διαβουλεύσεις της με τη ΡΑΕ κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας CBCA, ημερομηνίας 10 Οκτωβρίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EuroAsia Interconnector: Θα αργήσει να πάρει χρήμα από καταναλωτές

Για τη νέα συμφωνία συνεκτιμήθηκε το αυξημένο κόστος κεφαλαίου, το οποίο αποδείχθηκε εύλογο, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη:

  • την αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά, τις διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και την υψηλή αστάθεια της αγοράς,
  • τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη πανδημία Covid-19, τα οποία έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών για τους προμηθευτές καλωδίων και μετατροπέων, προκαλώντας λειτουργική αστάθεια, και
  • τις ασταθείς τιμές των υλικών, τα αυξανόμενα επιτόκια, τις διακυμάνσεις του ForEX και τον υψηλό πληθωρισμό, που οδήγησαν σε αύξηση του λειτουργικού κόστους των προμηθευτών.

Ο νέος υπολογισμός κόστους

Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνεται με τη νέα συμφωνία ο διασυνοριακός επιμερισμός του κόστους, όπως είχε διαμορφωθεί το 2017, ο οποίος προβλέπει ότι το 37% του κόστους υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης κατανέμεται στην Ελλάδα και το 63% στην Κύπρο.

Η κατανομή του κόστους δεν περιλαμβάνει τη χορηγία της ΕΕ (657 εκατ.) και της Κυπριακής Δημοκρατίας (100 εκατ.).

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε η EuroAsia στις δύο ρυθμιστικές αρχές, το κόστος υλοποίησης κατανέμεται ως εξής:

  • Κατασκευή, προμήθεια και εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής τάσης, κόστος 374,8 εκατ. από 230 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων για ισχύ 1.000 μεγαβάτ, κόστος 1,411.7 εκατ. ευρώ, από 1,165 εκατ. που υπολογίστηκε αρχικά.
  • Άλλες δαπάνες για χερσαία έργα υποδομής, κόστος 152.7 εκατ., από 180 εκατ. που καθορίστηκαν προηγουμένως.
  • Συνολικό κόστος, 1.939.2 εκατ. ευρώ, αντί 1,575 εκατ. που προέβλεπε η ρυθμιστική απόφαση του 2017.

Αυτό που απομένει στην εταιρεία είναι να εξεύρει χρηματοδότηση ύψους περίπου 1,2 δισ. για την κάλυψη των απαιτήσεων της Nexans, όπως προβλέπονται μέσα από το συμβόλαιο, ώστε η νορβηγική εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική ενίσχυση σε EuroAsia

Απομένει επίσης η οριστικοποίηση συμφωνίας με τη γερμανική Siemens, για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής τάσης, στην Κοφίνου και την Κορακιά Κρήτης.

Περικοπές ΑΠΕ και στη διασυνδεδεμένη Ελλάδα

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Ελλάδας αφορά την εκμηδένιση της απόρριψης (μη αξιοποίησης) της ηλεκτρικής ενέργειας από πάρκα ΑΠΕ, καθώς εκτιμάται ότι με το καλώδιο της EuroAsia θα μπορεί να διοχετεύεται στο ελληνικό – ευρωπαϊκό δίκτυο η πλεονασματική παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά στην Κύπρο.

Πλην όμως, περικοπές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ γίνονται και στην Ελλάδα, η οποία είναι ήδη διασυνδεδεμένη σε αρκετά σημεία με χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Επιδείνωση προβλέπεται και στην Κύπρο, καθώς αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών (πλησιάζει τα 600 MW), αλλά η ζήτηση ηλεκτρισμού παραμένει καθηλωμένη άνοιξη και φθινόπωρο, καθώς κυμαίνεται στα 500-550 μεγαβάτ, έναντι 1.150 – 1.250MW το καλοκαίρι.

Η energypress.gr δημοσίευσε τα αποτελέσματα σχετικής δημόσιας διαβούλευσης από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά ανέφερε ότι «η κατάσταση με τις περικοπές αναμένεται να επιδεινωθεί στο εξής».

Η Ένωση Αιολικής Ενέργειας τάχθηκε υπέρ ενός μηχανισμού αποζημίωσης για τις περικοπές. Η ΔΕΗ θεωρεί σημαντικό όλοι οι φορείς της αγοράς να συνεχίσουν τις ενέργειές τους για το σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση βελτιώσεων.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ επισήμανε πως «ενώ η απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύς για την κάλυψη της ζήτησης στο Ηπειρωτικό Δίκτυο και στο Διασυνδεδεμένο μ’ αυτό Σύστημα των νησιών, κυμαίνεται περί τα 9GW εγκατεστημένης ισχύος, η εγκατεστημένη ισχύς των λειτουργούντων έργων (ΑΠΕ) φθάνει τα 11 GW και ο ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να εκδίδει οριστικές προσφορές σύνδεσης που προσεγγίζουν τα 35GW».