Μπορεί τον Σεπτέμβριο να αναμένονται εξελίξεις για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12% για όσους λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη στο 63ο έτος, αντί στο 65ο, όμως το θέμα συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα λόγω παρεμβάσεων αλλά και του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει από συνταξιούχους και εργαζομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρθηκε πως στην εξίσωση για τα χρόνια εισφορών που θα υπολογίζονται ώστε να μειωθεί ή καταργηθεί η αποκοπή του 12% ενδέχεται να μην μετρούν όλες οι εισφορές.
Συγκεκριμένα, ίσως να μην υπολογίζεται η εξομοιούμενη ασφάλιση, δηλαδή οι περίοδοι ασφάλισης για τις οποίες ο ασφαλισμένος δεν καταβάλλει εισφορές αλλά του πιστώνονται ασφαλιστέες αποδοχές, όπως είναι η περίοδος τακτικής φοίτησης σε εκπαιδευτικό ίδρυμα μετά το 16ο έτος της ηλικίας του ή η περίοδος θητείας στην Εθνική Φρουρά. Εν ολίγοις, δεν αποκλείεται η μείωση/κατάργηση του 12% να αφορά μόνο όσους έχουν αρκετά χρόνια πληρωμένων και ασφαλιστέων αποδοχών.
Αυτή η πτυχή είναι μια από τις πολλές που θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, την ώρα που η όρεξη κάποιων φαίνεται να μεγαλώνει, με αφορμή την επιδίωξη της Κυβέρνησης για στοχευμένη παρέμβαση γύρω από το ζήτημα.
Χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ), που εμμέσως πλην σαφώς ζητά την πλήρη και οριζόντια κατάργηση του 12%, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ετεροβαρές για τους εργαζόμενους.
Εξέλιξη, πάντως, απίθανη και με υψηλό κόστος για το ΤΚΑ – μόνο για φέτος υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, όπως πληροφορούμαστε, το κόστος για το ΤΚΑ από καθολική κατάργηση του πέναλτι, με τον αριθμό να αυξάνεται κάθε χρόνο, εξαιτίας αυξήσεων στις συντάξεις και στον αριθμό των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΟ, «το συγκεκριμένο ετεροβαρές για τους εργαζόμενους μέτρο λήφθηκε το 2012 κατόπιν πολιτικής απόφασης, υπό το βάρος της πίεσης της Τρόικας μέσω του μνημονίου» προσθέτοντας ότι «η μείωση επιβλήθηκε ετσιθελικά, χωρίς κανένα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ αγνοήθηκε παντελώς η αναλογιστική μελέτη του 2009 που υπήρχε για το ΤΚΑ, η οποία έδειχνε ότι αυτό παρέμενε υγιές και βιώσιμο μέχρι το 2048, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν οιεσδήποτε ριζικές ή απότομες αλλαγές».
Έκτοτε, αναφέρει, «η βιωσιμότητα του ΤΚΑ έχει επηρεαστεί θετικά από διάφορες αλλαγές που επισυνέβησαν, όπως η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης όλων των υπαλλήλων του κρατικού τομέα από το 60ό έτος στο 65ο, με τις εισφορές του στο ΤΚΑ να συνεχίζονται για 5 επιπλέον χρόνια ενώ μειώνεται για 5 χρόνια η λήψη σύνταξης από το ταμείο».