Η Κύπρος έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs) ως περιγράφονται στη γνωστή πλέον ατζέντα 2030.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα δημοσίευσε τους δείκτες προόδου για την κάθε χώρα μέλος.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η πορεία υλοποίησης των στόχων SDGs και των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance), περιλαμβάνει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία.
Τα πλέον θετικά είναι πως σε τρεις στόχους, «όχι φτώχια», «ζωή στη ξηρά» και «καλή υγεία και ευεξία», η Κύπρος βρίσκεται πιο ψηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ και καταγράφεται πρόοδος στην προσπάθεια για πλήρη επίτευξη τους. Αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε και στην περσινή έκθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έδειξε η έκθεση του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Κύπρο
Στον αντίποδα, οι επιδόσεις της Κύπρου για την επίτευξη των περισσότερων Στόχων, παρά την πρόοδο που καταγράφεται, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Εάν δούμε το ποτήρι μισογεμάτο τότε το γεγονός ότι καταγράφεται πρόοδος στην επίτευξη αυτών των Στόχων είναι ένα θετικό σημάδι, το οποίο δεικνύει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο μέλλον.
Οι στόχοι που παρουσιάζουν πρόοδο αλλά είναι ακόμα κάτω του μέσου όρου της ΕΕ είναι»: «προσιτή και πράσινη ενέργεια», «βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή», «αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη», «κλιματική αλλαγή», «ποιοτική εκπαίδευση», «μηδενική πείνα», «βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές», «βιώσιμες πόλεις και κοινότητες», «ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για βιώσιμη ανάπτυξη».
Πρόκειται για σημαντικούς Στόχους, αρκετοί από τους οποίους είναι μεν σε προχωρημένο στάδιο αλλά ακόμα κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ.
Μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι τρείς στόχοι που είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτοί αφορούν στην «ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυρούς θεσμούς» , στην «ισότητα των φύλων» και στην «μείωση των ανισοτήτων».
Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί ο στόχος για «μείωση των σνισοτήτων», ο οποίος καταγράφει πολύ περιορισμένη πρόοδο.
Φέτος, για πρώτη φορά περιλήφθηκε ο στόχος για τη «ζωή κάτω από το νερό».
Παρόλο που η Κύπρος είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, εντούτοις, είναι πολύ μακριά από την υλοποίησή του.
Παρατηρώντας και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ διαφαίνεται ότι σε όλες εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματικοί Δείκτες, ακόμα και σε οικονομίες με αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης.
Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα, είναι ότι μέσω και των κονδυλίων των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κάθε χώρας, σημειώνεται σημαντική πρόοδος σε σχέση με τους Στόχους.
H επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης είναι ύψιστης σημασίας για την Κύπρο, σημειώνει η δικηγόρος Νικόλ Φινοπούλου η οποία ειδικεύεται σε θέματα βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης.
«Αυτοί οι στόχοι χρησιμεύουν ως ένας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κοινωνική αδικία.
Η Κύπρος, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να αναλάβει συντονισμένη δράση για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την υλοποίηση των Στόχων.
Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως μόλις πριν μερικές μέρες η ΕΕ παρουσίασε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών την πρόοδο που υπήρξε σε σχέση με την Ατζέντα 2030 και διαβεβαίωσε την δέσμευση της ΕΕ για επίτευξή τους τόσο στην Ένωση όσο και διεθνώς».