Τη συνεργασία όλων για την ομαλή πράσινη μετάβαση στη Ναυτιλία, η οποία επηρεάζει λιμάνια και ναυτικούς, ζήτησε πρόσφατα από το βήμα του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Μεταφορών, Πετρελαίου και Γεωργίας της ΣΕΚ, ο Στέφεν Κότον, ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μεταφορών.

Εταιρείες ενέργειας, πλοιοκτήτριες εταιρείες και κυβερνήσεις, αναφέρει σε συνέντευξη του στο «Φ», πρέπει να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία. Την ίδια ώρα, απαρίθμησε τους σκοπέλους για την κυπριακή ναυτιλία.

Η ναυτιλιακή κοινωνία της Κύπρου είναι μια από τις ισχυρότερες παγκοσμίως. Ποιες είναι οι σκέψεις και οι σχέσεις σας ως ITF για τη συνεργασία με την κυπριακή ναυτιλιακή κοινότητα;

Η ITF είναι περήφανη για τη μακρά και επιτυχημένη ιστορία της συνεργασίας τόσο με Κύπριους πλοιοκτήτες όσο και με κυπριακές εταιρείες διαχείρισης. Από τις πρώτες μέρες της Κύπρου ως ναυτιλιακού κόμβου, η ITF και η ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου συνεργάστηκαν στενά και έχουν μακρά ιστορία δέσμευσης, όχι μόνο σε ότι αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τη δέσμευση στο διεθνές φόρουμ διαπραγματεύσεων και όλα τα στοιχεία του. Όταν πρόκειται για τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), η οποία συνεργάζεται στενά με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, η Κύπρος κάνει πραγματικά τη διαφορά στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η Κύπρος είναι η τρίτη μεγαλύτερη σημαία μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, αλλά αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ζήτημα με το τουρκικό εμπάργκο να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλκυση νέων πλοίων. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία παρουσιάζει στους πλοιοκτήτες ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο στη διαπραγμάτευση.

Ποια είναι η άποψη της ITF για αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία στην Κύπρο;

Είμαστε όλοι απίστευτα απογοητευμένοι με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει εντείνει την πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπου έχουμε πολλούς Ουκρανούς και Ρώσους ναυτικούς εντός τηςITF.

Με την πρόσφατη είδηση ότι η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία των σιτηρών, τα προβλήματα για τους Κύπριους πλοιοκτήτες εντείνονται. Ελπίζαμε ότι η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στα πλοία με κυπριακή σημαία θα άλλαζε, αλλά κατανοούμε ότι αυτό συνεχίζει να επηρεάζει τους πλοιοκτήτες που χρησιμοποιούν παραδοσιακά την κυπριακή σημαία. Κατανοούμε ότι αυτή είναι μια επιχειρηματική απόφαση. Ελπίζουμε ότι ο πόλεμος τελειώσει το συντομότερο δυνατό και ότι αυτά τα πρόσθετα προβλήματα για τους πλοιοκτήτες να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Ποια είναι η γνώμη σας για το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου;

Έχω συνεργαστεί με τους Κύπριους για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχουμε εμπλακεί σε διαιτησίες, δικαστικές υποθέσεις και άλλες νομικές διαφορές. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει στην Κύπρο, βρίσκουμε πάντα λύσεις που προστατεύουν τους ναυτικούς, τη βιομηχανία και τους Κύπριους εταίρους. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε αυτή τη μορφή συνεργασίας για να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία αποτελεί τον πυρήνα του μέλλοντος της Κύπρου και ότι τα συνδικάτα θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρή φωνή για να υποστηρίξουν τα μέλη τους.

Συνεπώς οι επισκέψεις σας στην Κύπρο, θα έχουν συνέχεια.

Είμαι απίστευτα χαρούμενος που συμμετείχα στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μεταφορών, Πετρελαίου και Γεωργίας της ΣΕΚ με την επανεκλογή του Χαράλαμπου Αυγουστή ως Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας, να αντανακλά τη δέσμευσή του για την προστασία των Κυπρίων εργαζομένων, καθώς και όλων των φορέων που συνδέονται με την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ναυτιλία και πράσινος μετασχηματισμός

Η ναυτιλιακή βιομηχανία προετοιμάζεται για τον πράσινο μετασχηματισμό. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα.

Η ITF είναι πολύ ενεργή στον χώρο του πρασίνου, σε ότι αφορά στα εναλλακτικά καύσιμα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχουμε δημιουργήσει μια εταιρική σχέση δίκαιης μετάβασης με το διεθνές ναυτιλιακό επιμελητήριο, το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να διασφαλίσει ότι, οι ναυτικοί του σήμερα και του αύριο θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν σε αυτά τα εναλλακτικά καύσιμα χωρίς κανέναν κίνδυνο για τη ζωή τους σε ότι αφορά την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Επιπλέον, είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε συμφωνία με τους συνεργάτες μας, ότι, όποιο κι αν είναι το κόστος της αναβάθμισης ή της πρόσθετης εκπαίδευσης, αυτό θα βαρύνει τη βιομηχανία και όχι τους ναυτικούς.

Πώς αντικρίζετε τις προκλήσεις για το μέλλον του ναυτιλιακού κλάδου;

Η ITF είναι πεπεισμένη ότι η ναυτιλία έχει ισχυρό μέλλον. Είναι κρίσιμης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο τελικά –όπως αποδεικνύεται από την πανδημία– εξαρτάται από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ενώ βλέπουμε τις οικονομίες να απογειώνονται και να πέφτουν, η ναυτιλία συνεχίζει να επιβιώνει από αυτές τις προκλήσεις. Πιστεύουμε, επίσης, ότι οι ναυτικοί θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κλάδου και ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι μας εξυπηρετεί καλύτερα η συνεργασία με εργοδότες, πλοιοκτήτες και κυβερνήσεις για την προστασία των ναυτικών του σήμερα και του αύριο.