Το νέο Ευρωβαρόμετρο για το μήνα Ιούλιο κατατάσσει την Κύπρο στην τρίτη θέση σε επίπεδα διαφθοράς στις επιχειρήσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης με ποσοστό που αγγίζει (72%).
Συγκεκριμένα, το 65% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύει ότι το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα τους. Το 35% των εταιρειών στην ΕΕ θεωρεί τη διαφθορά ως πρόβλημα κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα τους.
Σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στο γενικό ποσοστό από το 2022, αλλά το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από το συνολικό ποσοστό που δήλωσε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς ήταν ευρέως διαδεδομένο το 2015.
Η Τρίτη θέση της Κύπρου
Ο βαθμός στον οποίο η διαφθορά γίνεται αντιληπτή από τους ερωτηθέντες ως σοβαρό πρόβλημα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Τα υψηλότερα ποσοστά εταιρειών για τις οποίες η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα παρατηρούνται στη Ρουμανία (75%), την Ελλάδα (74%) και την Κύπρο (72%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Δανία (6%), την Εσθονία (7%) και την Ιρλανδία (7%).

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην ΕΕ (78%) συμφωνούν ότι οι πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής στη χώρα τους οδηγούν στη διαφθορά. Το 72% συμφωνεί ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στη χώρα τους, ενώ το 59% συμφωνεί ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την απόκτηση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα τους.
Λίγο λιγότερο από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (38%) συμφωνούν ότι, στη χώρα τους, ο μόνος τρόπος για να πετύχει κανείς στις επιχειρήσεις είναι να έχει πολιτικές διασυνδέσεις. Λιγότερες από τέσσερις στις δέκα εταιρείες (37%) συμφωνούν ότι, στη χώρα τους, τα μέτρα κατά της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς απώτερα κίνητρα.

Προβλήματα κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα
Ωστόσο, η διαφθορά (35%) δεν είναι το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια εταιρεία κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών (68%), η ταχέως μεταβαλλόμενη νομοθεσία και πολιτική (64%) και οι φορολογικοί συντελεστές (63%) είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες όταν δραστηριοποιούνται στη χώρα τους.
Cyprus Integrity Forum
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, το Cyprus Integrity Forum (CIF) εξέφρασε ανησυχία, λέγοντας ότι «μια τέτοια θέση μας θλίβει και μας ανησυχεί. Πιστεύουμε ότι η κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα αξίζει καλύτερης φήμης, η οποία αμαυρώνεται από μεμονωμένα περιστατικά».
Όπως σημειώνει, λύσεις υπάρχουν και παρουσιάστηκαν αρκετές φορές από το Cyprus Integrity Forum σε όλους τους αρμόδιους ιδιωτικούς και ιδίως κυβερνητικούς φορείς και Υπουργεία. Το μόνο που υπολείπεται τώρα, αναφέρεται, είναι η υλοποίηση τους.