Θετικά αποτιμήθηκε η λειτουργία του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (που άρχισε επίσημα τη λειτουργία του την 1η του χρόνου) στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο και του ειδικού ταμείου που δημιουργήθηκε, που ως γνωστόν θα λειτουργεί ως  ένα ενιαίο ταμείο προνοίας.

Ταμείο το οποίο θα καλύπτει ως γνωστόν όλους τους μόνιμους υπαλλήλους που προσελήφθηκαν σε δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 αλλά και το έκτακτο προσωπικό αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς, όμως να επιβαρύνει τις νέες γενιές, αφού όπως αναφέρθηκε η φιλοσοφία του νέου σχεδίου εδράζεται σε αυτή της λειτουργίας ενός ταμείου προνοίας.

Η πρώτη συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης έγινε την περασμένη εβδομάδα και η επιτροπή θα συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο, μία κάθε τρίμηνο, βάσει κανονισμών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Της συνεδρίασης προήδρευσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, παρουσία και των επικεφαλής της ΠΑΣΥΔΥ, της ΟΗΟ- ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ, αλλά και άλλων λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος για το 12% – Σημείο τριβής ο καθορισμός των χρόνων εργασίας

Μάζεψε ήδη 23 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου συνταξιοδοτικού διαπιστώθηκε πως όσα προνοεί η συγκεκριμένη νομοθεσία αλλά και οι σχετικές συμφωνίες των συντεχνιών, που προηγήθηκαν, με το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται για την ώρα εντός του πλαισίου, χωρίς να παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα.

Από την ενημέρωση που έτυχαν οι συντεχνίες από το ΥΠΟΙΚ προκύπτει πως το νέο ειδικό ταμείο και το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο έχει καταφέρει μέσα σε έξι μήνες να «χτίσει» αποθεματικό 23 εκατ. ευρώ, μέσω των εκατέρωθεν εισφορών ύψους 5% που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης/το κράτος.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι τα μέλη του νέου συνταξιοδοτικού υπολογίζονται γύρω στους 15.000 εργαζόμενους και αναμένεται ο συγκεκριμένος αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι 13.700 εργαζόμενοι προκύπτει ότι είναι τα μέλη που πέρασαν «αυτόματα» στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, που ως γνωστόν θα προσφέρει εφάπαξ αφορολόγητο ποσό και μηνιαία σύνταξη στα μέλη του, καθώς πρόκειται για μόνιμο προσωπικό σε δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβρη του 2011 και εργάζονται τη μέρα ψήφισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας αλλά και έκτακτο προσωπικό σε δημόσιο και ημιδημίο τομέα. Επιπρόσθετα, άλλα περίπου 1.000 άτομα μεταπήδησαν στον νέο συνταξιοδοτικό τομέα από διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς που λειτουργούσαν ταμεία προνοίας, με τον μεγαλύτερο αριθμό να αφορά προσωπικό της cyta.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Παναγιώτου ζήτησε προτάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του νομοσχεδίου για λειτουργία του νέου συνταξιοδοτικού, οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι και εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που είχαν ενταχθεί σε ταμεία προνοίας που λειτούργησαν μετά την  απόφαση για μη ένταξη άλλου προσωπικού στο προηγούμενο κυβερνητικό σχέδιο και σχέδια συντάξεων, είχαν δικαίωμα να επιλέξουν ένταξή τους στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Όπως αναφέρθηκε, υπήρξαν εκατοντάδες αιτήσεις για μεταφορά στο νέο σχέδιο, πέραν των 1.000, ενώ αρκετές ακόμα εξετάζονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα ο ακριβής αριθμός των μελών του νέου σχεδίου.

Για το θέμα, πάντως, της μεταφοράς των δικαιωμάτων και εισφορών των συγκεκριμένων μελών αναφέρθηκε πως θα χρειαστεί να υπάρξει και τροποποίηση του περί Ταμείων Προνοίας Νόμου, καθώς το ειδικό ταμείο και το νέο κυβερνητικό συνταξιοδοτικό σχέδιο δεν εποπτεύεται από τον Έφορο Ταμείου Προνοίας. Έτσι, αναμένεται με την επανέναρξη της Βουλής να υπάρξει ενώπιόν της τροποποιητικό σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πονοκέφαλος η επενδυτική πολιτική για τα αυξανόμενα έσοδα

Βάσει της ενημέρωσης που συγκέντρωσε ο «Φ», μεγάλη συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το νέο συνταξιοδοτικό υπήρξε για το αποθεματικό που ήδη συγκεντρώθηκε, ύψους 23 εκατ. περίπου. Κι αυτό γιατί η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο για την επενδυτική πολιτική του νέου ειδικού ταμείου, το οποίο αν και έχει δρομολογηθεί αναμένεται να πάρει χρόνο.

Ως εκ τούτου, υπήρξε συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής ρύθμισης, καθώς οι εισροές στο ταμείο αναμένεται να συνεχιστούν και το απόθεμα να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω εισφορών των δύο πλευρών που θα συνεχιστούν και οι οποίες με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχονται στα 4 εκατ. ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που οι έως τώρα «υποχρεώσεις» του ταμείου είναι πενιχρές.

Για τις επενδύσεις του ειδικού ταμείου, η νομοθεσία που πέρασε προνοεί μεταξύ άλλων πως ορίζεται επιτροπή επενδύσεων, αποτελούμενη από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Γενικό Λογιστή, της οποίας προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

Διευκρινίζεται επίσης πως  τα περιουσιακά στοιχεία του Ειδικού Ταμείου δύναται να επενδύονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε άμεσα ρευστοποιήσιμα εθνικά κρατικά ομόλογα άλλων κρατών ή υπερεθνικών οργανισμών, σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, συλλογικά σχήματα επενδύσεων ομολόγων ή άλλες κινητές αξίες με χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο αλλά και πως το Ειδικό Ταμείο δεν χρησιμοποιείται για δανεισμό, ούτε ως εξασφάλιση για δανεισμό της Δημοκρατίας ή των μελών του Σχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς διευθέτηση το εφάπαξ όσων αφυπηρέτησαν πριν το συνταξιοδοτικό

Βάσει της νομοθεσίας,  όμως, ο Υπουργός Οικονομικών, με οδηγία του, καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις διορισμού και εξωτερικού διαχειριστή επενδύσεων και θεσπίζει, με σκοπό τη διασφάλιση της συνετούς παροχής υπηρεσίας διαχείρισης επενδύσεων, τις απαιτήσεις που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων του εξωτερικού διαχειριστή επενδύσεων. Επιπρόσθετα, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής επενδύσεων, διορίζει ένα ή περισσότερα πρόσωπα ως θεματοφύλακες του Ειδικού Ταμείου.

Για επενδύσεις του ταμείου, η επιτροπή επενδύσεων μεριμνά ώστε οι εξωτερικοί διαχειριστές επενδύσεων του Ειδικού Ταμείου και/ή οι θεματοφύλακες να ετοιμάζουν έκθεση επενδύσεων των περιουσιακών στοιχείων του Ειδικού Ταμείου, την οποία μελετά και προωθεί μαζί με τα σχόλια της προς τον υπουργό για υποβολή της στο Υπουργικό Συμβούλιο για ενημέρωση και η τελική έκθεση επενδύσεων υποβάλλεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενημέρωση εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους και ακολούθως δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας από τον Υπουργό.

Εξελίξεις τον Σεπτέμβριο για αποθεματικό

Ενόψει όλων των πιο πάνω που καταγράφονται συνοπτικά, την Επιτροπή Παρακολούθησης απασχόλησε η αξιοποίηση του αποθεματικού που άρχισε ήδη να δημιουργείται και που αναμένεται να μεγαλώσει και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε όπως τον Σεπτέμβριο παρουσιαστεί μια μεταβατική πρόταση αξιοποίησής του, η οποία δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση. Στο μεταξύ, στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης όπως ενημερωθούν σχετικά όλα τα λογιστήρια σε δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα για τον υπολογισμό οφειλών μελών του νέου σχεδίου για συντάξιμη προϋπηρεσία, η οποία θα μπορεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 να αρχίσει να αποπληρώνεται… με ευκολίες, καθώς  τα επηρεαζόμενα μέλη θα μπορούν να αποπληρώσουν το ποσό που προκύπτει σε 36 μηνιαίες δόσεις.