Για το θέμα της ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων προς συμμόρφωση με την Οδηγία της ΕΕ που καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συμβάσεις στο 80%, ο Υπουργός Εργασίας ζήτησε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις και εισηγήσεις.

Ο Υπουργός ανέφερε πως το Υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμάσει τις δικές τους προτάσεις για περαιτέρω ρύθμιση της εργασίας μέσω κινήτρων για το θέμα που θα συζητηθεί στη συνέχεια, πιθανότητα τον Σεπτέμβρη.

Για την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου σε γονείς με πολυτεκνική ιδιότητα, για σκοπούς συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ο υπουργός ανέλυσε προφορικά το σχέδιο επιδότησης που φαίνεται να διαμορφώνεται, σημειώνοντας πως βρίσκεται για το ζήτημα σε επαφή και με το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος για το 12% – Σημείο τριβής ο καθορισμός των χρόνων εργασίας

Το σχέδιο, όπως πληροφορείται ο «Φ», προβλέπει συνοπτικά την επιδότηση/αποζημίωση εργοδοτών/επιχειρήσεων για ώρες εργασίας πολύτεκνων εργαζομένων, με τον υπουργό να διευκρινίζει πως οι ρυθμίσεις θα ισχύουν για γονείς με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.

Για το θέμα της αναθεώρησης του εθνικού κατώτατου μισθού, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους πως έχει ήδη συσταθεί η Επιτροπή Αναπροσαρμογής που προβλέπει το διάταγμα και πως τον Σεπτέμβριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Ζαχαριάδη.

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο υπουργός είπε ότι συζήτησαν για την καλύτερη ρύθμιση της εργασίας μέσα από διεύρυνση της κάλυψης από τις συλλογικές συμβάσεις, για μια ανακουφιστική παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα σε σχέση με την αναλογιστική προσαρμογή για την αφυπηρέτηση πριν από το 65ο έτος ηλικίας και για την συμφιλίωση της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής μέσα από την εισαγωγή ενός μέτρου για την ελάφρυνση των ωραρίων εργασίας των πολύτεκνων εργαζόμενων γονιών.

«Προς αυτές τις κατευθύνσεις και για τα τρία ζητήματα η Κυβέρνηση έχει προβεί σε εκτενή προεργασία» και «έχουμε παρουσιάσει το πλαίσιο αυτών των πολιτικών που προωθούμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του διαλόγου στο ΕΣΣ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «ο κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητος για τις εργασιακές σχέσεις και για αυτό τον λόγο το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα συνεδριάζει τακτικά».

Η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΣ ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, αφού μετά από ελαφρύ γεύμα που πρόσφερε ο υπουργός υπήρξαν από ακαδημαϊκούς και λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας παρουσιάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και τη σύνδεσή της με την εργασία.