Ο Παναγιώτου σκιαγράφησε αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε τις σκέψεις του για μείωση της αποκοπής 12% σε συνταξιούχους με μακρά εργασία
Σκιαγράφησε, χωρίς όμως να αποκαλύπτει, την πρότασή του για τις επικείμενες αλλαγές στο θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12% ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ζήτημα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Αν και βολιδοσκοπήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους, δεν συγκεκριμενοποίησε πόσα θα μπορούσαν να είναι «τα πολλά χρόνια» που θα καθοριστούν ως το όριο για να μειωθεί η επιβάρυνση κάποιων συνταξιούχων από το πέναλτι του 12%.
Αν και το θέμα θα συζητείτο βάσει και του προγράμματος που γνωστοποιήθηκε και επίσημα λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ως δεύτερο στη σειρά, τελικά λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων της διευθύντριας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελίας Γεωργιάδου, τελικά συζητήθηκε πρώτο.
Επίσημος τίτλος της παρουσίασης ήταν: «Ανακουφιστική παρέμβαση στο Συνταξιοδοτικό Σύστημα: Επικαιροποίηση της αναλογιστικής προσαρμογής για την πρόωρη αφυπηρέτηση πριν από το 65ο έτος». Παρουσίαση που καταγράφει και την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας γύρω από το θέμα, που είναι, όπως ήδη γράψαμε, μια στοχευμένη παρέμβαση και όχι η καθολική κατάργηση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Παναγιώτου ζήτησε προτάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις
Το όλο ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση, με τα υπόλοιπα ζητήματα να εξετάζονται επί τροχάδην, όπως πληροφορούμαστε. Χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίζονται πλήρως οι προθέσεις της Κυβέρνησης, με τον υπουργό να επαναλαμβάνει τις σκέψεις του για ελάφρυνση από το πέναλτι του 12% όσων έχουν εργαστεί και εισφέρει πολλά χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και να συμπληρώνει πως στόχος είναι επίσης να υπάρξει ανακούφιση με ένα δίκαιο τρόπο.
Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, από μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, εάν αυτά τα «πολλά χρόνια» θα υπολογιστούν στα 40, ο ίδιος ενημέρωσε πως ουδέποτε καθόρισε συγκεκριμένο αριθμό. Επιφυλάχθηκε δε, για περαιτέρω ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων γύρω από τις σκέψεις της Κυβέρνησης για τη συνεδρίαση που θα έχει το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ερχόμενη Παρασκευή, παρουσία και του αναλογιστική με τον οποίο συνεργάζεται η κυβέρνηση.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο υπουργός όπως πληροφορούμαστε θα παρουσιάσει την πρόταση που προκρίνει η Κυβέρνηση, η οποία θα συζητηθεί εκ νέου και στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Στόχος, πάντως, είναι οι νέες ρυθμίσεις για το 12% να τεθούν σε ισχύ πριν το τέλος του χρόνου, οπόταν θα πρέπει να αναμένεται το φθινόπωρο να προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς όπως διευκρινίστηκε χθες, θα χρειαστεί και νομοθετική παρέμβαση για τις αλλαγές που προωθούνται.
Ζήτησαν στοιχεία
Η συζήτηση για το πέναλτι του 12% κράτησε πολύ σε διάρκεια, καθώς υπήρξε ιστορική αναδρομή στο θέμα, ενώ στο σύνολό τους οι κοινωνικοί εταίροι ανέπτυξαν τις θέσεις αρχής που διατηρούν. Όπως επίσης πληροφορούμαστε, όλοι ζήτησαν περαιτέρω στατιστικά και άλλα στοιχεία για τα σενάρια που εξετάζονται και για την επίδρασή τους στο ΤΚΑ αλλά και για την υφιστάμενη κατάσταση, όπως, για παράδειγμα, πόσοι συνταξιοδοτούνται σήμερα στο 63ο έτος, πόσοι από αυτούς συνεχίζουν να εργάζονται, οι εκκρεμούσες οφειλές προς το Ταμείο, κ.α. Την ίδια ώρα εκφράστηκε από όλους σχεδόν η θέση πως οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τα οικονομικά και τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.
Όχι οριζόντια
Πρόθεση του Υπουργείου, όπως γράψαμε, δεν είναι να υπάρξει οριζόντια μείωση ή κατάργηση του 12%, που θα μεταφραζόταν και σε μείωση του ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο, που είναι σήμερα, στο 63ο έτος. Υπενθυμίζουμε ότι θεμελίωση δικαιώματος στο 63ο έτος αποκτούν όσοι συμπληρώνουν τουλάχιστον 33 χρόνια εισφορών αλλά εφόσον επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 επωμίζονται της αναλογιστικής μείωσης του 12%. Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι ελαφρύνσεις που θα αποφασιστούν θα αφορούν άτομα που έχουν εργαστεί ή θα εργαστούν περισσότερα από 33 χρόνια, καθώς το μέτρο θα επηρεάσει και υφιστάμενους συνταξιούχους, αλλά όχι αναδρομικά.
Στο πλαίσιο αυτό, και μέσω της παρουσίασης της διευθύντριας των ΥΚΑ, υπήρξε η παραδοχή πως η ρύθμιση που προωθείται θα ευνοήσει περισσότερο τους άνδρες εργαζόμενους και συνταξιούχους.