Έντονες πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν ευνοεί δανειοδότηση του έργου EuroAsia Interconnector και δεν συμφωνεί για την αναγκαιότητά του για το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου.

Πληροφορίες που εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες από διάφορες πηγές, αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διατηρούσε εδώ και καιρό και διατηρεί και σήμερα σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα, για την Κύπρο, του μεγαλεπήβολου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δικτύων Κύπρου και Ελλάδας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η σημερινή Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί τις τελευταίες μέρες για τις θέσεις της ΕΤΕπ επί του έργου αλλά και επί του ενδιαφέροντος της EuroAsia Interconnector να δανειοδοτηθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια από την τράπεζα. Για τις επιφυλάξεις της ΕΤΕπ είχε ενημερωθεί και η προηγούμενη διακυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EuroAsia Interconnector: Δεν έχει ζητηθεί εγγύηση λέει ο ΥΠΟΙΚ- Τα 3 σενάρια του Υπουργού Ενέργειας

Αναμένεται πως πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προωθήσει στο Υπουργείο Οικονομικών λεπτομερή έκθεση με τις θέσεις της γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση όπως προωθείται σήμερα και κυρίως για τα οικονομικά δεδομένα που την καθορίζουν. Η έκθεση, όταν παραληφθεί, θα αποτελέσει βασικό κείμενο που θα αξιοποιηθεί από κυβερνητικής πλευράς για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του έργου αλλά και η οικονομική σημασία του για τη χώρα, ώστε στη συνέχεια η Κυβέρνηση να λάβει απόφαση κατά πόσο θα στηρίξει οικονομικά, είτε με εγγυήσεις για δανειοδότηση, είτε με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, τον ιδιωτικό φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης. Στις επιλογές, σύμφωνα με τον υπ. Ενέργειας, είναι και η μη παραχώρηση κάποιας στήριξης στον EuroAsia.

Από τις διαθέσιμες πληροφορίες συνάγεται ότι η ΕΤΕπ δεν ευνοεί τη δανειοδότηση του έργου, παρότι δεν υπάρχει για την ώρα επίσημη και δημόσια τοποθέτηση εκ μέρους της.

Συνάγεται ακόμα ότι η ΕΤΕπ εκτιμά πως κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη που προσδοκά η Κυπριακή Δημοκρατία από πιθανή μελλοντική λειτουργία της διασύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού θα μπορούσαν γρηγορότερα και με πολύ μικρότερο κόστος να εξασφαλιστούν μέσω της προώθησης ταχείας εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακριβότερος 23% ο EuroAsia

Ειδικότερα, η ΕΤΕπ φέρεται να υποστηρίζει πως το υπαρκτό πρόβλημα της απόρριψης πράσινης ενέργειας από το σύστημα και των εμποδίων από το δίκτυο (και τη μεγάλη εποχιακή αυξομείωση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού) για μεγάλη αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μπορεί να περιοριστεί και αργότερα να αντιμετωπιστεί μέσω της αποθήκευσης, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υφιστάμενων ή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι θέσεις αυτές προβληματίζουν την Κυβέρνηση, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι τουλάχιστο για την ώρα δεν υιοθετούνται πλήρως, καθώς θεωρείται πως η λειτουργία της διασύνδεσης, πολύ περισσότερο αν σε αυτήν συμμετάσχει και το Ισραήλ, θα ενισχύσει γεωπολιτικά τη Δημοκρατία, πέραν της ασφάλειας προμήθειας ηλεκτρισμού σε χαμηλές τιμές ή και των εξαγωγικών δυνατοτήτων που εκτιμάται ότι παρέχει το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπέγραψε για καλώδια η EuroAsia – Πότε θα υλοποιηθεί το έργο

Ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ανέφερε χθες πως από τον ίδιο δεν ζητήθηκε η παραχώρηση εγγυήσεων για λήψη δανείου από την EuroAsia Interconnector. Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου επιμένουν ότι ο ιδιωτικός φορέας ζήτησε γραπτώς να λάβει κρατική εγγύηση για δανειοδότηση ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία ότι και ηλεκτρικές συνδέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ έτυχαν εγγυήσεων από τα οικεία κράτη στο στάδιο της αναζήτησης δανειοδότησης.

Ενθουσιασμός και περηφάνεια

Ανακοινώνοντας επίσημα την προχθεσινή υπογραφή συμβολαίων για την κατασκευή και τοποθέτηση των καλωδίων για την ηλεκτρική σύνδεση, ο διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector Νάσος Κτωρίδης δήλωσε ότι «είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας HVDC στον κόσμο, που θα κατασκευαστεί από τη Nexans, θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της απομόνωση της Κύπρου».

Ο Christopher Guérin, διευθύνων σύμβουλος της Nexans, δήλωσε πως «αυτό το έργο, που σπάει ρεκόρ, αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ωθήσουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού (…). Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε επιλεγεί για να μετουσιώσουμε σε πράξη το EuroAsia Interconnector».