Με αιτήματα τα οποία καταγράφονται και σε σχετικό υπόμνημα που επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ανηφόρισε χθες στο Προεδρικό η ηγεσία της ΔΕΟΚ.

Ένα από τα θέματα που έθεσε ως προεξάρχον η συντεχνία στη σύσκεψη, στην οποία παρόντες ήταν και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου αλλά και η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, ήταν αυτό του εθνικού κατώτατου μισθού, με τη ΔΕΟΚ να ζητά, πέραν της επικείμενης αναπροσαρμογής του, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Τονίστηκε η ανάγκη τροποποίησης του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, ώστε να περιλαμβάνει την αναγκαία ωριαία απόδοση του μισθού, τις αργίες, την υπερωριακή αποζημίωση και τον 13ο μισθό. Στο υπόμνημα, καταγράφονται οι θέσεις της ΔΕΟΚ για την ΑΤΑ και η προσδοκία της να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του θεσμού. Σημειώνει επίσης ως εισήγηση  την ενσωμάτωσης της ΑΤΑ στον Γενικό Κατώτατο Μισθό «ώστε να καλύψει όλους τους ευάλωτους εργαζόμενους και τις εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων στη βάση της κοινοτικής οδηγίας για αξιοπρεπείς μισθούς».

Για την ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης των συλλογικών συμβάσεων, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε πως η συντεχνία διεκδικεί την αξιοποίηση του άρθρου 26 του κυπριακού συντάγματος, το οποίο ρητά αναφέρει ότι μπορεί να ψηφιστεί νόμος κατά τρόπο που η συλλογική σύμβαση να έχει υποχρεωτική ισχύ και εφαρμογή για το σύνολο των εργαζομένων.

Εισήγηση που καταγράφεται και στο υπόμνημα που κατέθεσε η συντεχνία. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασίου ανέφερε πως αρκετά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν χθες θα τεθούν και στις 21 Ιουλίου που συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, στο οποίο θα συζητηθούν επίσης η αναλογιστική μείωση των συντάξεων (το πέναλτι) και η απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού.

Για το τελευταίο, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ ανέφερε ότι η συντεχνία ζήτησε την επανασύσταση των τεχνικών επιτροπών «αλλά και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στη βάση της ίσης μεταχείρισης του εργατικού δυναμικού που θα πρέπει να απασχολείται στον τόπο μας». Ο κ. Αναστασίου είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση έθιξαν το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους και την κοινωνία.

Έκτακτο σχέδιο στήριξης

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ακρίβειας, η ΔΕΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση για πλήρη αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ σαν μηχανισμού προστασίας των μισθών αλλά και τη θεσμοθέτηση και άμεση εφαρμογή γενικού κατώτατου μισθού με ενσωματωμένη ΑΤΑ, που κατά την άποψη της θα συμβάλει σημαντικά στη στήριξη εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση.

Εισηγείται περαιτέρω την εφαρμογή έκτακτου σχεδίου στήριξης όλων των δικαιούχων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, ενώ, με στόχο την στήριξη των νοικοκυριών και των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων, προτείνει όπως ποσοστό 5% από εισπράξεις του ΦΠΑ μεταφέρεται στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Προτείνει επίσης την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Προστασίας του Καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου, με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων της αγοράς και την πάταξη φαινομένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και αισχροκέρδειας αλλά και τη θεσμοθέτηση και στην Κύπρο του Επιτρόπου Προστασίας του Καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μενού 12%, κατώτατος και συμβάσεις

«Ο θεσμός αυτός, ο οποίος λειτουργεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που δημιουργούνται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μικρής αγοράς της Κύπρου». Ζητά, τέλος, την επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης.

Καλοβλέπει τα 1000 ευρώ για κατώτατο η ΣΕΚ

Στο θέμα του κατώτατου μισθού υπήρξαν αναφορές χθες και από τον γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία σύστασης του μηχανισμού αναθεώρησης του κατώτατου μισθού και πρόσθεσε ότι με βάση το ότι η αλλαγή στον κατώτατο θα γίνει τον Ιανουάριο του 2024, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει επίσης να κλείσει έως τότε και το ζήτημα που μένει ανοικτό για την απόδοση του ωριαίου κατώτατου μισθού. Ερωτηθείς εάν η ΣΕΚ θα ζητήσει πάνω από 1000 ευρώ ως κατώτατο μισθό (σ.σ. από 940 ευρώ μεικτά σήμερα μετά από εξάμηνη συνεχή εργασία στον ίδιο εργοδότη), ο κ. Μάτσας είπε ότι η ένδειξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα 1000 ευρώ– αναφερόμενος προφανώς στην περσινή έκθεση της ΕΕ  και σε υποθέσεις της για το πώς ο κατώτατος θα μείωνε το επίπεδο  της φτώχειας.