Η Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία ενέκρινε πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν οι περιορισμοί που ισχύουν για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων. Η κυριότερη τροποποίηση αφορά τα ποσοστά μετοχών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αίρονται οι αναχρονιστικοί περιορισμοί που υπήρχαν μέχρι τώρα.
Κατά τη συζήτηση του θέματος την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή συμφωνήθηκε η ανάγκη τροποποίησης και εκσυγχρονισμού του νόμου προάγοντας της ανάγκη για ύπαρξη διαφάνειας. Ουσιαστικά με την απόφαση λαμβάνονται μέτρα για φιλελευθεροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Περαιτέρω, τονίζεται η ανάγκη διασφάλισης των αρχών του πλουραλισμού, της πολυφωνίας και της διαφάνειας στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Οι εκπρόσωποι της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ήτοι προσχέδιο κανονισμού για σκοπούς προστασίας της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εν λόγω πρόταση νόμου, κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή Πανίκο Λεωνίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σκοπός του νόμου που εγκρίθηκε είναι η τροποποίηση του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν οι περιορισμοί που ισχύουν για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και οι οποίοι αφορούν στην κατοχή μετοχών τόσο στην ενδιαφερόμενη εταιρεία όσο και από την εν λόγω εταιρεία σε άλλους οργανισμούς.
Οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης υποστήριξαν την ανάγκη φιλελευθεροποίησης και διαφάνειας στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και απάλειψης των περιορισμών που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς.