Προς αναβολή οδηγούνται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και τα τρία πολύκροτα νομοθετήματα που σχετίζονται με τις εκποιήσεις.
Οι τριγμοί στα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ), τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, οδήγησαν τελικά σε δεύτερες σκέψεις, με τελική επιλογή την αναβολή των όποιων αποφάσεων σήμερα και μετάθεση των αποφάσεων για το φθινόπωρο.
Οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων αλλά και με την Κυβέρνηση έφεραν χθες κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο απέτρεψε επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά τις χθεσινές πολύωρες συνεδρίες των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ και του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, αποφασίστηκε να ζητηθεί αναβολή της πρότασης νόμου με την οποία παρέχεται δυνατότητα αναστολής εκποιήσεων μέσω της εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος. Την πρόταση νόμου ως γνωστό υπογράφουν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, τρεις από τους εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, δηλαδή σύνολο 33 βουλευτές. Ωστόσο, με το αίτημα της αναβολής θα συναινέσουν εκτός απροόπτου 15 από τους 16 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, καθώς μόνο ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ διαφωνεί και επιμένει σε ψήφιση της πρότασης σήμερα.
Για να σχηματιστεί πλειοψηφία υπέρ της αναβολής της πρότασης χρειάζεται να συναινέσουν και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, ο οποίος θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις σήμερα το πρωί. Σε περίπτωση που ο ΔΗΣΥ συμφωνήσει με την αναβολή, τότε όλο το πακέτο για τις εκποιήσεις θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Υπουργός Οικονομικών απαντά στα τρία κόμματα της συμπολίτευσης για εκποιήσεις
Με αυτό τον τρόπο και με δεδομένη τη δέσμευση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και των τραπεζών ότι δεν θα βγάζουν στο σφυρί κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ., η συμπολίτευση δίνει χρόνο στο Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ήδη τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν λάβει τη γραπτή δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού πως θα συζητήσει τον εναλλακτικό εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος θα συσταθεί μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούν να υποβάλλουν παράπονα στον Φορέα Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.
Δεν περνά η πρόταση
Στο απομακρυσμένο ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή στο αίτημα για αναβολή της πρότασης ή να καταψηφίσει την αναβολή, η πρόταση θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά το πιο πιθανόν είναι να καταψηφιστεί. Ήδη το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ με επίσημες ανακοινώσεις τους αναφέρουν πως θα ταχθούν εναντίον της πρότασης νόμου, ενώ την ίδια στάση θα τηρήσει και ο ΔΗΣΥ.
Οι τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρήστος Ορφανίδης, με τους οποίους επικοινώνησε ο «Φ», δεν φαίνεται πως θα πειθαρχήσουν με την απόφαση του κόμματος και θα ταχθούν υπέρ της πρότασης νόμου αν αυτή τεθεί τελικά σε ψηφοφορία, ενώ μαζί τους θα συνταχθεί και ο Ηλίας Μυριάνθους. Συνεπώς, υπέρ της πρότασης εκτιμάται ότι θα ταχθούν συνολικά 27 βουλευτές.
Πιο εύκολη υπόθεση θα είναι η αναβολή της συζήτησης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ειδική δικαιοδοσία στα δικαστήρια (για υποθέσεις που αφορούν εκποιήσεις), καθώς τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της αναβολής η πλειοψηφία των κομμάτων. O ΔΗΣΥ θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα. Θα αναβληθεί και η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ.
Η κίνηση που απέτρεψε επιδείνωση σχέσεων στη συμπολίτευση
Η αλλαγή στάσης των λεγόμενων ανταρτών βουλευτών έγινε μετά την υπογραφή του πλαισίου πολιτικής για τα κόκκινα δάνεια από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, το οποίο αποδέχθηκε η Κυβέρνηση.
Όπως έγραψε χθες ο «Φ», τα τρία κόμματα συμφώνησαν, πέραν από τις κυβερνητικές προτάσεις, να εξεταστούν, με στόχο την άμεση υλοποίηση τους, σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία αφορούν:
• Διεύρυνση αρμοδιοτήτων Χρηματοοικονομικού Επίτροπου. Στο πλαίσιο αυτό να συνεχιστεί η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου του, η αναβάθμιση του προσωπικού του και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
• Διεύρυνση των προϋποθέσεων για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομων χρεώσεων.
• Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, για σκοπούς αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων.
• Εξωδικαστική επιβεβαίωση δανείου, σε συνδυασμό με την τροποποίηση που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στον περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεων Ακινήτων Νόμο, η οποία υποχρεώνει τον πιστωτή να αποστέλλει με την επιστολή “Θ”, βεβαίωση του υπολοίπου του δανείου από ανεξάρτητο σύμβουλο, το κόστος της οποίας θα επωμίζεται ο πιστωτής.
• Ρύθμιση της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε δικαστική διαδικασία υπό μορφή μαρτυρίας, τόσο στο πλαίσιο του δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας όσο και οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας.
• Η περαιτέρω συζήτηση για τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση Ειδικού Τμήματος Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφόρων στα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποία να εκδικάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προσφυγές δανειοληπτών που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις.
Επίσης συνέτεινε στην ομαλοποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της συμπολίτευσης και η δέσμευση για επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Εστία, προσαρμοσμένου στα σημερινά δεδομένα αλλά και η τελική έγκριση χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης.
ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ
Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του τόνισε πως αν κινδυνεύουν η οικονομία και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι «αποκλειστικά και μόνο από τις διαφωνίες και τη δυστοκία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και… συγκυβερνώντων κομμάτων».
Υποδεικνύει επίσης πως ο ΔΗΣΥ τηρεί υπεύθυνη στάση, έστω κι αν είναι στην αντιπολίτευση.
Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του τονίζει πως η οικονομία και η κοινωνία δεν κινδυνεύουν από την αποκατάσταση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα δανειοληπτών να προσφεύγουν σε δικαστήριο).
«Κινδυνεύουν από την κοινή προσπάθεια Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και του Συναγερμού να συντηρήσουν τις παρανομίες και τις καταχρήσεις σε βάρος των δανειοληπτών» προσθέτει.
Το επιτρέπει ο κανονισμός της Βουλής;
Oι βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, τους Οικολόγους και ο Ζαχαρίας Κουλίας, καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές (Ευσταθίου και Θεμιστοκλέους) προτίθενται να διαφωνήσουν με την αναβολή της πολύκροτης πρότασης και θα επικαλεστούν τον κανονισμό της Βουλής, βάσει του οποίου ένα θέμα μπορεί να αναβληθεί μία φορά σε διάστημα 15 ημερών.
Ήδη η πρόταση νόμου αναβλήθηκε για μια εβδομάδα την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο, ίσως η συγκυρία της σημερινής διακοπής του νομοθετικού έργου της Βουλής για το υπόλοιπο του καλοκαιριού να επιτρέψει -με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας- να αναβληθεί εκ νέου η συζήτηση της πρότασης νόμου.