Έκλεισε πριν καν ανοίξει το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ένα 24ωρο περίπου κράτησε η αναστάτωση στο λιανικό εμπόριο για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κυρίως για το ζήτημα της Κυριακής, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου έδωσε χθες διευκρινίσεις, σβήνοντας τις φωτιές που ο ίδιος άναψε τη Δευτέρα.

Αποκλείοντας στην ουσία αλλαγές στο υφιστάμενο ωράριο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την ΠΟΒΕΚ, η οποία έθιξε το ζήτημα και ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται σύντομα κάποια ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να αξιολογήσει την εμπειρία που συσσωρεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις οποιασδήποτε μορφής, ώστε σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς να αποφασιστεί τι είναι καλύτερο για την κοινωνία και την οικονομία.

Εξέφρασε μάλιστα βεβαιότητα ότι με στόχο το συλλογικό καλό θα καταφέρουν συλλογικά να αποφασίσουν προς ποιες κατευθύνσεις θα κινηθούν.

Ερωτηθείς τότε αν υπάρχουν σκέψεις για εξαήμερη λειτουργία – δηλαδή για μη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή – ο υπουργός απέφυγε να μπει στην ουσία της συζήτησης, αφού δεν θα ήταν σωστό, όπως είπε, από πλευράς του να τοποθετηθεί, καθώς στο πλαίσιο του διαλόγου θα έχει την ευθύνη να συντονίσει αυτή τη συζήτηση με τρόπο που να είναι από όλους αποδεκτός.

Αναφορές που χαιρετίστηκαν από την ΠΟΒΕΚ, που υπενθυμίζουμε εναντιώνεται διαχρονικά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με τον γ.γ. Στέφανο Κουρσάρη να υποστηρίζει πως αισθάνθηκε μια «νέα αύρα προς το θετικότερο» μετά τη συνάντηση με τον υπουργό.

«Επιτέλους πρέπει να υπάρξουν στην Κύπρο νομικά ρυθμισμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και απ’ ό,τι έχουμε αντιληφθεί ο υπουργός Εργασίας θα ξεκινήσει έναν τέτοιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να εξετάσουμε σοβαρά πλέον αυτό το θέμα», είχε αναφέρει ο κ. Κουρσάρης.

Διευκρινίσεις και ανακούφιση

Χθες, πάντως, ο υπουργός, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και στον Πανίκο Χατζηπαναγή, εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Η αλλαγή των ωραρίων δεν περιλαμβάνεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ούτε αποτελεί μέρος του σχεδιασμού μας», είπε επί λέξει.

Διευκρίνισε περαιτέρω πως σε αυτό που επικεντρώνεται το Υπουργείο Εργασίας είναι η καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι συνθήκες και οι ώρες εργασίας και οι  αμοιβές του προσωπικού στα καταστήματα, θέματα που έθιξε και τη Δευτέρα.

Θεωρώ σωστό, είπε, να επικεντρωθούμε σε αυτά, καταγράφοντας την ανάγκη περαιτέρω ρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Αναφέρθηκε και στις δυσκολίες σε περίπτωση μιας τέτοιας αλλαγής, που ουδέποτε πάντως μέχρι και τη Δευτέρα άφησε ανοικτή ως ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε, εδώ και μια δεκαετία υπάρχει ένα πλαίσιο με βάση το οποίο έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιηθεί επενδύσεις, κόσμος έχει εργοδοτηθεί και οργανισμοί έχουν αναπτυχθεί.

Οι χθεσινές διευκρινίσεις του υπουργού έφεραν ανακούφιση στην αγορά, όπως παραδέχτηκε μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ ο γ.γ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της υφιστάμενης πρακτικής, αναφέροντας πως αποδεδειγμένα το διευρυμένο ωράριο βοήθησε την αγορά, βοήθησε στη μείωση της ανεργίας και τους καταναλωτές, σημειώνοντας μάλιστα πως η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή αποτελεί τη δεύτερη πιο εμπορική μέρα μετά το Σάββατο.

Δεν έφερε αντίρρηση στην επιθεώρηση και έλεγχο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που είναι ρυθμισμένα, είπε. Μάλιστα, τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα είναι από τα λίγα εάν όχι τα μόνα που ρυθμίζονται και με νόμο, όπως αναφέρθηκε.

Τον ίδιο νόμο που αναφέρεται και στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, με άρθρα του νόμου – για το ωράριο- να έχουν κριθεί και αντισυνταγματικά. 

Στοχευμένες ρυθμίσεις για το πέναλτι του 12%

Ελαφρύνσεις για λίγους και όχι για το σύνολο όσων αφυπηρέτησαν ή θα αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος της ηλικίας τους θα αφορά η πρόταση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12%.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε και χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παρουσιάσει την προσέγγιση του υπουργείου του για το θέμα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο υπουργός απέκλεισε, πάντως, την πλήρη και καθολική κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης, ήτοι του πέναλτι του 12%.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, είπε, το 80% των εργαζομένων θα επιλέγει να αφυπηρετεί στο 63ο έτος, με αποτέλεσμα να χρειαστούν μέτρα στήριξης του ΤΚΑ, όπως η αύξηση των εισφορών των εργαζόμενων αλλά και των εργοδοτών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επομένως, όπως ανέφερε, η προσέγγιση θα είναι να ανακουφιστούν με κάποιο τρόπο εκείνοι οι εργαζόμενοι που έχουν εργαστεί και συνεισφέρει στο ΤΚΑ για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τυχόν αλλαγές θα συζητηθούν και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, στη βάση αναλογιστικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και δεν θα αλλάζουν το υφιστάμενο όριο συνταξιοδότησης, που είναι το 65ο έτος.

Για το ίδιο θέμα, σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο Ημερίδας Νέων Επιστημόνων της ΕΔΕΚ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά την εισαγωγή μιας «ανακουφιστικής παρέμβασης» για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, με πολλά χρόνια υπηρεσίας και εισφορών στο ΤΚΑ «ώστε η ελάφρυνση σε σχέση με την επιβάρυνση της αναλογιστικής προσαρμογής να επικεντρωθεί σε αυτούς».