Τα εύσημα για το δύσκολο έργο της διαχείρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απέδωσε η Κομισιόν μόνο σε δύο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ -στην Ελλάδα και στην Ισπανία, μέσα από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την Κύπρο και την Κροατία ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο καθυστερήσεων.

Τρία κράτη μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) έχουν υποβάλει και τρίτο αίτημα πληρωμής δόσεων.

Τέσσερα κράτη μέλη (Κροατία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία) έχουν υποβάλει το δεύτερο αίτημα πληρωμής, άλλες 11 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβενία) έχουν υποβάλει μόνο ένα αίτημα πληρωμής και εννέα κράτη μέλη (Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία και Σουηδία) δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα πληρωμής.

Όπως αναφέρει η έκθεση εαρινού εξαμήνου (Μάϊος 2022), το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου (RRP) στοχεύει στην αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη δίδυμη (πράσινη και ψηφιακή) μετάβαση, τη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία και την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο αποτελείται από 75 μεταρρυθμίσεις και 58 επενδύσεις που υποστηρίζονται με 916 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις και δάνεια 200 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 4,1% του ΑΕΠ του 2022.

Ωστόσο, σημειώνεται στην έκθεση, το σχέδιο ανθεκτικότητας βρίσκεται σε εξέλιξη, με κίνδυνο κάποιων καθυστερήσεων και σημειώνεται ότι είναι σχετικά μεγάλο και πολύπλοκο στη φύση του.

Τα βασικά παραδοτέα στο πλαίσιο του σχεδίου, το 2023 και το 2024 είναι: Ενίσχυση, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων κτηρίων, ανακαινίσεων ενεργειακής απόδοσης και ψηφιοποίησης.

Η ανάπτυξη του έργου διασύνδεσης EuroAsia για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, προγράμματα εγκατάστασης μικρής κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για επιχειρήσεις και πολίτες και κυρίως προώθηση της ευρείας χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ανάπτυξη ενός προγράμματος χρηματοδότησης για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των καινοτόμων εταιρειών.

Σχεδιασμός και ίδρυση εθνικού φορέα προώθησης για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μέτρα για τη βελτίωση της είσπραξης φόρων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος φορολογικής διοίκησης και τη θέσπιση νόμου για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Βελτίωση του πλαισίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω της πλήρους εφαρμογής και λειτουργίας του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα. Σχέδια για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των σχολείων με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η Κύπρος, τονίζεται στην έκθεση, θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας επίσης επαρκή διοικητική ικανότητα και να οριστικοποιήσει γρήγορα την προσθήκη και το κεφάλαιο REPowerEU με σκοπό την ταχεία έναρξη της εφαρμογής του.

Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ορίζονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η Κύπρος θα επωφεληθεί από τη διασφάλιση ενός εύρυθμου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ιδίως με τη βελτίωση της διακυβέρνησης κρατικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τα οποία θα βοηθούσαν επίσης στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

 – Όπως έγραψε πρόσφατα ο Φιλελεύθερος, η Κυβέρνηση απέστειλε στην Κομισιόν κείμενο με 50 διαφοροποιήσεις στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.