Διεργασίες για τη λειτουργία δύο Γενικών Διευθύνσεων στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κάτω από τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο, βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένει το όλο θέμα να κλείσει οριστικά με την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που συζητείται αυτή τη στιγμή στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Η όλη προσπάθεια απαιτεί αυξημένο κεντρικό συντονισμό που καλείται πλέον να διαμορφώσει την ισορροπία μεταξύ των πολιτικών του Υπουργείου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και θέματα του αγροτικού τομέα.

Επομένως, ταυτόχρονα με τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, κρίθηκε αναγκαία η αναδιάρθρωση της υφιστάμενης κεντρικής διεύθυνσης του Υπουργείου, η οποία θα μετεξελιχθεί σε Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ανάλογη έμφαση στην προώθηση πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της ασφάλειας τροφίμων της ευημερίας των ζώων και της υδατικής πολιτικής. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συστηματικότερη παρακολούθηση κρίσιμων θεμάτων οριζόντιας φύσης, όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο εσωτερικός έλεγχος και η διαχείριση έκτακτων κρίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομη απόρριψη αποβλήτων αντί χρήση κόμποστ – Εξετάζονται περιπτώσεις για απάτη

Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα λειτουργεί υπό τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος και στη βάση δύο διευθύνσεων και μίας μονάδας που δημιουργούνται με αρμοδιότητες γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα.

Στη Διεύθυνση Φυσικών Πόρων και Βιοποικιλότητας, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στη Μονάδα Προγραμματισμού/ Στρατηγικού Σχεδιασμού Ευρωπαϊκών/ Διεθνών Θεμάτων. Στην εποπτεία και το γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος θα υπάγονται το Τμήμα Δασών, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (μεταφορά από το υπουργείο Εσωτερικών), η Υπηρεσία Μεταλλείων, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπεύθυνος συντονιστής για πυρκαγιές ο ΓΔ του Υπ. Γεωργίας

Οι δύο διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος αναμένεται να στελεχωθούν με δύο διευθυντές κλίμακας Α15i, κάτι που προβλέπεται στα νέα σχέδια υπηρεσίας. Περαιτέρω, προτείνεται η δημιουργία τριών νέων θέσεων ανώτερων λειτουργών Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Θεμάτων κλίμακας Α13ii, καθώς και πέντε νέες θέσεις λειτουργών διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων στις κλίμακες Α8, Α10 και Α11.

Σύνολο, δηλαδή, 10 νέων θέσεων. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος προτείνεται ακόμα η δημιουργία 10 νέων θέσεων λειτουργών Περιβάλλοντος στις κλίμακες Α8, Α10, Α11 με τον αριθμό τους να φθάνει τους 42, όπως και πέντε νέες θέσεις τεχνικών στις κλίμακες Α2, Α5 και Α7ii ώστε οι τεχνικοί να φθάσουν συνολικά τους 37. Σημειώνεται ότι οι τρεις διευθύνσεις θα αξιοποιήσουν προσωπικό από το Τμήμα Περιβάλλοντος, έτσι ώστε, παράλληλα με μια καταρχήν ενίσχυση, η νέα Γενική Διεύθυνση να μπορέσει να λειτουργήσει σε πρώτο στάδιο και να οργανωθεί καλύτερα με βάση τα νέα δεδομένα.

Περαιτέρω, η παρούσα κεντρική διεύθυνση του Υπουργείου, θα αποτελεί τη νέα Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης και προτείνεται να ενισχυθεί, έτσι ώστε να λειτουργεί παράλληλα και αναβαθμισμένα ως Γενική Διεύθυνση για τον αγροτικό τομέα.

Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η δημιουργία δύο ενισχυμένων διευθύνσεων με τη δημιουργία δύο νέων θέσεων Α15i έναντι κατάργησης δύο Α14ii, καθώς και η δημιουργία τεσσάρων θέσεων Α8, Α10, Α11. Αποτέλεσμα, από 9 που είναι σήμερα ο αριθμός του προσωπικού να φθάσει τους 13.

Παραμένουν οι θέσεις των τριών ανώτερων λειτουργών Α13ii και των δύο λειτουργών Α κλίμακα Α11ii.

Οι δύο νέες Διευθύνσεις είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και η Διεύθυνση Υδατικής Πολιτικής, ενώ συστήνεται και η Μονάδα Εκδόσεων/ Διαφώτισης/ Στρατηγικού Σχεδιασμού Ευρωπαϊκών/Διεθνών Θεμάτων Ειδικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θα υπάγονται Τμήμα Γεωργίας, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και Τμήμα Μετεωρολογίας.

Για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημέρωσε χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας ο νέος Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, από το 1990, που άρχισε η προσπάθεια εξορθολογισμού των περιβαλλοντικών θεμάτων, υπήρξε σημαντική αύξηση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΕ και την ανάγκη προσαρμογής στο περιβαλλοντικό κεκτημένο.

Μέχρι σήμερα, είπε, δεν υπήρξε ολοκληρωμένη δομή για σφαιρική διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται από διάφορα Τμήματα, Υπηρεσίες και υπουργεία, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπογράμμισε δε ότι, στα περισσότερα κράτη της ΕΕ υπάρχουν υπουργεία ή υφυπουργεία Περιβάλλοντος με ανάλογες αρμοδιότητες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, αποφάσισε τη δημιουργία νέας Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με σκοπό την αναβάθμιση των μηχανισμών εξέτασης των περιβαλλοντικών θεμάτων και τη διαχείριση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τέσσερις αποφάσεις μεταξύ 2020 και 2022.

Τον Απρίλιο του 2022, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για τη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης εισήγησης σε σχέση με τη δομή λειτουργίας της νέας Γενικής Διεύθυνσης και το πλάνο μετάβασης από την υφιστάμενη στη νέα δομή, καθώς επίσης τον τρόπο συντονισμού της με την υφιστάμενη κεντρική διοίκηση του υπουργείου.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 υποβλήθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) η πρόταση για τη νέα Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη μετεξέλιξη της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου σε Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με το ΤΔΔΠ και το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία τον Ιούνιο 2023 για τη δομή λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και τη μετεξέλιξη της κεντρικής διοίκησης σε Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τη συμπερίληψη των νέων θέσεων, που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2023.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ένας πολιτικός προϊστάμενος για το περιβάλλον

Η σημαντικότερη ίσως θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος στην Κύπρο, είναι η δημιουργία υφυπουργείου Περιβάλλοντος.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση απαιτεί τη ριζική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δομών διακυβέρνησης. Άλλωστε, η δημιουργία μιας ξεχωριστής δομής για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών πολιτικών και νομοθεσιών του κράτους είναι μια διαχρονική επιτακτική ανάγκη που επιβάλλεται μέσα και από τις δομές της Κομισιόν. Εκεί, υπάρχει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον και ξεχωριστή δομή Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, όπου παίρνονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η υλοποίηση της δημιουργίας του υφυπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να συμβάλει στην τοποθέτηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην ορθή τους διάσταση, αλλά προϋποθέτει την αναγκαία και σθεναρή πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Α.Ν.