Το νομοσχέδιο για το λεγόμενο Δικαστήριο Εκποιήσεων, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες για υποθέσεις χρηματοοικονομικής φύσης, περιλαμβανομένων και των εκποιήσεων, αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί τελικά σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει μεταξύ άλλων πως το Ανώτατο Δικαστήριο, σε περιπτώσεις που κρίνει αναγκαίο, έχει τη δυνατότητα να εκδώσει οδηγίες ώστε πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου να ορίσει συγκεκριμένο αριθμό δικαστών που θα εκδικάζουν τέτοιες υποθέσεις.
Με το νομοσχέδιο προστίθεται στον βασικό νόμο νέο άρθρο, με το οποίο καθορίζονται ποιες υποθέσεις θα εκδικάζονται.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο θα εκδικάζει διαφορές μεταξύ δανειολήπτη, εγγυητή, παρόχου εξασφάλισης με πιστωτή, αναφορικά με το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής διευκόλυνσης που παρουσιάζει καθυστέρηση ή υπέρβαση και η οποία έχει τερματισθεί.
Παράλληλα, οι δικαστές που θα οριστούν θα εκδικάζουν οποιαδήποτε άλλη διαφορά μεταξύ των πιο πάνω προσώπων που προκύπτει από ή σε σχέση με την πιστωτική διευκόλυνση, τις εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.
Την ίδια ώρα, θα εξετάζουν διαφορές αναφορικά με την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου, το οποίο αποτελεί εξασφάλιση πιστωτικής διευκόλυνσης, βάσει του νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως, δηλαδή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.
Στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν και μεταβατικές διατάξεις, σε σχέση με τις διαφορές που θα εξετάζονται από το αρμόδιο δικαστήριο.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως οι εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου κατά την ημερομηνία έναρξης του συγκεκριμένου νόμου, οι οποίες εμπίπτουν στις διαφορές που θα εκδικάζει το δικαστήριο, διαβιβάζονται για συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας και έκδοσης απόφασης ενώπιον των δικαστών που θα οριστούν, νοουμένου ότι η ακρόαση της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει, διαφορετικά συνεχίζονται και αποπερατώνονται στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου αυτές εκκρεμούν.
Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου έχει την εξουσία, με τη έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να αντικαθιστά και να αναπληρώνει δικαστή, εάν καθίσταται αναγκαίο λόγω αιτιολογημένης απουσίας και άλλου αιτιολογημένου κωλύματος.
Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για τον χρόνο κατά τον οποίο θα εκδικάζονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείτο αντισυνταγματική παρέμβαση στη δικαστική εξουσία.
Παράλληλα, δεν θα αναστέλλεται η εκποίηση για όσο διάστημα κρατά η εκδίκαση, καθώς κάτι τέτοιο η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα προκαλούσε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.
Από μόνο του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν παρέχει πλήρη προστασία στους δανειολήπτες, γι’ αυτό άλλωστε θα συνδυαστεί με το πακέτο μέτρων που θα προτείνει η Κυβέρνηση στη Βουλή.