Με το νέο διάταγμα μπορούν να απασχολούνται σε συγκεκριμένους τομείς όσοι φοιτητές βρίσκονταν στην Κύπρο κατά την 31η Οκτωβρίου 2022.
Έπιασαν τόπο οι πιέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για αναθεώρηση του διατάγματος σε σχέση με την απασχόληση ξένων φοιτητών που βρίσκονται στη χώρα μας, το οποίο εδώ και κάποιες μέρες έχει αλλάξει.
Προκειμένου να μπορούν να εργάζονται, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, εξαιτίας της έλλειψης που παρατηρείται σε ανθρώπινο δυναμικό, όσοι φοιτητές βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την 31η Οκτωβρίου 2022.
Το προηγούμενο διάταγμα προέβλεπε πως δικαίωμα για απασχόληση, υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένους τομείς, διατηρούσαν μόνο οι φοιτητές τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τις 31/01/2022.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3.664 ξένοι φοιτητές από 14 χώρες
Ενόψει τούτου και προκειμένου να μην προκύψει νέο κενό σε εργατικά χέρια, η ΟΕΒ, όπως γράψαμε, είχε ζητήσει αναθεώρηση του διατάγματος, καθώς όσοι φοιτητές από τρίτες χώρες ήρθαν στην Κύπρο από τον περσινό Φεβρουάριο και μετά δεν έχουν δικαίωμα εργασίας, ούτε θα μπορούσαν νόμιμα να αξιοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο, όπου οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι αυξημένες, λόγω και της πλήρους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ενόψει τούτου, ζητήθηκε όπως αναθεωρηθεί το σχετικό διάταγμα, προκειμένου να δοθεί δικαίωμα στην απασχόληση και στους φοιτητές που ήρθαν στην Κύπρο τη νέα φοιτητική χρονιά. Το θέμα συζητήθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου στο τέλος Μαΐου και λίγες μέρες μετά, στις 7 Ιουνίου 2023, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερία της Δημοκρατίας νέο διάταγμα που αλλάζει την ημερομηνία εγκατάστασης των ξένων φοιτητών, προκειμένου να μπορούν να απασχοληθούν.
Όπως αναφέρθηκε, πλέον το υφιστάμενο διάταγμα προβλέπει πως επιτρέπεται η απασχόληση φοιτητών που βρίσκονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την 31η Οκτωβρίου 2022, σε συγκεκριμένους όμως τομείς οικονομικής δραστηριότητας και επαγγέλματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουν συμβόλαιο απασχόλησης με συγκεκριμένο εργοδότη, θεωρημένο από το Τμήμα Εργασίας, στο οποίο θα αναγράφονται οι κυριότεροι όροι εργοδότησης.
Ως εκ τούτου, ούτε με το νέο διάταγμα ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της ΟΕΒ αλλά και του ΚΕΒΕ προκειμένου οι ξένοι φοιτητές να μπορούν να εργάζονται σε όλους τους τομείς ή έστω να προστεθεί στους τομείς που δικαιούνται να απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο, τομέας που καταγράφονται σημαντικές ανάγκες.
Τα επαγγέλματα και οι τομείς που μπορούν να εργάζονται, υπό προϋποθέσεις οι ξένοι φοιτητές παραμένουν τα ίδια και στο νέο διάταγμα.
Πού θα δουλεύουν
Συγκεκριμένα, βάσει και του νέου διατάγματος, οι ξένοι φοιτητές από τρίτες χώρες μπορούν να απασχολούνται σε εννέα οικονομικές δραστηριότητες:
1) Στο εμπόριο και στις επισκευές ως αχθοφόροι χονδρικού εμπορίου, ως εργάτης/τρια σταθμών βενζίνης – πλυντηρίων αυτοκινήτων,
2) Στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας: ως φροντιστής/στρια στεγών ηλικιωμένων, νοουμένου ότι πληρούνται οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, Βοηθός θαλάμου σε κλινικές, νοουμένου ότι κατέχει απολυτήριο σχολής Μέσης Εκπαίδευσης και στοιχειώδη γνώση της ελληνικής και σύμφωνα με οδηγία του Υπουργού Υγείας,
3.) Σε δραστηριότητες νοικοκυριών: Περιστασιακές εργασίες οικιακής φύσης,
4) Στη μεταποίηση: Ως εργάτης/τρια αρτοποιείων, μονάδων ζωοτροφών, ανακύκλωσης αποβλήτων και ως εργάτης/τρια νυκτερινής βάρδιας σε μεταποιητικές βιομηχανίες,
5) Στην γεωργία –κτηνοτροφία – αλιεία: Ως Εργάτης/τρια γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας,
6) Στην παροχή υπηρεσιών: Ως καθαριστής/τρια κτηρίων, εργάτης/τρια αποχετεύσεως, διανομέας διαφημιστικού ταχυδρομείου, διανομέας έτοιμου φαγητού,
7) Στον επισιτιστικό κλάδο: Ως διανομείς έτοιμου φαγητού, βοηθοί κουζίνας, καθαριστής/στρια, τραπεζοκόμος,
8) Στα ξενοδοχεία: Ως βοηθοί κουζίνας, καθαριστής/τρια, καμαριέρης/ρα, τραπεζοκόμος, υπάλληλος υποδοχής, μπάρμαν/μπαργούμαν και
9) Στα εστιατόρια / Κέντρα Αναψυχής: Ως βοηθοί κουζίνας, καθαριστής/τρια, τραπεζοκόμος, μπάρμαν/μπαργούμαν.