Δεν μετουσιώθηκαν σε τουριστικές ροές στην ελεύθερη Αμμόχωστο, οι αυξήσεις των αφίξεων, που όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.

Επιχειρηματίες και φορείς της περιοχής, δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την απογοήτευσή τους, αναφέροντας στον «Φ» πως όλα δείχνουν ότι φέτος υπάρχουν μεγαλύτερες ροές τουριστών προς τα κατεχόμενα κι ενδεχομένως γι’ αυτό δεν συνάδουν οι αριθμοί των αφίξεων με την πραγματική κίνηση στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, που κατέχουν μαζί τη μερίδα του λέοντος της τουριστικής βιομηχανίας.

Αν και η σεζόν στην περιοχή εκτιμάται πως θα κινηθεί λίγο καλύτερα από πέρσι, η ακρίβεια έχει επηρεάσει την οικονομική δυνατότητα των τουριστών, με αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάποιοι κλάδοι να έχουν μειωμένα έσοδα σε σχέση με πέρσι.

«Δεν έχουμε ούτε τους αριθμούς, ούτε τον ποιοτικό τουρισμό που είπαν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εκμίσθωσης Οχημάτων στην περιοχή, Νίκος Στυλιανού, υποδεικνύοντας πως σε σχέση με πέρσι, για το Μάιο και τον Ιούνιο, έχουν μείωση εσόδων που ξεπερνά το 40%. Σημείωσε ακόμη πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι η διοχέτευση τουρισμού στα κατεχόμενα. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει φέτος.

Είμαστε στο αεροδρόμιο Λάρνακας και βλέπουμε τα ταξί, τα λεωφορεία και τα mini bus από τα κατεχόμενα. Είναι πολύ μεγάλοι οι αριθμοί που καταλήγουν στα κατεχόμενα και δυστυχώς κανένας δεν κάνει τίποτα. Ο υφυπουργός Τουρισμού, καλά κάνει να μην μας χρεώνει τις αφίξεις τουριστών που πάνε κατεχόμενα. Οφείλει να ξεκαθαρίσει πόσες αφίξεις από αυτές που έρχονται καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές και πόσες στα κατεχόμενα».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι οδηγοί ταξί, που αντιμετωπίζουν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα αφού φέτος πρέπει να συναγωνιστούν ταξί από τα κατεχόμενα που κάνουν παράνομα, όπως καταγγέλλουν, κούρσες στις ελεύθερες περιοχές.

«Τους βλέπουμε στο αεροδρόμιο Λάρνακας να παίρνουν κόσμο και να τον μεταφέρουν στην περιοχή μας ή στη Λεμεσό και την Πάφο. Ξέφυγε η κατάσταση φέτος, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και κανένας δεν αντιδρά», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Αντωνίου, ιδιοκτήτης εταιρείας ταξί στην Αγία Νάπα. Υπέδειξε ακόμη πως εταιρείες ταξί στα κατεχόμενα διαφημίζουν διαδικτυακά υπηρεσίες στις ελεύθερες περιοχές.

«Οι τουρίστες κλείνουν διαδικτυακά, χωρίς να ξέρουν πως το ταξί που έρχεται για να τους παραλάβει είναι από τα κατεχόμενα. Είναι πολύ πιο φθηνές οι χρεώσεις τους, επειδή δεν πληρώνουν φόρους στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα καύσιμα στα κατεχόμενα είναι πολύ πιο φθηνά. Εγώ έχω εταιρεία με 19 οχήματα, αντιλαμβάνεστε πόσα πληρώνω για να κυκλοφορώ. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αυτές τις τιμές».

Ο κ. Αντωνίου πρόσθεσε επίσης πως οι τουριστικές ροές στην ελεύθερη Αμμόχωστο, δεν είναι στα επίπεδα που αναμενόταν. «Δεν κατάλαβα γιατί λεν πως έχει αύξηση ο τουρισμός φέτος. Προφανώς πάει στα κατεχόμενα ένα ποσοστό. Για μας είναι μια μέτρια σεζόν και η δουλειά μας είναι 20% πιο κάτω από πέρσι».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τοπικού Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πέτρος Άσσιας, έκανε λόγο για μια τουριστική σεζόν που κρύβει ανασφάλεια λόγω της ακρίβειας, των αυξημένων λειτουργικών εξόδων, της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αλλά και των ροών που φαίνεται πως καταλήγουν στα κατεχόμενα. «Σε αφίξεις ο τουρισμός μας μπορεί να δείχνει μεγαλύτερα νούμερα, όμως υπάρχει μια παράξενη εικόνα. Κάποιοι τουρίστες έρχονται από τα δικά μας αεροδρόμια και πηγαίνουν στα κατεχόμενα, όπως πληροφορούμαστε. Εάν οι αφίξεις μετρούνται ως αφίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε κάπου κάνουμε λάθος».

Τόνισε ακόμη πως αν και πρόκειται για μια χρονιά που «σχετικά φαίνεται να πηγαίνει καλά» οι τουρίστες, λόγω της ακρίβειας, είναι πολύ προσεκτικοί στο τι θα ξοδέψουν. «Ο πληθωρισμός άγγιξε τις τσέπες όλων και ο κάθε επισκέπτης μας, έχει τις δικές του ανασφάλειες. Φαίνεται όμως πως δεν έχουμε εκείνο τον ποιοτικό τουρισμό που έλεγαν. Ιδίως στον Πρωταρά, που προτιμάται από οικογενειακό τουρισμό είναι πιο προσεκτικοί στο τι θα ξοδέψουν οι τουρίστες. Σ’ ό,τι έχει σχέση με φαγητό το σνακ πάει καλά, όμως ο κόσμος είναι επιφυλακτικός για φαγητό σε εστιατόρια, όπου κάποιος πρέπει να ξοδέψει περισσότερα».

Σαν καρδιογράφημα κινείται η φετινή σεζόν για τους ξενοδόχους της περιοχής, που ξεκαθαρίζουν πως η χρονιά δεν θα κινηθεί σε επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Παναγιώτη Κωνσταντίνου, τον Απρίλιο τα μηνύματα ήταν θετικά, ωστόσο το Μάιο και τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μούδιασμα στις κρατήσεις.

«Είχαμε ξενοδοχειακές μονάδες που δεν είχαν ικανοποιητικές πληρότητες, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε το υφυπουργείο Τουρισμού. Έχουμε ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και είναι αυτά που έχουν εξάρτηση από τη ρωσική αγορά, ενώ υπάρχουν και κάποια που έμειναν κλειστά. Φαίνεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκαλεί αβεβαιότητα και ο συνδυασμός με τα αυξημένα κόστη και τα αυξημένα επιτόκια, επηρέασαν αρνητικά τη ροή των κρατήσεων. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διαφαίνεται πως οι πληρότητες θα κυμαίνονται σε αρκετά καλά επίπεδα, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η επαρχία μας ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό και από ντόπιους. Για την επαρχία μας δεν θα έλεγα πως θα φτάσει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019, η εκτίμηση είναι πως θα είμαστε λίγο καλύτερα από πέρσι».

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν στην περιοχή, δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί πλήρως το κενό από την ρωσική αγορά. Το 2022 καλύφθηκε όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου ένα ποσοστό της τάξης του 50-60%, ενώ φέτος «αναμένεται να είναι λίγο καλύτερο το αποτέλεσμα». Σημείωσε ακόμη πως τον τουρισμό στην περιοχή φαίνονται να επηρεάζουν και οι ροές προς τα κατεχόμενα. «Το πρόβλημα με τα κατεχόμενα είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να δούμε, αφού απ’ ότι φαίνεται και σε κάποιες ανακοινώσεις που έγιναν στα κατεχόμενα, είναι μεγάλες οι ροές που καταλήγουν από τα αεροδρόμιά μας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση στις αφίξεις και τον Απρίλιο και το Μάιο, όμως στην επαρχία μας δείχνουν κάτι διαφορετικό, που είναι και αυτό μία ένδειξη πως καταλήγουν αρκετοί στα κατεχόμενα».

Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε πως είναι μια δύσκολη χρονιά για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιέζεται αρνητικά η κερδοφορία των ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με τα δύο χρόνια κρίσης λόγω πανδημίας. Αρκετά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν και σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Άγνωστο πόσοι καταλήγουν στα κατεχόμενα

Οι καταγγελίες των φορέων του τουρισμού για τις ροές στα κατεχόμενα δεν αφορούν μόνο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ωστόσο, η περίπτωση της αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα με δεδομένο πως έχει πάνω από το 40% του μεριδίου της τουριστικής πίτας.

Το θέμα πρέπει ν’ απασχολήσει και μάλιστα άμεσα την Κυβέρνηση, η οποία ας μην ξεχνάμε πως παρέχει και σχέδιο κινήτρων για τις αφίξεις πτήσεων, με τους επιβάτες κάποιων από αυτές, όπως φαίνεται, να καταλήγουν στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται πως η τελευταία έρευνα για το θέμα έγινε πριν από τέσσερα χρόνια και είχε καταδείξει πως καταλήγει στα κατεχόμενα το 4% των τουριστών που φτάνει στη Δημοκρατία. Ωστόσο, είναι προφανές πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να διενεργηθεί νέα έρευνα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα.