Η απουσία οικονομικών κινήτρων έφερε σε δύσκολη θέση τους 10 υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην παρουσία του Yπουργού Ενέργειας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως διαπιστώθηκε οι μονάδες δεν είναι βιώσιμες λόγω των υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται, ενώ από την άλλη το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να παράγουν ενέργεια το βράδυ, είναι χωρίς αντίκρισμα.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου χαρακτήρισε πολύ δύσκολο να εξευρεθεί λύση στο παρόν στάδιο όπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση. Σημείωσε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα εντός Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε σημείωσε, αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Τμήμα Περιβάλλοντος να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου τα συμβόλαια 7 από τις 10 υφιστάμενες μονάδες έχουν λήξει και αναμένεται να ανανεώσουν με το πελατολόγιο τους με τους όρους που διέπει πλέον την ελεύθερη αγορά.  Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση οι μονάδες βιοαερίου έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, αφού από τη μια προσφέρουν περιβαλλοντική ενέργεια, και παράλληλα επιλύουν το ζήτημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από πλευράς του ο Yπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως για όλα τα ρεύματα οργανικών αποβλήτων θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι στήριξης από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Πρόσθεσε πως έχει διαπιστωθεί ότι η παραγωγή βιοαερίου δεν είναι βιώσιμη από τη στιγμή που απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για τις επενδύσεις, χωρίς να υπάρχουν σχέδια στήριξης. Περαιτέρω, ανέφερε διαπιστώθηκε ότι η πώληση της ενέργειας στην ΑΗΚ, δεν είναι ικανοποιητική για απόσβεση του κόστους της αρχικής επένδυσης. Για το σκοπό αυτό σημείωσε ανέλαβε ρόλο συντονισμού το Τμήμα Περιβάλλοντος για την εξεύρεση λύσεων για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.