Αισθητά πιο τσουχτερά είναι από την περασμένη Παρασκευή τα πρόστιμα για μη καταβολή του εθνικού κατώτατου μισθού, καθώς οι αλλαγές που πρότεινε η Κυβέρνηση και ενέκρινε η Βουλή για πιο αποτρεπτικές ποινές δημοσιεύτηκαν και στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους.
Οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία μετά και την εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου φέτος και ενόψει της πρώτης αναθεώρησής του, αναμένεται την 1η Ιανουαρίου του 2024, αλλά και για να μετατραπούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα από λίρες σε ευρώ.
Πλέον, τα πρόστιμα αυξήθηκαν στις 5 χιλ. ευρώ για εργοδότη που παραβιάζει το διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό, ποσό που συνάδει και με το ανώτατο ύψος ποινών που προβλέπεται σε άλλες συναφείς εργατικές νομοθεσίες.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, με το οποίο τροποποιήθηκε ο περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας είχε αναφέρει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας πως οι μέχρι πρότινος προβλεπόμενες στην υφιστάμενη νομοθεσία ποινές για παραβάσεις του διατάγματος που καθορίζει τον κατώτατο μισθό κρίνονται αναχρονιστικές και, συνεπώς, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός τους με την αύξηση του ύψους τους, ώστε αυτές να καταστούν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.
Πλέον, τα πρόστιμα αυξήθηκαν στις 5 χιλ. ευρώ για εργοδότη που παραβιάζει το διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό, ποσό που συνάδει και με το ανώτατο ύψος ποινών που προβλέπεται σε άλλες συναφείς εργατικές νομοθεσίες.
Κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται με τα όσα ισχύουν από την περασμένη Παρασκευή, καθώς το μέγιστο πρόστιμο που δύναται πλέον να επιβληθεί σε περίπτωση μη καταβολής μισθού, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα για το κατώτατο όριο μισθού, αυξήθηκε από 100 λίρες σε 5.000 ευρώ και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του μετά την καταδίκη του, από 25 λίρες σε 50 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης.
Διεργασίες για αναθεώρηση
Σε μια άλλη συναφής εξέλιξη, σύντομα αναμένεται να συσταθεί και η Επιτροπή Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, που προβλέπεται στο διάταγμα με το οποίο θεσπίστηκε πέρσι τον Αύγουστο για πρώτη φορά εθνικός κατώτατος μισθός.
Υπενθυμίζουμε ότι, βάσει του διατάγματος, με το οποίο ορίστηκε ως εθνικός κατώτατος μισθός πρόσληψης τα 885 ευρώ ακαθάριστα με την πρόσληψη και τα 940 ακαθάριστα μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, η Επιτροπή Αναπροσαρμογής θα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους των εργαζομένων, τρεις εκπροσώπους των εργοδοτών και τρεις ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε εργασιακά θέματα, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται ως ο προεδρεύων της Επιτροπής.
Ενόψει των πιο πάνω, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου απέστειλε προ ημερών επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας να υποδείξουν τους δικούς τους εκπροσώπους για την Επιτροπή, η οποία θα διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και που αποτελεί μέρος του μηχανισμού αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού (ΕΚΜ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγιώτου φαίνεται να ενημέρωσε επίσης πως της Επιτροπής θα προεδρεύει εκτός απροόπτου ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ζαχαριάδης.
Πακέτο διεκδικήσεων από συντεχνίες
Πάντως, ο διορισμός των μελών της Επιτροπής έπρεπε να γίνει εντός δύο μηνών μετά τη δημοσίευση του διατάγματος για τον ΕΚΜ, δηλαδή από πέρσι. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει όχι μόνο να συσταθεί σύντομα, αλλά και να συνεδριάζει, αφού θα ετοιμάσει έως το τέλος Οκτωβρίου – δύο μήνες πριν την αναθεώρηση του μισθού – την έκθεση της.
Η διαδικασία που περιγράφει το διάταγμα προβλέπει πως ο υπουργός Εργασίας αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος επί της έκθεσης της Επιτροπής, θα υποβάλλει συγκεκριμένη αιτιολογημένη εισήγηση για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο, «περιλαμβανομένης και εισήγησης για μηδενική αναπροσαρμογή».
Στο πλαίσιο αναπροσαρμογής του ΕΚΜ θεωρείται, πάντως, βέβαιο πως τουλάχιστον από πλευράς συντεχνιών θα τεθούν επί τάπητος και διάφορα άλλα ζητήματα σε σχέση με το θέμα, πέραν του ύψους του, όπως η ωριαία απόδοση του, ζητήματα υπερωριών, ΑΤΑ κ.α.