Υψηλό το κόστος για τους πρώτους δύο ερευνώντες λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Περί τα 1.150 ευρώ έκαστος (1.000 στερλίνες) για κάθε ημέρα που θα δουλεύει στην Κύπρο, θα λαμβάνουν οι δύο «λειτουργοί επιθεώρησης» που θα αναλάβουν τη διερεύνηση δύο υποθέσεων για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Όπως ανέφεραν ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, οι οποίες έχουν σχέση με το αντικείμενο, τα χρήματα φαινομενικά είναι πολλά, ωστόσο, το ποσό δεν είναι απαγορευτικό με βάση κάποιες σχετικές παραμέτρους.

Παραπέμπουν στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν τέτοιου είδους ερευνητές με κατάρτιση, αλλά και την ανάλογη αμοιβή που καταβάλλεται στο εξωτερικό.

«Θα πρέπει να αναλογιστεί κάποιος ότι τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο την αμοιβή τους όταν θα έρχονται στο νησί μας. Με άλλα λόγια, καθημερινά θα δουλεύουν και θα είναι σε επαφή με την Αρχή, χωρίς να χρεώνονται αυτές οι υπηρεσίες. Χρέωση θα γίνεται μόνο όταν οι ιδιώτες ερευνητές θα δουλεύουν στην Κύπρο» μας αναφέρθηκε σχετικά.

Επιπλέον, άτομο που έχει γνώση των δεδομένων για τέτοιες υποθέσεις μας ανέφερε πως ένας εξειδικευμένος ερευνητής στο εξωτερικό, «μπορεί να χρεώνει 600 – 700 ευρώ για κάθε ώρα που εργάζεται». Και πρόσθεσε ότι, «υπό αυτά τα δεδομένα τα χρήματα που θα καταβάλλει η Αρχή δεν χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά».

Πάντως, όσοι παρακολουθούσαν από κοντά τις προσπάθειες τις Αρχής από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα που είναι έτοιμη να πιάσει δουλειά, γνώριζαν ότι το θέμα των ερευνητών θα στοίχιζε αρκετά χρήματα. Κι αυτό γιατί στην προσπάθεια να εξευρεθούν άτομα με πραγματογνωμοσύνη από την Κύπρο, ώστε αυτά να αναλάβουν τη διερεύνηση των υποθέσεων, προέκυψε αδιέξοδο.
Πολλοί απ’ όσους επέδειξαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν υπηρεσίες στην Αρχή, όταν αντιλαμβάνονταν πως επρόκειτο να ελέγξουν για πράξεις ασυμβίβαστου ή διαφθοράς γνωστούς νυν ή πρώην αξιωματούχους της Πολιτείας, έκαναν δεύτερες σκέψεις.

Γι’ αυτό και το εν λόγω σώμα κατέληξε να εξεύρει λύσεις από το εξωτερικό, προκειμένου να εντοπίσει τα κατάλληλα πρόσωπα για τη δουλειά. Άλλωστε, στη χθεσινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, με την οποία γνωστοποιούνται τα ονόματα των δύο ερευνώντων λειτουργών και του Ελληνοκύπριου που θα τους συνεπικουρεί και θα υποβοηθά το έργο τους, επεσήμανε την πιο πάνω παράμετρο και τη δυστοκία που προέκυψε στην εξεύρεση κατάλληλων ατόμων, ελλείψει προθυμίας επί κυπριακού εδάφους.

Σημειώνεται, συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν: «Η Αρχή κάλεσε όσα πρόσωπα ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν ως Λειτουργοί Επιθεώρησης, να επιδείξουν ενδιαφέρον και μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει σχετική αίτηση πέραν των 90 προσώπων. Πάρα ταύτα, σε περιπτώσεις όπου οι καταγγελίες στρέφονται εναντίον κάποιων αξιωματούχων, υπήρχε απροθυμία διερεύνησής τους από Κυπρίους.

Είναι για τον λόγον αυτόν που η Αρχή αποτάθηκε σε οργανισμούς και φορείς στο εξωτερικό, δημόσιους και μη, προς εξεύρεση των κατάλληλων προσώπων με εξειδίκευση σε θέματα διαφθοράς, με σκοπό τη διερεύνηση κάποιων υποθέσεων».

Να σημειωθεί ότι ο «Φ», σε ρεπορτάζ του στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, είχε αναφέρει ότι η Αρχή με βάση τις υποθέσεις που είχε ενώπιόν της τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα χρειαζόταν επταψήφιο ποσό για να καλύψει τις ανάγκες της.

Το κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί για το 2023 και αφορούσε τη διενέργεια ερευνών ανερχόταν στις 120.000 ευρώ. Ωστόσο, τα δεδομένα που προέκυψαν οδήγησαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς στην απόφαση να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού (εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές).

Αυτή τη στιγμή ο συνολικός προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς μόλις που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το δε κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για να διερευνηθούν οι καταγγελίες που βρίσκονται ενώπιόν της, είναι μόλις 120.000 ευρώ.

Καμπανέλλας και Qureshi οι δύο ερευνητές

Οι δύο ερευνώντες λειτουργοί που ανέλαβαν τη διερεύνηση των δύο πρώτων υποθέσεων που ήδη ανατέθηκαν είναι οι George Kampanella και Tanveer Qureshi. Και οι δύο έχουν εξειδίκευση σε διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, στη βάση του σύντομου βιογραφικού τους που παρατίθεται στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής.

Οι δύο ιδιώτες ερευνητές είχαν έρθει στην Κύπρο στις αρχές Απριλίου, οπότε είχαν επαφές με στελέχη της Αρχής. Να σημειωθεί ότι ο George Kampanella, όπως υποδηλώνει και το όνομά του (Γιώργος Καμπανέλλας), είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής, ωστόσο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία.

Στους προαναφερθέντες αναμένεται να ανατεθεί η διερεύνηση κι άλλων υποθέσεων. Πάντως, το έργο τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται στην γραπτή τοποθέτηση της Αρχής, σκοπός της «είναι όπως, όλες οι έρευνες τις οποίες διεξάγει, να συμπληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν».

Το έργο των προαναφερθέντων θα υποβοηθά ο Κύπριος δικηγόρος Γιώργος Λιασίδης. Η Αρχή μετά το σύντομο βιογραφικό του κ. Λιασίδη, σημειώνει ότι το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται ο τελευταίος είχε κάνει πέντε πολιτογραφήσεις. Διευκρινίζεται, όμως, ότι αυτές οι κυπριοποιήσεις δεν απασχόλησαν με οποιονδήποτε αρνητικό τρόπο.

Με απλά λόγια στην ανακοίνωση της Αρχής δίδονται πληροφορίες για να διαλυθεί η όποια αμφιβολία για αδιαφανείς διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες υποθέσεις που θα ερευνηθούν η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες. Στην ανακοίνωση που αποτελείται από 16 σημεία, τονίζονται τα ακόλουθα: «Με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία της Αρχής, όταν αρχίσει μία έρευνα αυτή θα πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες εχεμύθειας, γι’ αυτό και η Αρχή, επί του παρόντος, δεν θα εκδώσει οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση. Εμπιστευτικότητα με βάση τη σχετική νομοθεσία θα πρέπει να τηρείται από όλους τους ενδιαφερομένους».

Παραθέτουμε κάποια στοιχεία για το βιογραφικό των προσώπων που ανέλαβαν τη διερεύνηση των δύο πρώτων υποθέσεων:

>>GEORGE KAMPANELLA (Γιώργος Καμπανέλλας): Είναι συνέταιρος στον δικηγορικό oίκο Taylor Rose MW Solicitors, ο οποίος έχει τη βάση του στο City, στο Λονδίνο. Η οικογένειά του έχει καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό Πατρίκι, της επαρχίας  Αμμοχώστου, αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αγγλία κατά τη δεκαετία του ‘50 και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Την Κύπρο επισκέπτεται για διακοπές και ως ομιλητής σε σεμινάρια. Εκπροσωπεί άτομα και οργανισμούς που υπόκεινται σε έρευνες και είναι υπό κατηγορία από το Serious Fraud Office (S.F.O.). Διεξάγει πολύ περίπλοκες διασυνοριακές έρευνες σε διάφορες χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε άλλες δικαιοδοσίες με αποδεδειγμένη επιτυχία.

>> TANVEER QURESHI: Eίναι Barrister και μέλος στο 4-5 Gray’s Inn Square στο Λονδίνο. Εμφανίστηκε ενώπιον όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων της Αγγλίας και ηγήθηκε ομάδας εξειδικευμένων δικηγόρων σε θέματα απάτης και δωροδοκίας. Έχει εμφανισθεί σε υποθέσεις οι οποίες καταχωρίστηκαν από το S.F.O. & H.M.R.C., πιο πάνω, καθώς και άλλων κατηγόρων. Χειρίστηκε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν ισχυρισμοί για οικονομική κακοδιαχείριση και επιδεικνύει ενδιαφέρον για υποθέσεις που αφορούν στον εμπορικό και τραπεζικό τομέα.

>> ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΣΙΔΗΣ: Eίναι απόφοιτος Νομικής αγγλικού πανεπιστημίου και απέκτησε το τίτλο του Solicitor of England and Wales. Από το 1994 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο και ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων. Είναι διευθύνων σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία, Γιώργος, Λιασίδης ΔΕΠΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Καλή αρχή, αλλά…

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, οι μέχρι τώρα ενέργειές στελεχών της δεν έχουν δώσει δικαιώματα για αμφισβήτηση των προθέσεών τους. Το ερώτημα που πλανάται, όμως, είναι κατά πόσον θα καταφέρει η Αρχή να υπερπηδήσει κάποιες κακές νοοτροπίες. Διερωτώμαστε ευλόγως, λοιπόν, κατά πόσον θα έχει στήριξη στο έργο της. Είναι ενδεικτικό ότι επί κυπριακού εδάφους δεν έβρισκε εμπειρογνώμονες για να κάνουν έρευνες. Πάνω από 90 πρόσωπα επέδειξαν ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στην λίστα των «λειτουργών επιθεώρησης», αλλά πολλοί έκαναν πίσω όταν αντιλαμβάνονταν ποιους θα έλεγχαν. Σημειώνει, χαρακτηριστικά, η Αρχή σε ανακοίνωσή της: «{…} σε περιπτώσεις όπου οι καταγγελίες στρέφονται εναντίον κάποιων αξιωματούχων, υπήρχε απροθυμία διερεύνησής τους από Κυπρίους».