Αν κάτι ξεκαθάρισε από την έναρξη, στη Βουλή, της συζήτησης του νομοσχεδίου για ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από πλευράς εργοδοτών αλλά και πως δύσκολα θα ψηφιστεί στον χρόνο που απομείνει μέχρι τις 13 Ιουλίου, που η Βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της για το καλοκαίρι.

Για το τελευταίο συνηγορούν και οι πολλές παρατηρήσεις που υπήρξαν την Τρίτη, στην πρώτη εξέταση του νομοσχεδίου από βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας για σειρά θεμάτων, όπως για το γεγονός ότι το νομοθέτημα εξαιρεί τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εξού και για τη συνέχιση της εξέτασης του νομοσχεδίου, που αναμένεται από βδομάδας, θα κληθούν στην Επιτροπή Εργασίας εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, ετοιμάζει άλλο νομοσχέδιο για την τηλεργασία στη Δημόσια Υπηρεσία.

Την ερχόμενη Τρίτη θα κληθεί επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέα Καυκαλιά, και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία, όπως είπε, η εκτελεστική εξουσία δεν φρόντισε να διαβουλευτεί.

Την ίδια ώρα, όπως παρατήρησε ο κ. Καυκαλιάς, υπάρχουν αρκετές αναφορές στο νομοθέτημα για την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων, για παράδειγμα για την αξιολόγηση της επίδοσης των εργαζομένων.

Δεν μας άκουσαν

Το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολο του, παρά τις επί μέρους παρατηρήσεις που εξέφρασε, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για ρύθμιση της τηλεργασίας, πλην όμως οι εργοδοτικές οργανώσεις και ιδιαίτερα το ΚΕΒΕ εξέφρασαν εκ νέου ενστάσεις αλλά και παράπονα ότι οι ανησυχίες τους δεν εισακούστηκαν.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιου Μιχαήλ πως, αν και η τηλεργασία είναι μια ευέλικτη μορφή απασχόλησης που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, αλλά και εργαλείο ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, τείνει να μην μπορεί να εφαρμοστεί καν με τους περιορισμούς που θέτει το νομοσχέδιο.

Ο ίδιος εξέφρασε συγκεκριμένες ενστάσεις για το απόλυτο δικαίωμα στην αποσύνδεση, εξηγώντας πως σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκύψει ανάγκη επικοινωνίας με τους εργαζομένους, όπως για συναλλαγές με το εξωτερικό, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε και για ουσιαστική επιβολή (σε εργοδότες) τηλεργασίας για εργαζομένους που θα τη ζητήσουν για λόγους υγείας.

Αν και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για το θέμα, όπως η εξέταση των εργαζομένων, δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου στο διάλογο που προηγήθηκε, ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.

Διευκρινίζοντας την ίδια ώρα πως το ΚΕΒΕ δεν είναι κατά της τηλεργασίας, ζητώντας όμως να διευκρινιστεί περαιτέρω στο νομοσχέδιο ότι θα είναι οικειοθελής –στο νομοσχέδιο αναφέρεται πάντως πως δεν θα επιβάλλεται και θα μπορεί να εφαρμόζεται μετά από συμφωνία.

Εξήγησε, περαιτέρω, πως όσο περιοριστικό είναι το νομοσχέδιο, τόσο δύσκολη θα είναι στην ουσία η εφαρμογή του. Υποστήριξε, ακόμα, όπως και ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ, ότι θα ήταν προτιμότερο να αναμένεται και ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νομοθετικές ρυθμίσεις.

Θύμωσε ο Χριστόφιας

Οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου του ΚΕΒΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστόφια, ο οποίος μίλησε για ταξική αλαζονεία από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Μιχαήλ ότι η νομοθεσία δύσκολα θα εφαρμοστεί.

Με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να υποστηρίζει πως, υπό τη μορφή εκβιασμού, οι εργοδότες θέλουν να περάσουν τα δικά τους για το θέμα. Προηγήθηκε, πάντως, παρέμβαση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου, που κάλεσε το ΚΕΒΕ να καταθέσει και γραπτώς τις ενστάσεις του για το νομοσχέδιο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη.

Το ίδιο ζήτησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, όχι μόνο από το ΚΕΒΕ αλλά από όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου όλες οι θέσεις να ληφθούν υπόψη, εφόσον το νομοσχέδιο προλάβει να εξεταστεί κατ’ άρθρον πριν το καλοκαίρι. Παραδεχόμενος, πάντως, πως παρά την προσπάθεια που θα καταβληθεί για σύντομη εξέταση του νομοθετήματος, το ενδεχόμενο προώθησής του στην Ολομέλεια έως τις 13 Ιουλίου δεν είναι το επικρατέστερο.

Μικρό μηνιαίο κόστος σε εργοδότες

Βουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις και για άλλα ζητήματα, όπως για τα θέματα ασφάλειας και υγείας αλλά και για το κόστος της τηλεργασίας, θέματα που αμφότερα, βάσει του νομοσχεδίου, θα ρυθμίζονται κυρίως μέσω αποφάσεων και διαταγμάτων που θα εκδίδει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Για το κόστος τηλεργασίας, ερωτηθείς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου αν οι τηλεργαζόμενοι θα λαμβάνουν επίδομα, αναφέρθηκε στην πρόνοια του νομοσχεδίου ότι το κόστος της τηλεργασίας αναλαμβάνει ο εργοδότης αλλά και στην πρόνοια ότι με δική του απόφαση θα καθορίζεται ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσό.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το αντίστοιχο ποσό που καταβάλλεται στην Ελλάδα έχει προσδιοριστεί στα 28 ευρώ τον μήνα, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις μέρες που ένας εργαζόμενος θα κάνει τηλεργασία.

Πάντως, με αφορμή τον ευρωπαϊκό διάλογο (στον οποίο συμμετέχει η ΟΕΒ) που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου και εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε έγκριση Οδηγίας, βουλευτές αλλά και συντεχνίες εξέφρασαν την άποψη πως ακόμα και μετά τη συμφωνία η Οδηγία μπορεί να καθυστερήσει, οπόταν το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο, εάν όχι πριν το καλοκαίρι, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής τον Σεπτέμβριο.

Αυτό φαίνεται να προκρίνει και ο υπουργός Εργασίας, ενώ ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, που παρευρέθη στην προχθεσινή συνεδρίαση, ζήτησε να υπάρξει επίσπευση της εξέτασης του ζητήματος, εκτιμώντας πως τα γεγονότα «μας έχουν ήδη ξεπεράσει».