Η ανάγκη να μειωθούν οι περιβαλλοντικοί ρύποι στις μεταφορές που εκβάλουν τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, οδηγεί στην ηλεκτροκίνηση που βρίσκεται πλέον στις επιλογές των καταναλωτών.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους. Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση, για να μπορέσει να είναι πιο αποδοτική απαιτούνται υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με χθεσινή της απόφαση η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στην εγκατάσταση και χρήση σημείων φόρτισης – επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών. Ουσιαστικά παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους πρατηριούχους, να συνδυάσουν τις αντλίες καυσίμων, με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να διατηρήσουν τους πελάτες τους που αλλάζουν από συμβατικό σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποίηση των περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Κανονισμών του 1972 μέχρι 1999, για να επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση σημείων φόρτισης – επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια της πολιτικής απόφασης για προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο προέβη σε διερεύνηση του θέματος για τη νόμιμη τοποθέτηση σημείων φόρτισης – επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια, και διενήργησε δημόσια διαβούλευση επί προσχεδίου που ετοιμάστηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες – Διοίκηση Υπουργείου Εσωτερικών, για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των πρατηρίων πετρελαιοειδών.

Η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργούνταν με την τοποθέτηση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων που συμβάλλουν στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης σε υφιστάμενα ή νέα πρατήρια πετρελαιοειδών, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση σημείων φόρτισης – επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπλέον, η αναθεώρηση αυτή θεωρήθηκε ουσιαστική και αναγκαία, επειδή το κράτος μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προωθεί τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ως καύσιμου κίνησης για το μέλλον, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές να τροφοδοτούν τα οχήματα τους σε προσβάσιμους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Παράλληλα με την αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των πρατηρίων πετρελαιοειδών, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην τροποποίηση του Γενικού Διατάγματος Ανάπτυξης με βάση τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο, ώστε η Πολεοδομική Άδεια για εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα πρατήρια να θεωρείται υπό προϋποθέσεις χορηγημένη. Τονίζεται πως ενδεχομένη απλοποίηση της διαδικασίας για έκδοση Άδειας Οικοδομής με βάση τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.

Τα πιο πάνω βήματα ενισχύουν τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων όπως αυτή περιλαμβάνεται ως δράση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εθνικός στόχος της Κύπρου για το 2030 είναι όπως το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%. Με στόχο τη συνέχιση της υποστήριξης της προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο, υπάρχουν σχέδια επιχορήγησης για την εγκατάσταση 1.000 δημόσιων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι και το 2026.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι και τόσο εύκολη από τη στιγμή που το κόστος της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των συμβατικών αυτοκινήτων. Σήμερα τα ηλεκτροκίνητα πωλούνται κατά 30% ακριβότερα από τα συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ αυτή τη στιγμή η παραγωγή στην Ευρώπη δεν είναι αρκετή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πετύχει να παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι και €10.000 φθηνότερα από τις ευρωπαϊκές.