Στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε ο νέος δανεισμός κατά το 2022 ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2023 και πάρα την αύξηση των επιτοκίων ο νέος δανεισμός, με 1 δισεκατομμύριο ευρώ, παραμένει εντυπωσιακός, όπως είπε σε ομιλία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Κουτεντάκης.
Παράλληλα, όπως είπε, οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ως άλλη μια ένδειξη εμπιστοσύνης της οικονομίας προς τον τραπεζικό τομέα, κι εδώ να σημειωθεί ότι «η Κύπρος σήμερα έχει ίσως τον ψηλότερο δείκτη καταθέσεων προς χορηγήσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πανίκος Νικολάου νέος πρόεδρος στον Σύνδεσμο Τραπεζών
Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, η στόχευση των κυπριακών τράπεζων εστιάζεται σε πέντε βασικούς τομείς:
- Ενίσχυση της κερδοφορίας, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής Βάσης.
- Καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση, αφού οι τράπεζες φροντίζουν διαρκώς να ενισχύουν τις εσωτερικές δομές, διαδικασίες και μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης
- Ψηφιακή μετάβαση τόσο των συστημάτων τους όσο και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους
- Πράσινη μετάβαση, μέσα από εναρμόνιση με τους διεθνείς κανόνες ESG και
- Παροχές στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο.
Αναφερόμενος, στο θέμα της διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είπε ότι «oι διαρκείς παρεμβάσεις, από το νομοθετικό σώμα, στο νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων και οι τακτικές αναστολές δε βοηθούν τα εναπομείναντα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αντίθετα παρατείνουν το πρόβλημα, επιβαρύνοντας -την ίδια ώρα- τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, τις αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους και συνεπώς το αξιόχρεο της Κύπρου και το κόστος προς τους πολίτες. Ως τραπεζικός τομέας είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της αρτιότητας σε κάθε έκφανση οικονομικής δραστηριότητας, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης, ευνοϊκού περιβάλλοντος για ξένες επενδύσεις, ποιοτικές θέσεις εργασίες και κοινωνική ευημερία».
Υπό αυτό το πρίσμα πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθούν οι μηχανισμοί που θα λειτουργήσουν κατασταλτικά έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών και που τα κοινωνικής υφής μέτρα και σχέδια θα είναι υπέρ αυτών που πραγματικά τα χρειάζονται, πρόσθεσε.
«Ταυτόχρονα, ως τραπεζικός τομέας δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στον διπλό στόχο της περαιτέρω μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και βελτίωσης της ποιότητας χαρτοφυλακίου, διαμέσου ενδελεχούς μελέτης βιωσιμότητας για κάθε νέο δάνειο στην αγορά. Στο πεδίο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κατά τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες επιλογές, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά στο 10% αλλά παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος είναι κάτω του 2%», συμπλήρωσε.
Κυρώσεις
Μιλώντας για τον αντίκτυπο του πολέμου της Ουκρανίας στις τράπεζες της Κύπρου, «οι οποίες αποτέλεσαν ίσως τον πλέον ουσιαστικό παράγοντα άμεσης και έμμεσης εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση επί νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με την κυβέρνηση της Ρωσίας», υπογράμμισε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο έχει να επιδείξει θεαματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ευρύτερα στο πλαίσιο της κανονιστικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
«Πιο ειδικά, σημειώνεται ότι έχουν επενδύσει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους σε αυτό το πεδίο, δημιούργησαν τμήματα και μηχανισμούς που αποτελούν βασικά γρανάζια στις συνήθεις εργασίες των κυπριακών τραπεζών. Αυτή η πρόοδος αναγνωρίζεται από ανεξάρτητους, διεθνείς οργανισμούς όπως η Moneyval αλλά και ανταποκρίτριες τράπεζες για αμερικανικό δολάριο, οι οποίοι αξιολογούν συνεχώς ευνοϊκότερα την Κύπρο και διευρύνουν τη συνεργασία τους με τις κυπριακές τράπεζες», επεσήμανε.