Λήγει τέλος του μήνα η θητεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, ο οποίος κρατά τα ηνία του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Φορέας συστάθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013, ως σανίδα σωτηρίας των δανειοληπτών.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Φορέας προκήρυξε τη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, για την οποία πληροφορούμαστε ότι υπέβαλαν αίτηση 5 με 6 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πέρασαν από προφορική συνέντευξη από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Φορέα. Βάσει του νόμου για τον Φορέα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και ο Βοηθός Επίτροπος διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του σχετική εισήγηση του Συμβουλίου. Άλλωστε, για αυτόν τον λόγο οι ενδιαφερόμενοι αξιολογούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε αυτό να διαμορφώσει την εισήγησή του προς το Υπουργικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν ελέγχεται δικαστικώς ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Η θητεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια. Λόγω του γεγονότος ότι ο σημερινός Επίτροπος διανύει τη δεύτερη του θητεία στον Φορέα, καθώς είχε διοριστεί το 2013 και ανανεώθηκε η θητεία του το 2018, από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε νομική γνωμάτευση από νομικό οίκο κατά πόσο μπορούσε να υποβάλει ξανά ενδιαφέρον ο κ. Ιωάννου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», βάσει της νομικής γνωμάτευσης ο κ. Ιωάννου είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για τη θέση του Επιτρόπου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Ιωάννου, όπως και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, πέρασε από προφορική συνέντευξη από το ΔΣ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΚΕΒΕ: Διορίστε ξανά τον Παύλο Ιωάννου ως Χρηματοοικονομικό Επίτροπο

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα, Στέλιος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» ανέφερε πως το συμβούλιο έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Είπε, επίσης, πως το συμβούλιο έχει υποβάλει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσω του υπουργού Οικονομικών, όπως προνοεί ο νόμος. Καταλήγοντας, είπε πως αναμένεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, όπως εξήγησε, δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο μισθός και τα άλλα ωφελήματα του Επιτρόπου και του Βοηθού καταβάλλονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, η θέση του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου είναι πλήρους απασχόλησης και το πρόσωπο που κατέχει τη θέση δεν επιτρέπεται να ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Παράλληλα, δεν μπορούν να διορισθούν στη θέση του Επιτρόπου ή του Βοηθού, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και μέλη δημοτικών ή κοινοτικού συμβουλίου, υπουργοί, υπάλληλοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανεξάρτητοι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας. Επίσης, ο Επίτροπος και ο Βοηθός Επίτροπος δεν δύνανται για περίοδο δύο ετών μετά τη λήξη της θητείας τους ή της παραίτησής τους να εργοδοτούνται από, ή να παρέχουν υπηρεσίες σε, ή να είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου χρηματοοικονομικής επιχείρησης.

ΚΕΒΕ: Ζητά επαναδιορισμό Ιωάννου

Το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει την τεράστια εκτίμησή του, τόσο προς το πρόσωπο του κ. Ιωάννου όσο και στο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα, με τρόπο αμερόληπτο, δίκαιο και ορθολογικό, όπως σημειώνει. «Αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα της προσφοράς του θεσμού που εκπροσωπεί ο κ. Παύλος Ιωάννου αλλά και την εμπιστοσύνη που η κοινωνία επαξίως έχει προς το πρόσωπο του, το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι ο επαναδιορισμός του στην ίδια θέση από τον ΠτΔ θα ήτο μια απόλυτα δικαιολογημένη και ορθή κίνηση» προσθέτει.