Αντιπαραθέσεις χθες στη Βουλή, με τον ΔΗΣΥ να διαφωνεί με τις αποπαγοποιήσεις
Δεν λένε να πάρουν απόφαση τα κόμματα για το ξεπάγωμα των 1.851 θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ζητά η Κυβέρνηση. Παρά τη μακρά συζήτηση χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και τις αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν μεταξύ βουλευτών της συγκυβέρνησης και την αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ ζήτησε να αναβληθεί ξανά η λήψη της απόφασης και να μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα. Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, απαντώντας στις αιχμές που ακούστηκαν για τον μεγάλο αριθμό θέσεων ανέφερε πως το 2022 (επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη) είχαν ξεπαγώσει συνολικά 1.749 θέσεις πρώτου διορισμού και το 2021 άλλες 1.880 θέσεις. Όπως είπε, διαχρονικά η Βουλή συναινούσε στο ξεπάγωμα των θέσεων, με εξαίρεση μόνο μία με δύο περιπτώσεις. Επανέλαβε πως οι θέσεις που ζητείται τώρα να αποπαγοποιηθούν περιλαμβάνονται ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ενώ απέρριψε τις θέσεις που εξέφρασε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο πως κατά τον υπολογισμό του κόστους για το δημόσιο δεν λήφθηκαν υπόψη τα επιπλέον ωφελήματα των υπό πρόσληψη.
Η κ. Αζίνα συμφώνησε με τη θέση πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για αύξηση της παραγωγικότητας. Όμως, η διευθύντρια του ΤΔΔΠ προειδοποίησε πως το μη ξεπάγωμα των θέσεων θα προκαλέσει αντιδράσεις στα υπουργεία, καθώς και προβλήματα. Επικαλέστηκε και τη συμφωνία που έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για κατάργηση του νόμου για απαγόρευση στις προσλήψεις. Η κ. Αζίνα κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή, τονίζοντας πως η συνέχιση της απαγόρευσης της πλήρωσης θέσεων θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις, όπως είναι η αύξηση των μη μόνιμων υπαλλήλων και του διοικητικού κόστους.
Αντιπαραθέσεις
Έντονα ενοχλημένοι παρουσιάστηκαν κάποιοι βουλευτές για τον αριθμό των θέσεων των εκπαιδευτικών. Όπως λέχθηκε, τη σχολική χρονία 2022-2023 ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυξήθηκε στους 13.800 από 12.000 που ήταν τη σχολική χρονιά 2016-2017.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε πως για κάθε 7.4 μαθητές στα γυμνάσια αναλογεί ένας καθηγητής, ενώ για 8.2 μαθητές στα λύκεια αναλογεί ένας καθηγητής.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε τη διαφωνία του με τον μεγάλο αριθμό των θέσεων, τονίζοντας πως ανέμενε πως η Κυβέρνηση θα αναθεωρούσε το αίτημα της. Μάλιστα, είπε πως ούτε το 2013 ούτε και το 2018 η πρώτη πολιτική πράξη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη δεν ήταν το ξεπάγωμα χιλιάδων θέσεων. Είπε ακόμα πως με το μαζικό ξεπάγωμα των θέσεων επιχειρείται κατάργηση του ελέγχου από τη Βουλή. Ο κ. Κουλλά πρότεινε η αποδέσμευση των θέσεων να γίνει σταδιακά μέσα σε μερικούς μήνες.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε πως εάν δεν πληρωθούν οι θέσεις θα καλυφθούν με αγορά υπηρεσιών ή με έκτακτους. Υποστήριξε πως αυτοί που πέτυχαν στις εξετάσεις το 2022 δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις γιατί αυτές δεν θα προκηρυχθούν. Εξέφρασε και τη διαφωνία του με τα όσα υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος, όπως είπε, συμφωνούσε έως πρόσφατα με το ξεπάγωμα των θέσεων στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατηγόρησε την προηγούμενη Κυβέρνηση πως δεν προχωρούσε σε αιτήματα για ξεπάγωμα θέσεων στους δήμους που είχαν αριστερούς δήμαρχους.