Το who is who στις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων

Η πανδημία προκάλεσε ασφυξία στην αγορά του καινούργιου αυτοκινήτου, ειδικά το 2020, και πριν προλάβει να συνέλθει ήρθε και ένα δεύτερο χτύπημα αυτή την φορά από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αν και το 2021 το ενδιαφέρον έδειχνε να επανέρχεται, ειδικά στην Κύπρο, με αυξημένες παραγγελίες, οι εγγραφές ήταν λιγότερες. Το σοκ από την έλλειψη πρώτων υλών που καθυστερεί την παραγωγή που ξεκίνησε το 2021 παρέμεινε και το 2022. Η εξομάλυνση τοποθετείται από τους ειδικούς στο 2024 και αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για τους εισαγωγείς μηχανοκίνητων οχημάτων στην Κύπρο. Η κορυφαία πρόκληση όμως για τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι η επιτυχής μετάβαση της αγοράς στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Πάντως οι κυπριακές εταιρείες δείχνουν έτοιμες και ρίχνουν στην μάχη ολοένα και περισσότερα μοντέλα που πληρούν τις προϋποθέσεις της πράσινης ευρωπαϊκής μετάβασης . Μετά και την πρόσφατη κατάληξη στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση που έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών καυσαερίων των αυτοκινήτων έως το 2035 αποτελεί πλέον μονόδρομο

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΤΑΓΗ» ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ

Αφενός η οικολογική ευαισθησία για καθαρότερους τρόπους μετακίνησης και αφετέρου η διαρκώς αυξανόμενη τάση για εξεύρεση λύσεων στον τομέα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας γενικότερα, αλλάζουν πλέον τα δεδομένα και στα αυτοκίνητα. Οι παραδοσιακοί κινητήρες βενζίνης και ντίζελ φαίνεται να παραχωρούν σιγά-σιγά τη θέση τους σε λιγότερο ρυπογόνους τύπους με την κάπως «πιεστική» παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση. Ήδη αρκετές πόλεις του εξωτερικού έχουν επιβάλει απαγόρευση χρήσης κινητήρων ντίζελ ή και βενζινοκίνητων οχημάτων στα κέντρα τους, ενώ μεγάλα είναι και τα κίνητρα που παραχωρούνται από κυβερνήσεις. Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν μέσα στον Μάρτιο την κατάργηση των θερμικών κινητήρων στα νέα αυτοκίνητα από το 2035, καθώς η Γερμανία ήρε το βέτο της με αντάλλαγμα την εισαγωγή εξαίρεσης για τα συνθετικά καύσιμα που θα παραχθούν μελλοντικά. Το κείμενο προβλέπει ότι τα νέα αυτοκίνητα θα εκπέμπουν μηδενικό CO2, πράγμα που απαγορεύει ντε φάκτο τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣ

Αρχές του 2023 ο τότε Υπουργός Μεταφορών Γιαννης  Καρούσος ανακοίνωνε πως η Κύπρος ξεπέρασε τους στόχους της για εγγραφή ηλεκτρικών οχημάτων το 2022 που είχε θέση βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Αν και το 2022 έγινε η μεγάλη στροφή από τα τους Κύπριους οδηγούς στην αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων η αρχή του 2023 δείχνει αυτή την τάση να μεγαλώνει και να παγιώνεται. Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εγγραφές υβριδικών, αλλά και ηλεκτρικών οχημάτων, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Οι εγγραφές επιβατικών αυτοκινήτων σαλούν αυξήθηκαν σε 8,264 και κατά 29,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με 6,382 το πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Από τις 8,264 εγγραφές οι 4,879 αφορούν σε πετρελαιοκίνητα οχήματα, οι 906 σε εγγραφές diesel οχημάτων, οι 213 σε ηλεκτρικά οχήματα και οι 2,265 σε υβριδικά οχήματα. Την αντίστοιχη περίοδο του 2022, τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά σαλούν ανήλθαν σε 4,195 και τα diesel σε 709. Τα ηλεκτρικά ήταν μόλις 77 και τα υβριδικά 1,399.

€3,7 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Οι επενδύσεις στο πεδίο των υπηρεσιών για την ηλεκτροκίνηση ενισχύονται ως ένα βαθμό και μέσω του σχεδίου χορηγιών του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων για την εγκατάσταση 1000 σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000». Πρόκειται για σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις και έχει συνολικό προϋπολογισμό τα €3,7 εκατ.. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την 1η φάση εξέπνευσε στις 30 Απριλίου, ενώ η 2η θα προκηρυχθεί περί τα τέλη του 2023. Το σχέδιο προνοεί χρηματοδότηση σε ποσοστό 50% της ολικής δαπάνης, με μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανάλογα με τη μέγιστη ισχύ εξόδου του φορτιστή. Σημειώνεται ότι σημεία φόρτισης τα οποία θα εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές, θα λαμβάνουν αυξημένο ποσοστό χορηγίας μέχρι 55%, με τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης να παραμένουν ως έχουν.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα (Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα), Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές «χώρου στάθμευσης για δημόσια χρήση» και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα επιλέξιμα σημεία εγκατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, χώροι στάθμευσης για δημόσια χρήση, δημοτικοί και κοινοτικοί χώροι στάθμευσης, ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης για το κοινό, χώροι πρατηρίων πετρελαιοειδών, χώροι σταθμών επαναφόρτισης. Ο κάθε δικαιούχος δύναται να λάβει χορηγία για τέσσερις σταθμούς επαναφόρτισης, ανά επαρχία, με μέγιστο αριθμό τους δεκαπέντε σε όλη την Κύπρο, με εξαίρεση τις τοπικές αρχές οι οποίες μπορούν να λάβουν χορηγία για να τοποθετήσουν μέχρι και οκτώ σταθμούς εντός της επικράτειας τους.

Μεταξύ άλλων στο παιχνίδι των σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων μπαίνουν και οι μεγάλες εταιρείες που διατηρούν πρατήρια καυσίμων στο νησί, με πρωτοστάτη την εταιρεία Petrolina Holdings Public που ανακοίνωσε την εγκατάσταση του πρώτου υπερσύγχρονου φορτιστή ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στο πρατήριο της στην περιοχή ΓΣΖ στη Λάρνακα. Σε ανακοινώσεις και σχεδιασμούς σε αυτό τον τομέα έχουν προβεί και άλλες εταιρείες του χώρου.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Σε συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 27 κρατών – μελών κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση διεύρυνση του δικτύου ηλεκτρικών φορτιστών και σταθμών εφοδιασμού με υδρογόνο μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση μακριά από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η συμφωνία περιλαμβάνει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τουλάχιστον κάθε 60 χιλιόμετρα σε όλο το βασικό οδικό δίκτυο των 27 κρατών – μελών μέχρι το 2026, ενώ για τα φορτηγά η αντίστοιχη απόσταση θα είναι κάθε 120 χιλιόμετρα – με χρονικό ορίζοντα σε αυτή την περίπτωση το 2028.

Έως το 2031, σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο θα πρέπει να υπάρχουν κάθε τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα. Η συμφωνία έρχεται την ίδια εβδομάδα κατά την οποία επετεύχθη συμβιβασμός, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα νέα αυτοκίνητα τα οποία θα πωλούνται από το 2035 στην ΕΕ θα είναι μηδενικού αποτυπώματος ρύπων. Η σημαντική έλλειψη υποδομής φόρτισης θεωρείται εκ των βασικών παραγόντων που κρατούν πίσω τη μετάβαση προς την κλιματική ουδέτερη αυτοκίνηση.

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ

Στην Κύπρο το νερό μπήκε στο αυλάκι όσον αφορά την μεγάλη πράσινη στροφή, αλλά την ίδια ώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει τις χώρες στην Ευρώπη με το υψηλότερο ποσοστό κατοχής αυτοκινήτου ανά άτομο με την χώρα μας να κατατάσσεται στην 3η θέση. Συγκεκριμένα η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο Κύπριος θέλει το αυτοκίνητό του. Η Κύπρος βρίσκεται στην Τρίτη θέση των χωρών της Ευρώπης σε κάθε χίλιους κατοίκους οι 645 είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 681 ανά χίλιους κατοίκους να είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου. Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Ιταλία με 663 ανά χίλιους κατοίκους να κατέχουν αυτοκίνητο. Η μελέτη του confused.com πήρε στοιχεία από 29 ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων επιβατικών αυτοκινήτων ανά 1.000 κατοίκους, για να αποκαλύψει τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό αυτοκινήτων κατά κεφαλήν.

Οι 10 ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά άτομο (αυτοκίνητα ανά χίλιοι πολίτες)

1. Λουξεμβούργο 681

2. Ιταλία 663

3. Κύπρος 645

4. Πολωνία 642

5. Φιλανδία 642

6. Εσθονία 598

7. Μάλτα 597

8. Γερμανία 574

9. Αυστρία 562

10. Σλοβενία 556

ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι Κύπριοι δείχνουν να έχουν σταθερές προτιμήσεις σε ορισμένα μεγέθη αυτοκινήτου, ειδικά σε μια εποχή που η χρήση του αυτοκινήτου πέρα από την άνεση, την ταχύτητα και το μοντέλο, έχει σχέση και με την εξοικονόμηση καυσίμων. Από την ανάλυση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι οι Κύπριοι αγοραστές δείχνουν προτίμηση στα αυτοκίνητα με κινητήρα μεσαίου κυβισμού, αλλά υπάρχουν και προτιμήσεις για αγορά μεγαλύτερων οχημάτων.

Τα στοιχεία της Στατιστικής δείχνουν ότι από το σύνολο των εγγραφών νέων οχημάτων το 2022, τα 8.465 έχουν κυβισμό μηχανής από 1.400 -1.599 cc , 8.245 αυτοκίνητα έχουν κινητήρα 1.000-1.399 cc και κυβισμό από 1.600 -1.799 cc έχουν 1.273 αυτοκίνητα. Στη μεγαλύτερη κατηγορία κυβισμού αυτοκινήτων, από 1.800 – 1.999 cc ο αριθμός εγγραφής των οχημάτων ήταν 4.848. Ο αριθμός των αυτοκινήτων με κυβισμό 2.000 -2.499 cc ήταν 2.341, από 2.500 – 3.999 cc ήταν 1.501 το 2022 και πάνω από 4.000 cc οι εγγραφές αυτοκινήτου φθάνουν τις 834. Οι κύριοι προμηθευτές μηχανοκίνητων οχημάτων στην Κύπρο το 2022 ήταν η Ιαπωνία (38,6%), Γερμανία (13,3%), Γαλλία (9,2%), Ηνωμένο Βασίλειο (5,4%) και Νότια Κορέα (4,9%)

ΤΟ WHO IS WHO ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Όπως όλοι οι κλάδοι του εμπορίου έτσι και αυτός της αυτοκίνησης άρχισε να ορθοποδεί και να κατασταλάζει με τη νέα του μορφή με την πιο πρόσφατη αλλαγή να αφορά στην αντιπροσωπεία της HONDA Cyprus η οποία πέρασε στη Galatariotis Motors Ltd. Την τελευταία πενταετία καταστάλαξε μετά από κάποιες σημαντικές αλλαγές και προσθαφαιρέσεις ο χάρτης της αυτοκίνησης στο νησί.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ

1. CHAR. PILAKOUTAS LTD

BMW, MINI, ROLLS ROYCE, BMW

Motorrad

– Cyprus Premium Automobiles Ltd

JAGUAR, LAND ROVER

– New Nissan Cyprus Ltd

NISSAN

– Char. Pilakoutas Auto Alliance Limited

RENAULT, DACIA, MITSUBISHI MOTORS

2. A. I. MOTOKINISI GROUP

PORCHE

3. UNICARS

VOLKSWAGEN, SEAT, SKODA, AUDI,

LAMBORGHINI, CUPRA

4. E-CARS MODENA

MASERATI

5. MOTOTREND LTD

FERRARI, LOTUS

6. F.L.C.P. AUTOMOBILE LIMITED

BENTLEY

7. A. LUTSIOS

ISUZU, KIA MOTORS

8. A. TRIKOMITIS

SUZUKI, SSANGYONG

9. CIC

MERCEDES, SMART

10. CIC AUTOMASTERS

ALFA ROMEO, FIAT, JEEP, ABARTH

11. CTC AUTOMOTIVE

VOLVO, HYUNDAI

12. DICKRAN OUZOUNIAN CO.LTD

TOYOTA, LEXUS

13. GEO PAVLIDES AUTOMOTIVE

OPEL, CITROEN, MAZDA, SUBARU,

PEUGEOT

14. MICHAELS AUTOMOTIVE LTD

FORD

15. GALATARIOTIS MOTORS

HONDA

16. MICHAELS ELECTRIC CARS

MG

17. NEW NISSAN CYPRUS

NISSAN

ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Παρόλο τον ενθουσιασμό γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου μέχρι την κυριαρχία τους. Στην πραγματικότητα, τα υβριδικά μοντέλα θα κατέχουν την κυριαρχία στο «ηλεκτροδοτούμενο» κομμάτι των δρόμων του πλανήτη για ένα σημαντικό χρονικό μεσοδιάστημα.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον κλάδο του αυτοκινήτου την επόμενη δεκαετία είναι η επιτυχής μετάβαση της αγοράς στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Γενικότερα, η ηλεκτροκίνηση (μαζί με την αυτόνομη οδήγηση) θεωρούνται τα next big things στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, η οικονομία στα τέλη κυκλοφορίας, η ελευθερία κίνησης μέσα στον δακτύλιο μεγάλων πόλεων και η φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία στρέφουν όλο και περισσότερο τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα κράτη και τους καταναλωτές προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια σημαντική παράμετρος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτική της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί στο τομέα συμφωνούν πως οι ευκαιρίες που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την επόμενη δεκαετία, η παγκόσμια αγορά του αυτοκινήτου είναι, η ηλεκτροκίνηση, η αυτόνομη οδήγηση, το car sharing, η εισαγωγή και άλλων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, Google, Yahoo, κτλ, στην κατασκευή και πώληση, η συμπίεση του κόστους παραγωγής, η περαιτέρω ανάπτυξη & κατασκευή ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων από Κίνα/Ινδία, η πώληση online αυτοκινήτων, και η απόσυρση των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Από το περιοδικό Forbes Απριλίου