Βάσει των όσων προωθούνται, σε δύο με τρία χρόνια από την εφαρμογή του safe pass, που θα λαμβάνεται μετά από εκπαίδευση, θα υπάρχει επανεξέτασή του, προφανώς για να αποφασιστεί εάν θα καταστεί υποχρεωτικό
Σε εθελοντική βάση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αναμένεται να εφαρμοστεί το safe pass που προωθείται στην οικοδομική βιομηχανία και δεν θα αποτελεί ως εκ τούτου η κατοχή του προϋπόθεση για εργασία στον κλάδο των κατασκευών. Αυτό προκύπτει από την πορεία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους δήλωση πολιτικής, στην οποία να γίνεται αναφορά στο safe pass, με στόχο τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων στον τομέα.
Η όλη προσπάθεια για την υπογραφή της δήλωσης πολιτικής ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή αναφορές του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου κατά την πρόσφατη συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), ο οποίος κατέγραψε στον χαιρετισμό του πως προωθείται safe pass ως προϋπόθεση για εργασία στην οικοδομική βιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο αρχικό προσχέδιο της δήλωσης πολιτικής που προωθείται γινόταν λόγος για υποχρεωτική εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας όλων των εργαζομένων στις κατασκευές και για υποχρεωτική επίδειξη safe pass, που θα λαμβανόταν μετά την εκπαίδευση, ωστόσο πλέον αυτό που βρίσκεται επί τάπητος είναι η εθελοντική εφαρμογή του safe pass.
Το νέο προσχέδιο, που εξασφάλισε ο «Φ», αναφέρει συγκεκριμένα πως η κατοχή της κάρτας «safe pass» θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση για δύο με τρία χρόνια, με προτεραιότητα στους νεοεισερχόμενους και στη συνέχεια το όλο θέμα θα επανεξεταστεί. Χωρίς, πάντως, να αποκλείεται στο μέλλον να καταστεί υποχρεωτική η κατοχή του «safe pass» για εργασία στις κατασκευές.
Σύμφωνα με τη δήλωση πολιτικής, η οποία εφόσον οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις καταλήξουν θα υπογραφεί από μέλη της Κυβέρνησης, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από συντεχνίες και από διάφορους επαγγελματικούς συνδέσμους, της ΟΣΕΟΚ περιλαμβανομένης, η κατοχή κάρτας ασφαλείας «safe pass» θα αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τη βασική εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας στο εργοτάξιο και θα εκδίδεται για δύο διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης για: α) Επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και β) Εργατοτεχνικό προσωπικό. Η κατοχή της κάρτας «safe pass» θα απαιτείται από όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται για εργασία σε ένα εργοτάξιο, εφόσον όμως αυτό καταστεί υποχρεωτικό.
Κάρτα μετά από εκπαίδευση
Για το θέμα, στη δήλωση πολιτικής που προωθείται αναφέρεται ακόμα πως η εκπαίδευση για την απόκτηση της κάρτας safe pass θα είναι διάρκειας έξι ωρών τουλάχιστον. Αναφέρεται πως η εκπαίδευση για τους εργατοτεχνίτες θα γίνεται κυρίως μέσω εικόνων και βίντεο και πως τα διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης θα υλοποιούνται χωρίς περιορισμό στο ωράριο, από εκπαιδευτές εγκεκριμένους από την ΑνΑΔ.
Καταγράφεται ακόμα πως η χρονική διάρκεια ισχύος της κάρτας safe pass θα είναι για τρία χρόνια και ακολούθως θα απαιτείται επανεκπαίδευση διάρκειας έξι ωρών για ανανέωση της ισχύος της. Στόχος των όσων προωθούνται με τη δήλωση πολιτικής είναι στην ουσία η εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών, για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και του περιβάλλοντος εργασίας στον τομέα και για περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων. Έχοντας υπόψη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, για το οποίο διαβουλεύονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι, ότι οι καλές συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία συμβάλλουν μεταξύ άλλων σημαντικά στη μείωση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Για το θέμα, όπως πληροφορείται ο «Φ», αναμένονται από βδομάδας οι τελικές απαντήσεις των κοινωνικών εταίρων και δεν αποκλείεται εφόσον υπάρξει συμφωνία η δήλωση πολιτικής να υπογραφεί το καλοκαίρι. Πάντως, όπως επίσης πληροφορούμαστε, το όλο ζήτημα δεν σχετίζεται τελικώς με τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική, οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολες και να διεξάγονται εδώ και καιρό με τη μεσολάβηση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.