Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση των δαπανών του κρατικού μισθολογίου
Καμπάνακι για «φούσκωμα» του κρατικού μισθολογίου λόγω της ζητηθείσας από την Κυβέρνηση μαζικής πλήρωσης θέσεων στην κρατική μηχανή, κτυπά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με αφορμή το κυβερνητικό αίτημα στη Βουλή για ξεπάγωμα περίπου 2 χιλ. θέσεων πρώτου διορισμού. Μάλιστα, προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο θα είναι οδυνηρό για τον φορολογούμενο και δημοσιονομικά προβληματικό, με σημαντικές μακροπρόθεσμες προεκτάσεις.
Σημειωτέον ότι οι θέσεις που ζητείται από τη νέα Κυβέρνηση να αποπαγοποιηθούν περιλαμβάνονται, στην πλειοψηφία τους, στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενέκρινε η Βουλή τον Δεκέμβριο του 2022 ή και σε εγκριμένους προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών.
Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν όλες
Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, με επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εκφράζει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μαζικής πλήρωσης θέσεων, τονίζοντας πως, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Αναφορικά με το κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Περσιάνης τονίζει ότι «ενώ το μισθολόγιο έχει ήδη προγραμματισμένη αύξηση που ανέρχεται στο 46% για την περίοδο 2019-2025, επιλέγεται σήμερα η οδός της επέκτασης, η οποία δεν μπορεί να κριθεί ούτε σοφή, ούτε συμφέρουσα για τον πολίτη, ούτε συμβατή με τα δημοσιονομικά συμφέροντα».
Παράλληλα, σημειώνει πως η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται χωρίς να διακρίνεται από ολοκληρωμένη ή σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγικότητας, προτού επιλεγεί η πολιτικά χρήσιμη αλλά οικονομικά επιζήμια οδός. Υποδεικνύει, επίσης, πως η όποια επεκτατική πολιτική του κρατικού μισθολογίου θα πρέπει να ακολουθηθεί αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν σοβαρές και επιθετικές προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας.
Την ίδια ώρα, ο κ. Περσιάνης κάνει λόγο για υπερβολικά συντηρητικές εκτιμήσεις για το κόστος των 2 χιλ, θέσεων, το οποίο, εξηγεί, υπολογίστηκε στα €55 εκατ., χωρίς να περιληφθούν τα παρεμφερή κόστη, όπως είναι αυξήσεις, προσαυξήσεις, προαγωγές και ΑΤΑ. Επιπρόσθετα, σημειώνει πως στις εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνεται το λειτουργικό κόστος που προκύπτει από την αύξηση των θέσεων, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί η επίπτωση που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων.
«Σε κάθε περίπτωση, η πλήρωση θέσεων πρέπει να επιλέγεται μόνο αφότου έχουν εξαντληθεί σοβαρές προσπάθειες για αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν ισχύει» συμπληρώνει. Την ίδια ώρα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο καλεί τη Βουλή να εξετάσει μία προς μία τις θέσεις εργασίας, χωρίς να προχωρήσει σε μαζικές αποπαγοποιήσεις. Επιπρόσθετα, την καλεί να ζητήσει από την Κυβέρνηση επεξηγήσεις για το κόστος που θα έχει για το κράτος η πλήρωση των θέσεων.
Μπλόκο στις θέσεις για Δήμους
Στον πάγο να μπουν τα αιτήματα που σχετίζονται με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, προτείνει, συγκεκριμένα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, λόγω της εν εξελίξει μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, θα πρέπει οι τοπικές αρχές να δώσουν σοβαρές εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις, καθώς όπως τονίζει είναι παράδοξο λίγους μήνες πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, με την οποία θα υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των δήμων, να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. «Πρέπει να εξηγηθεί από τις τοπικές αρχές που ζητούν αποπαγοποίηση θέσεων, κατά πόσο το αίτημα γίνεται σε συνεννόηση με τους άλλους δήμους με τους οποίους θα συνενωθούν» τονίζει. Καταλήγοντας, επισημαίνει πως θα ήταν πιο ορθό η πλήρωση θέσεων για τους Δήμους να γίνει μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.