«Η πλήρης στροφή στα ΑΠΕ, η οποία μας δίνει ελπίδα και μέλλον αποτελεί αδήριτη ανάγκη»
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων στο σύνολο της χώρας μας. Από την λειτουργία του κράτους, στην οικονομία εν γένει και στην κοινωνία την ίδια. Μας έσπρωξε να ξεβολευτούμε από πρακτικές δεκαετιών και να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Η ενέργεια θεμελιώδες στοιχείο της λειτουργίας της κοινωνίας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός των εξελίξεων αυτών, πόσο μάλλον όταν η κλιματική αλλαγή αλλά και εξελίξεις όπως και η εισβολή στην Ουκρανία λειτουργούν ως επιταχυντές της ανάγκης στην μετάβαση. Δεν είναι τυχαίο που στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές όλοι οι υποψήφιοι συμπεριλάμβαναν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα την Πράσινη Μετάβαση ως τον κύριο οδηγό για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ειδικά μέσω του προγράμματος «Κύπρος το αύριο».
Τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία έχει ενημερωθεί μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα προβλήματα που προέκυψαν στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της χώρας μας, ότι δηλαδή ενώ υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες, το δίκτυο δεν δύναται να αντέξει το φορτίο με αποτέλεσμα σε ώρες αιχμής, ο διαχειριστής του να αναγκάζεται να αποσυνδέει φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, προμηθεύοντας τα νοικοκυριά της χώρας με ενέργεια που παράγεται από μαζούτ. Ως εταιρεία αλλά και ως επιστήμονες που δραστηριοποιούνται τα τελευταία 20 χρόνια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το γεγονός αυτό μας θλίβει όσο κανένα άλλο, αφού ενώ ως χώρα βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το ελάχιστο έστω αυτό ποσό παραγωγής αναγκαζόμαστε να το αποσυνδέομε και να το αφήνουμε να πηγαίνει χαμένο.
Ο πλανήτης βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και άρα η ανθρωπότητα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι στο μακρινό μέλλον αλλά καθημερινό βίωμα, η Κύπρος σύμφωνα με τους επιστήμονες θα αντιμετωπίσει την ερημοποίηση. Η πλήρης στροφή στα ΑΠΕ, η οποία μας δίνει ελπίδα και μέλλον αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Οι στόχοι και τα κονδύλια τα οποία έθεσε και παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνουν ελπίδα για άμεση βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου όχι μόνο οικονομικά αλλά και στην ίδια την ποιότητα ζωής, με καθαρό αέρα, μηδενική ρύπανση και ηχορύπανση, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.
Η στοχοπροσήλωση μας πρέπει, το οφείλουμε στις παρούσες και στις μελλοντικές γενιές να είναι απόλυτη, οι επενδύσεις στην αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας της χώρας να γίνουν άμεσα, να στελεχωθούν τα τμήματα αδειοδότησης και ελέγχου έτσι ώστε να μην χρειάζονται πέντε χρόνια για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, να δοθούν κίνητρα για τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, να αναπτυχθούν το γρηγορότερο δυνατό τα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και να ενισχυθούν τα σχέδια αντικατάστασης του στόλου αυτοκίνητων της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα στα ηλεκτρικά.
Η χώρα μας είναι μικρή και ευέλικτη μια τέτοια μεταμόρφωση είναι πέρα για πέρα δυνατή, χρειάζεται θέληση, αποφασιστικότητα, όραμα και σχεδιασμός. Για τελευταίο αφήσαμε ότι μια πράσινη μετάβαση θα φέρει και την μετάβαση της εικόνας της χώρας ανά το παγκόσμιο. Θα είναι μια στροφή 180 μοιρών από μια οικονομία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που έπληξαν την εικόνα της χώρας σε μια οικονομία της εξέλιξης της ενέργειας, πρωτοπόρα, καινοτόμα και στην ακμή της τεχνολογίας, μια Κύπρο που ο καθένας από μας θα είναι περήφανος και για το όνομα της αλλά και να ζει.