Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

“Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού”, ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί άνω του 20% την Τετάρτη, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, στα 1,75 ελβετικά φράγκα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Silicon Valley Bank: Ο κίνδυνος μετάδοσης και οι ευκαιρίες

Η Saudi National Bank, η οποία ελέγχεται κατά 37% από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, αφότου αγόρασε μερίδιο 9,9%.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Credit Suisse, Axel Lehmann, ανέφερε ότι πιθανή κρατική στήριξη στην τράπεζα “δε συζητείται καν”, παρά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον όμιλο.

Εξάλλου,χθες έγινε γνωστό ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022 της Credit Suisse, μετά από τη νέα αναθεώρηση που προκλήθηκε από τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, εντοπίστηκε σειρά από ουσιώδεις αδυναμίες. Για το 2021 και το 2022, “ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν ήταν αποτελεσματικός”, ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες. 

Οι ουσιώδεις αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, ανέφερε η τράπεζα. Η επανεκτίμηση των εσωτερικών ελέγχων της τράπεζας έρχεται παράλληλα με μια “δυσμενή γνώμη” που εξέδωσε η λογιστική εταιρεία PwC σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών ελέγχων του ομίλου. Η τράπεζα είπε ότι, ωστόσο, οι δηλώσεις της για τα έτη 2022, 2021 “παρουσιάζουν αρκετά” την οικονομική της κατάσταση.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι εκροές κεφαλαίων από τους πελάτες και αυτόν τον μήνα παρά την τεράστια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για την ανάκτηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση της Credit οι εκροές χρημάτων πελατών που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα στις αρχές Οκτωβρίου, δεν έχουν αντιστραφεί αν και έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Ώρα Lehman

Παράλληλα, σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στέλνει με ανάρτησή του ο Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας “Ώρα Lehman” για τη Γηραιά Ήπειρο την κρίση της Credit Suisse.

Ο κ. Ρουμπινί ανέφερε σε ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι “πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί”, δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε σφόδρα και την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

“Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια “ώρα Lehman” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. “Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.