Του Δημήτρη Γκάτσιου

Θα πραγματοποιήσει το “αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο” την πολυπόθητη στροφή του προς την κατεύθυνση της θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην καλπάζουσα ενεργειακή κρίση;

Αυτό είναι το μείζον ερώτημα στον…ουρανό των Βρυξελλών, λίγες ώρες πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, με τους “27” ηγέτες να προετοιμάζονται για ένα μπρα ντε φερ εσωτερικών συζητήσεων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό κράμα μέτρων, το οποίο θα απαντά, επιτέλους, σε ένα δυναμικό φαινόμενο, που απειλεί τις οικονομίες των κρατών-μελών, θέτοντας, παράλληλα, σε…μέγγενη τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων καταναλωτών.

Ένα πρώτο βήμα, πάντως, φαίνεται να γίνεται με τη δέσμη παρεμβάσεων που παρουσίασε χθες η Κομισιόν και θα τεθεί προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δέσμη παρεμβάσεων που…διαβάζεται με ικανοποίηση από την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι στην αιχμή δε βρίσκεται (τουλάχιστον προς το παρόν) η κίνηση-κλειδί της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομισιόν: Συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν στο ΦΑ

“Καλωσορίζω την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.

Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια.

Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σκιαγραφώντας, με τον τρόπο αυτό και τη στρατηγική, με την οποία θα προσέλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις εργασίες της Συνόδου των “27” ηγετών.

“Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και υπερβαίνει τις στοχεύσεις ή τις δυνατότητες μεμονωμένων χωρών. Ο ενεργειακός πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και καθιστά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κύριο ζητούμενο είναι η εξεύρεση κοινού τόπου για την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και η δρομολόγηση μεσομακροπρόθεσμων λύσεων, ώστε να μην επαναληφθεί η υπέρμετρη επίδραση του φυσικού αερίου στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, ενόψει των…μαραθώνιων συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Το κρίσιμο “ραντεβού”

Μετά από τις συνομιλίες των ηγετών, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πράγας, μετά από δέσμες μέτρων που δεν έφεραν το πολυπόθητο για τα εκατομμύρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποτέλεσμα, στον…ορίζοντα των “27” αχνοφαίνεται, για πρώτη φορά, μία αχτίδα προς την κατεύθυνση της κοινής αντιμετώπισης της κρίσης στην ενέργεια, ενόψει, μάλιστα, ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.

Η Αθήνα και 14 ακόμα πρωτεύουσες σχηματίζουν ένα ισχυρό μπλοκ χωρών απέναντι στα αποκαλούμενα “φειδωλά” κράτη, με την πίεση του χρόνου, πάντως, να είναι ενδεικτική της αμεσότητας, με την οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

“Η χώρα μας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτάσεων της Κομισιόν, χάρη στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μάρτιο, οι οποίες στη συνέχεια υποστηρίχθηκαν από πολλά κράτη-μέλη”, αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης.

To πρώτο σημείο της προτεινόμενης από την Κομισιόν δέσμης είναι η προσωρινή επιβολή ενός κυμαινόμενου ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Το πλαφόν, που θα λειτουργεί ως μηχανισμός διόρθωσης των τιμών, θα αφορά στον κόμβο TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για την τιμολόγηση του εισαγόμενου αερίου.

Όπως εξηγούν στελέχη, με τη στρατηγική αυτή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δε θα είναι έρμαια των υπερβολικών και συχνά απότομων διακυμάνσεων, οι οποίες αφενός δεν αντικατοπτρίζουν την προσφορά και τη ζήτηση και αφετέρου δεν αντανακλούν επαρκώς την αυξημένη συμμετοχή του LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το δεύτερο σημείο αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό που θα θέτει όρια στην επιτρεπόμενη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα των τιμών στις αγορές παραγώγων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, αποτρέποντας τις ακραίες διακυμάνσεις.

“Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας ώστε οι χώρες-μέλη να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά, ειδικά ενόψει του επόμενου μεγάλου κύκλου προμηθειών την προσεχή άνοιξη, η Επιτροπή προτείνει κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Το προτεινόμενο μοντέλο μοιάζει να ευνοεί τις μικρές χώρες, που θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση έναντι των μεγαλύτερων και πλουσιότερων εταίρων τους στην ανοιχτή αγορά.

Προβλέπει την ανάθεση της καταγραφής της ζήτησης σε έναν πάροχο υπηρεσιών, ο οποίος θα πρέπει να συγκεντρώσει τα αιτήματα από τους ενδιαφερόμενους και να αποσαφηνίσει τις ποσότητες που χρειάζεται ο καθένας, το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων και τον τόπο παράδοσης.

Στη συνέχεια, ο πάροχος θα επιχειρεί να βρει προμηθευτές για την κάλυψη της συλλογικής ζήτησης μέσω ψηφιακών δημοπρασιών”, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, στο…παρά πέντε μίας Συνόδου που καλείται πλέον να δράσει προς την κατεύθυνση της ανακούφισης εκατομμυρίων ευρωπαίων καταναλωτών.

Πηγή: Capital.gr