Η Μόσχα δεσμεύτηκε να βρει άλλους εισαγωγείς για το πετρέλαιό της, λίγο αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιβάλει μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως σημειώνει το CNBC.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ως μια “απόφαση-ορόσημο για τον ακρωτηριασμό της πολεμικής μηχανής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν”.

Οι κυρώσεις αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται στο μπλοκ μέσω θαλάσσης, ενώ έχει προβλεφθεί εξαίρεση για τις εισαγωγές που παραδίδονται μέσω αγωγών, μετά την αντίθεση της Ουγγαρίας.

Η έκτη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας απαιτούσε την έγκριση και των 27 κρατών – μελών.

Απαντώντας στα μέτρα, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, δήλωσε ότι η απαγόρευση του πετρελαίου θα έχει αρνητική απήχηση για το μπλοκ.

“Όπως σωστά είπε χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς”, δήλωσε ο Ουλιάνοφ μέσω Twitter, αναφερόμενος στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα διαψεύδει τη δική της χθεσινή δήλωση. Η πολύ γρήγορη αλλαγή νοοτροπίας δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση”, πρόσθεσε.

Η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία του μπλοκ σχετικά με τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ίδια δήλωσε ότι η πολιτική αυτή θα μειώσει αποτελεσματικά περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία προς το μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους και σύντομα η ΕΕ θα επιστρέψει στο θέμα του υπόλοιπου 10% του πετρελαίου από αγωγούς.

Σημειώνεται ότι περίπου το 36% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, μια χώρα που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Εξάλλου, η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στις παγκόσμιες αγορές. Είναι επίσης σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επιμείνει ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με τις χώρες που εισάγουν ενέργεια να συνεχίζουν να τροφοδοτούν καθημερινά το πολεμικό ταμείο του Πούτιν.

“Το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι ο συμβιβασμός σχετικά με τις κυρώσεις για το πετρέλαιο επιβεβαίωσε την ενότητα του μπλοκ ως απάντηση στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου. Είχε θεωρηθεί ότι η αποτυχία εξασφάλισης οποιουδήποτε είδους συμφωνίας θα είχε πιθανότατα αναγγελθεί ως νίκη του Πούτιν.

“Νομίζω ότι είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί”, δήλωσε στο CNBC ο Adi Imsirovic, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Ο Imsirovic δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΕ ανοίγει το δρόμο για το μπλοκ, μαζί με τις ΗΠΑ, να εντείνει την πίεση σε άλλες χώρες που εισάγουν (σ.σ. ρωσική) ενέργεια, όπως η Ινδία, να επιβάλουν παρόμοια μέτρα στο ρωσικό πετρέλαιο.

“Πριν ήταν αδύνατο, διότι είναι πολύ δύσκολο να ζητήσεις από την Ινδία, για παράδειγμα, να μειώσει τις εισαγωγές της, αν η ίδια η Ευρώπη δεν το κάνει. Έτσι, νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πολιτική άποψη”, πρόσθεσε.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είδε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία να αυξάνονται σταθερά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες αγορές ρωσικής ενέργειας στον απόηχο του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια ξαφνική διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα έβλαπτε τελικά τους καταναλωτές της.

Ξεχωριστά, η Κίνα έχει παρατηρηθεί να αυξάνει αθόρυβα τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία σε μειωμένες τιμές, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ναυτιλιακά στοιχεία και εμπόρους πετρελαίου. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο κινείται για να καλύψει το κενό που άφησαν οι δυτικοί αγοραστές διακόπτοντας τους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Τι άλλο προτάθηκε;

Παράλληλα με τις πετρελαϊκές κυρώσεις της ΕΕ, το μπλοκ συμφώνησε σε μέτρα για την αποκοπή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, από το σύστημα SWIFT και την απαγόρευση τριών ακόμη κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Υπάρχει επίσης απαγόρευση της ασφάλισης ρωσικών πλοίων από εταιρείες της ΕΕ, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

“Το άλλο σημείο που νομίζω ότι δεν έχει αναφερθεί πολύ, νομίζω ότι αυτό το πακέτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει την απαγόρευση της ασφάλισης ναυτιλιακών μεταφορών. Δεν έχω δει ακόμη τις λεπτομέρειες αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί”, δήλωσε ο Imsirovic.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 95% των ναυτασφαλίσεων για το ρωσικό πετρέλαιο πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, κυρίως στο Λονδίνο. “Έτσι, αυτό στην πραγματικότητα δεν θα επηρέαζε μόνο τις ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη τώρα, αλλά θα επηρέαζε τις ρωσικές εξαγωγές παντού και σε άλλα μέρη”.

Οι πέντε προηγούμενοι γύροι κυρώσεων περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αποκλεισμό των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το SWIFT και απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και άλλων εμπορευμάτων.