Οι εταιρείες που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω Amazon άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές σε πλήθος προϊόντων, από τσάντες μέχρι πάνες και μαγνήτες ψυγείου, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και άλλα ευπώλητα είδη, καθώς αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους εισαγωγής.
Η εταιρεία λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου SmartScout παρακολούθησε 930 προϊόντα στην Amazon στα οποία έχουν αυξηθεί οι τιμές από τις 9 Απριλίου μέχρι και σήμερα, με τη μέση αύξηση να φτάνει στο 29% σε κατηγορίες, όπως είναι τα ρούχα, τα κοσμήματα, τα είδη οικιακής χρήσης, τα είδη γραφείου, τα ηλεκτρονικά είδη και των παιχνίδια.
Ωστόσο εκπρόσωπος της Amazon χαρακτήρισε τον ισχυρισμό “εντυπωσιακό” και υποστήριξε ότι η έρευνα καλύπτει “μικρό τμήμα των ειδών που διατίθενται στο κατάστημά μας”. Η Amazon δήλωσε ότι λιγότερο από το 1% των ειδών της είχαν αυξήσεις τιμών.
“Δεν έχουμε δει τις μέσες τιμές πώλησης των προϊόντων να αλλάζουν αισθητά προς τα πάνω ή προς τα κάτω, πέρα από τις τυπικές διακυμάνσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια είδη στην Amazon”, ανέφερε η ανακοίνωσε της εταιρείας. “Και έχουμε τις ίδιες ή καλύτερες τιμές από όλες τις άλλες εταιρείες λιανεμπερίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών”.
Ωστόσο ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα που κήρυξε ο Ντ. Τραμπ αποτελεί μεγάλη απειλή για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω Αmazon και οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των διαδικτυακών πωλήσεων της εταιρείας. Πολλές από αυτές τις εταιρείες είτε εδρεύουν στην Κίνα είτε βασίζονται σε αυτήν για την προμήθεια και τη συναρμολόγηση των προϊόντων τους.
Οι πωλητές της Amazon αντιμετωπίζουν τώρα το δίλημμα είτε να αυξήσουν τις τιμές τους είτε να απορροφήσουν τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν από τους νέους δασμούς του Ντόναλτ Τραμπ. Η αύξηση κόστους που φέρνουν οι δασμοί αποτελεί υπαρξιακή απειλή για πολλούς πωλητές, οι οποίοι έχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια κέρδους και, τα τελευταία χρόνια, έχουν επιβαρυνθεί με τα αυξημένα κόστη για τέλη αποθήκευσης, αποστολής και διαφήμισης που τους έχει επιβάλλει η Amazon, μαζί με τις πιέσεις στις τιμές από τον αυξημένο ανταγωνισμό.
Η τιμή της μετοχής της Amazon έχει χάσει ένα 15% μέχρι στιγμής φέτος, υποχωρώντας παράλληλα με την ευρύτερη αγορά. Η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.
Τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα αντιμετωπίζουν πλέον εισαγωγικούς δασμούς 145%, αν και ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του “συνομιλεί” με την Κίνα με στόχο μια πιθανή συμφωνία μείωσης των δασμών. Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ωστόσο την Πέμπτη ότι διεξάγονται εμπορικές συνομιλίες.
Περίπου το 25% των αυξήσεων τιμών που παρατηρήθηκαν από την SmartScout ξεκίνησαν από πωλητές με έδρα την Κίνα, δήλωσε ο Σκοτ Νίντχαμ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Την περασμένη εβδομάδα, η κατασκευάστρια κοσμημάτων από ανοξείδωτο χάλυβα Ursteel αύξησε τις τιμές σε τέσσερα από τα προϊόντα της κατά 6,50 δολάρια, ενώ η μάρκα ένδυσης Chouyatou αύξησε την τιμή ορισμένων από τα φορέματά της κατά 2 δολάρια. Και οι δύο επιχειρήσεις εδρεύουν στην επαρχία Zhejiang της Κίνας.
Η Anker, μια κινεζική μάρκα ηλεκτρονικών ειδών και μία από τους μεγαλύτερους πωλητές της Amazon, αύξησε τις τιμές στο ένα πέμπτο των προϊόντων της που πωλούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός φορητού power bank, το οποίο αυξήθηκε στα 135 δολάρια από 110 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του SmartScout.
Εκπρόσωποι των Anker, Ursteel και Chouyatou δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η Zulay, με έδρα τη Φλόριντα, που πουλάει οικιακές ηλεκτρικές συσκευές είναι επίσης ένας από τους πολλούς πωλητές με έδρα τις ΗΠΑ που αυξάνουν τις τιμές. Η εταιρεία μειώνει επίσης τα κόστη της καθώς προχώρησε στην απόλυση του 19% του εργατικού δυναμικού της και μείωσε τις δαπάνες για διαδικτυακές διαφημίσεις κατά 85%.
Η Desert Cactus, με έδρα το Ιλινόις, αναλαμβάνει επίσης δράση, επιδιώκοντας να μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων από τα εμπορεύματα της μάρκας του με θέμα το κολέγιο από την Κίνα στο Μεξικό, την Ινδία και το Βιετνάμ. Περίπου τα μισά προϊόντα της Desert Cactus προέρχονται από την Κίνα, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Τέλος, ο Ντέιβ Ντάμα, συνιδρυτής της επιχείρησης υγείας και ομορφιάς Pure Daily Care, δήλωσε ότι η τιμή για ένα από τα προϊόντα περιποίησης δέρματος του στην Κίνα αυξήθηκε στα 25 δολάρια από 10 δολάρια. Οι περισσότεροι πωλητές της Amazon δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τις τιμές, είπε.
“Αν πουλάτε κάτι για 40 δολάρια και έχετε κέρδος 7 ή 8 δολάρια, με αυτούς τους δασμούς, δεν μπορείτε να το κάνετε πια”, είπε ο Ντάμα. Είναι μη βιώσιμο”.
Η Pure Daily Care σχεδιάζει να κλιμακώσει τις αυξήσεις τιμών σε διάστημα αρκετών εβδομάδων και μόνο σε προϊόντα που “είναι απολύτως απαραίτητο”, για να εμποδίσει τους αλγόριθμους της Amazon να την κατατάξουν χαμηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Με πληροφορίες από CNBC